V čem tkví tajemství úspěchu Švandova divadla?

ROZHOVOR – Většina divadel s koncem června zakončila sezonu. Nejinak tomu bylo i ve Švandově divadle na Smíchově. S uměleckým šéfem a režisérem Dodo Gombárem jsme se ohlédli za uplynulou sezonou, která byla poměrně bohatá na nové inscenace.

Koncem června uzavřeli ve Švandově divadle na Smíchově sezonu 2013/2014, která byla dle uměleckého šéfa divadla a režiséra Dodo Gombára „vyčerpávající, radostná, snad smysluplná." Během uplynulého divadelního roku do divadla našlo cestu více diváků, zvýšil se počet zájezdových představení, soubor ze Smíchova pozvání dostal k dlouhodobému hostování na přední off-Broadway scéně v New Yorku a zařadilo na repertoár několik nových her.

„Máme za sebou šest premiér, tři na velkém sále, tři ve Studiu a zdá se mi, že to všechno byly události, které nenechávají nikoho, ani tvůrce ani publikum, pasivním a lhostejným," uvádí Gombár, který uvedl do divadelní podoby a následně zrežíroval soubor komentářů Karla Kryla Země Lhostejnost a povídku Proměna od Franze Kafky.

Režisér věří, že každá z nových inscenací má šanci být divácky úspěšná i v dalších sezonách: „Doufám, že každá nese v sobě potenciál najít si publikum. Najít si diváky, kteří vstupují do divadla s otevřeným srdcem a myslí, kteří přicházejí bez předsudků, jsou schopni polemizovat, vstupovat do dialogu." Posledními slovy vystihuje repertoár Švandova divadla, který si žádá přemýšlivost ze strany publika a jistou míru pochybování o fungování naší společnosti.

Gombár se řadí mezi úspěšné dramatiky, kteří byli oceněni prestižní Cenou Alfréda Radoka. Jedinečnost jeho hrám dává témata, která zpochybňují, přetáčejí a mohou být společností přijata s jistou mírou skepse. Sám zvolená témata popisuje jako „v jistém smyslu extrémní a hraniční."

Gombár jako autor tíhne také k tématům, „která počítají kromě lidské a hmotné přítomnosti také s přítomností, řekněme, duchovního světa, nebo věcí, které naši existenci přesahují. Mám moc rád zkoumání a otáčení různých perspektiv pohledu na skutečnost, zpochybňování nastolených konstant."

V současné době pracuje na hrách, které jsou určené pro konkrétní scény. „Čehož si samozřejmě vážím!" zdůrazňuje. Zároveň však přiznává, že by si zase rád našel čas napsat nějakou hru „z intimní potřeby, bez předem určeného cíle neboli tlaku termínu. Už mi tento druh svobody chybí, mám to ztracení se v čase u psaní moc rád," dodává.

Dodo Gombár působil několik let na volné noze v řadě evropských divadel a v roce 2010 se stal uměleckým šéfem Švandova divadla. Angažmá v pražském divadle jej dle jeho slov poutalo tím, „čím vás angažmá poutá vždycky. Čili možností systematického myšlení, konsekventní práce, vizemi, které nejsou náhodné, ale pramenící z jednoho zdroje úvah. Tato perspektiva umožňuje vnímání jevů v souvislostech, v kontextu."

V něčem se však působení v tomto divadle přece jen odlišuje: „Ve Švandově divadle jsme určitě nejblíže cestě, po které má podle mého názoru smysl jít a trávit život v tak pominutelné zóně jakou je divadlo. Cítím tady taky největší rezonanci a jiskření," uvádí Gombár s tím, že se mu líbí styl komunikace v divadle, který je nejen o toleranci, ale také o kritickém a otevřeném dialogu.

„Za podstatné považuji, že zdejší soubor se hodně posunul, vytříbil ve stylu myšlení, umíme věci sdílet společně, zacílit naši pozornost na momenty, které nás upřímně a jednotně zajímají. Když se objeví pochybnost, tak tvořivá a dostředivá, ne pokrytecká a zákeřná," dodává ke spolupráci s kolektivem v divadle na Smíchově.

Všechny tyto momenty ve spolupráci považuje za důležité pro fungování divadelního kolektivu. „V tomto období vnímám určitou stabilitu, která je zdrojem síly, motivace a víry," dodává dramatik a režisér Dodo Gombár.

Slovenský dramatik a divadelní režisér Dodo Gombár (* 1973), který po studiích působil na volné noze v řadě evropských divadel, v roce 2006 přišel do Městského divadla Zlín, kde působil tři roky. Před čtyřmi lety zamířil do Prahy a stal se uměleckým šéfem a kmenovým režisérem Švandova divadla na Smíchově. V současné době jsou na repertoáru tohoto divadla čtyři jeho hry. Vedle dvou nových her, Proměna a Země Lhostejnost, také Crash u potoka a Vladimirova děvka. Gombár je také uznávaným dramatikem mezi divadelními kritiky a je držitelem Ceny Alfreda Radoka. V roce 1999 ji získal za text Hugo Karas a s texty Třetí věk (2003) a Bez Boha dům (2008) se dostal do finále.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy