Vilu Tugendhat v Brně otevře s Klausem dcera původních majitelů

Brno - Dcera původních majitelů Daniela Hammer-Tugendhat a prezident Václav Klaus budou hlavními celebritami středeční slavnosti, při které město Brno otevře po dvouleté kompletní rekonstrukci svoji nejslavnější novodobou památku, funkcionalistickou vilu Tugendhat v Černých Polích.

Slavná vila, zapsaná v roce 2001 mezi světové památky UNESCO, prošla rekonstrukcí za 180 milionů korun. Památkáři se snažili budovu co nejvíce přiblížit stavu, v jakém ji původní majitelé před válkou obývali.

Prezident Václav Klaus se ve středu do vily vrátí po dvaceti letech. V roce 1992 zde totiž v roli českého premiéra za ODS společně se svým slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem (HZDS) rozdělili Československo. Daniela Hammer-Tugendhat naproti tomu vlastní vzpomínky na vilu nemá, narodila se totiž až po emigraci rodiny v roce 1946 v Caracasu. Rodiče museli z Brna utéci před nacisty. Vilu pak během války zabralo brněnské gestapo, sovětští vojáci si v ní po osvobození města zase zřídili stáje pro koně a na stavu památky se pak zle podepsaly i necitlivé opravy během komunistického režimu. Ten v ní kromě jiného zřídil například tělocvičnu pro děti s vadným držením těla.

Slavnostní program věnovaný otevření obnovené vily Tugendhat začne ve středu hodinu po poledni fanfárami. Pak organizátoři vpustí do vily zhruba dvě stovky hostů z celého světa - budou mezi nimi významní architekti, diplomaté, ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09), šéf ústavního soudu Pavel Rychetský, brněnští zastupitelé, primátor Roman Onderka (ČSSD) nebo hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vybraným hostům bude na zahradě vyhrávat legendární osmdesátiletý jazzman Jaromír Hnilička.

Ještě před pozvanými celebritami si budou mít možnost dopoledne prohlédnout vilu novináři. Akreditovaly se jich dvě stovky, řada z nich přijede ze zahraničí.

Ředitel Muzea města Brna Pavel Cyprián agentuře Mediafax řekl, že pro veřejnost se vila Tugendhat otevře poprvé v úterý 6. března. Do té doby se v ní bude připravovat na budoucí práci šestice průvodců. "Budou uvnitř trénovat podrobný výklad u dvou prohlídkových okruhů," řekl Cyprián.

Návštěvníci vily si budou moci vybrat, zda chtějí vidět standardní prohlídku přes obytné místnosti nebo si připlatí i za návštěvu unikátního technického zázemí památky. Vstupné je přitom nejvyšší, jaké se bude v Brně u kulturní památky vybírat - klasický okruh přijde na 300 korun, rozšířený na 350 korun. Lidé si mohou vstupenky i čas prohlídek již nyní rezervovat na internetovém portálu www.tugendhat.eu.

Třípatrová vila Tugendhat, stojící v Černopolní ulici je ojedinělým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který vypracoval v roce 1928, na žádost manželů Grete a Fritze Tugendhatových, návrh stavby. Pozemek na stavbu věnoval mladým manželům otec Grety Tugendhatové, známý brněnský textilní průmyslník Löw-Beer.

Vilu odborníci označují za nejvýznačnější předválečné dílo Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Patří k základním dílům světové moderní architektury – funkcionalismu. Autor je totiž považován za jednoho z otců moderní architektury 20. století. Z ulice nenápadnou budovu tvoří ocelové skelety a stropy pater nenesou zdi, ale jen ocelové sloupy profilu ve tvaru X, v exponovaných místech kryté chromovaným plechem. Vila Tugendhat je známá především prosklený hlavní obytný prostor se zimní zahradou. Dům byl ve své době převratný z několika důvodů - disponoval obyvatelným nepřerušovaným prostorem, okna hlavního obytného prostoru bylo možné zcela spustit do podlahy a splynutí interiéru s přírodou v zahradě bylo velmi působivé. Interiér budovy byl taktéž vybaven elegantním a citlivě navrženým nábytkem od samotného architekta Miese van der Rohe. Ten zde použil části nábytku, které navrhl v roce 1929 pro německý pavilon na výstavě v Barceloně. Soubor čtyř kusů nábytku, v roce 2011 umístěný v Moravské galerii, vláda prohlásila před čtyřmi lety za kulturní památku.

Vila Tugendhat je ve světě mnohem známější než v samotném Brně. Nedávný mediální průzkum totiž ukázal, že drtivá většina Brňanů neví, kde vilu hledat. V samotném Brně navíc chybějí rozcestníky nebo poutače, které by turisty k slavné památce dovedly. "Považuji to za velkou chybu a náš dluh k památce. Měli bychom to napravit," řekl agentuře Mediafax jihomoravský vicehejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Ten zároveň prozradil, že se vedení města Brna i Jihomoravského kraje začalo systematicky zabývat propagací památky až v roce 2005, kdy náhodně v zahraničí zaregistrovalo zájem japonských turistů.

Související

Více souvisejících

Brno Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy