České lvy 2023 ovládl Il Boemo. Óda na Myslivečka je filmem roku s celkem šesti cenami

Českého lva za nejlepší celovečerní film roku 2022 získal snímek režiséra Petra Václava Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka. Cenu převzal producent Jan Macola. 

Postavu Myslivečka ztvárnil Vojtěch Dyk. Na dnešním předávání 30. ročníku Českých lvů v pražském Rudolfinu proměnil film šest z 11 nominací. Uspěl také v kategoriích režie, masky, zvuk, kostýmy a scénografie.

Il Boemo soutěžil na loňském 70. ročníku filmového festivalu ve španělském San Sebastiánu. Hlavní cenu festivalu Zlatou mušli sice nezískal, ale podle režiséra Václava je pro českou kinematografii velký úspěch už to, že byl vybrán do hlavní soutěže. Akademici snímek Il Boemo nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů. Do užšího výběru se nedostal.

Nejvíc nominací, 12, mělo mysteriózní drama Arvéd. Film Vojtěcha Maška vyprávějící příběh reálné postavy - nacistického kolaboranta a přisluhovače komunistického režimu, proměnil tři, a to v kategoriích herec v hlavní roli, scénář a hudba. Snímek obdržel i nestatutární cenu za nejlepší filmový plakát.

Za nejlepší ženský výkon v hlavní roli si sošku odnesla Klára Melíšková za roli zdravotní sestry obviněné z vraždy pacientky ve filmu Podezření. "Jsem šťastná a dojatá. Tohle byl pro mě nejsilnější příběh, který jsem skrze sebe nechala projít," podotkla ke své roli.

Ocenění za nejlepší mužský výkon v hlavní roli získal Michal Kern za roli Jiřího Arvéda Smíchovského ve filmu Arvéd režiséra Vojtěcha Maška.

Českého lva za vedlejší role si odnesli Martha Issová za ztvárnění postavy Terezy ve filmu Alice Nellis Buko a Marsell Bendig za roli ve filmu režiséra Adama Sedláka Banger natočeném na iPhone.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii obdržela filmová dramaturgyně Marcela Pittermannová, která stála u zrodu mnoha filmů a pohádek pro děti. Řada z těchto snímků byla oceněna na domácích i světových festivalech, například Malá mořská víla nebo Páni kluci. Druhou cenu za mimořádný české kinematografii převzal Jan Jíra, který stál u zrodu tuzemských filmových klubů. Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize získali Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi a Petra a Pavel Slámovi za filmové digitální restaurování.

Ocenění Český lev za nejlepší televizní seriál získali tvůrci divácky úspěšného kriminálního seriálu Devadesátky režiséra Petera Bebjaka, který se loni stal s průměrnou sledovaností 2,23 milionu diváků nejsledovanější sérií České televize za posledních 18 let. Českého lva za nejlepší animovaný film dostal film Zuza v zahradách režisérky a výtvarnice Lucie Sunkové natočený podle stejnojmenné knihy Jany Šrámkové.

Večerem, který začal krátkým průřezem třiceti let české kinematografie, provázel režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. O hudební doprovod se postarali The Antagonists Jana P. Muchowa a zpěvačka, skladatelka a držitelka Oscara Markéta Irglová, která zazpívala oceněnou píseň Falling Slowly z filmu Once. Křišťálové sošky předávali laureátům moderátoři uplynulých ročníků Českých lvů.

Související

Více souvisejících

Český lev Vojtěch Dyk film Il Boemo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy