Dada Revue v brněnském divadle Bolky Polívky je bláznivou komediální Pala Seriše

V brněnském divadle Bolky Polívky se na programu 21. ledna objevil titul, který je zde uveden v názvu. Dada revue? Co to je? Kdo to je? Bude asi dobré vše ve zkratce vysvětlit.

Pavol Seriš (* 23. dubna 1986) je slovenský herec, divadelník a mim. Vystudoval Ateliér fyzického divadla na brněnské JAMU. S divadlem Bolka Polívky už spolupracoval (Re:kabaret, Re:start a Pozemšťan). Ve své nové inscenaci formou One Man Show vesele a hravě seznamule diváky s principy dada.

Připomínka z encyklopedie: Dadaismus byl avantgardní umělecký směr vzniklý ve Švýcarsku mezi roky 1916–1923. Ovšem našinec je dnes více zvyklý na absurdní divalo, které se z Dada jaksi vyklubalo. To čisté dada, hravost a oslava nesmyslů se z jeviště vytrácí. Divák je zvyklý na logiku. Na kauzalitu a obyčejná radost z hravosti v našem moudrém světě mizí.

Původní dada byla odpověď avangardních umělců na hrůzy své doby. Hrozba války a pak světová válka, to byl impuls k založení DADA nejdřív Curychu v Kabaretu Voltaire, aby se pak vlna krásných nesmyslů rozšířila po Evropě. (U nás například divadlo Dada Jiřího Frejky v pražské Umělecké besedě). Později idea Dada nezmizela, přešla však v Evropě do nové formy, do absurdního divadla. (Yonesco, Becket, později Havel). 

Palo Seriš se však vrátil k původním kořnům Dada  a to brilantně předvedl na scéne, byl to nefalšovaný a hlavně hravý návrat k dadismu. Nejde tedy o nějkou pralelu s absurdností dnešní doby. Nejsou zde odkazy na současnost, jak to bývá v absurdním divadle. (Třeba Uhdeho Král Vávra). Čistý a radostný nesmysl je v podání Pavla Seriše osvobozijící, nádherně uvolněný a divák se směje a smích je lék!

Režije se ujal hererc divadla Husa na provázku Dalibor Buš, jinak držitel Ceny Thalie pro činoherce do 33 let. Opravdu je cítit, jak se režie podepsala na celkovém vyznění představení. Temporytmus gagů, spolupráce s publikem byť jenom pohledem, práce s prostorem jeviště a ještě k tomu supervize Bolka Polívky. Nevím, do jaké míry zasahoval do připravy inscenace. Ale styl představení je zřejmý. Seriš nenapodobuje Bolka, ale rozvíjí jeho poetiku po svém. A to považuji za nejdůležitější vklad do jeho předsatavení. 

Dada žije. Chce se radostně vykřiknout po skončení představení. A to je v dnešní unáhlené nervózní době plné rozporů balzámem na duši. 

Dada žije! Díky za to.

Související

Divadlo Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně se musí vystěhovat

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala budou nuceny ukončit svou činnost v současných prostorech. Důvodem je zjištění dalších strukturálních nedostatků, které zamezují bezpečnému využívání sálů. Uvedlo to vedení města prostřednictvím tiskové zprávy, kterou obdržel server EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Divadlo Bolka Polívky

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 45 minutami

před 50 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy