Dada Revue v brněnském divadle Bolky Polívky je bláznivou komediální Pala Seriše

V brněnském divadle Bolky Polívky se na programu 21. ledna objevil titul, který je zde uveden v názvu. Dada revue? Co to je? Kdo to je? Bude asi dobré vše ve zkratce vysvětlit.

Pavol Seriš (* 23. dubna 1986) je slovenský herec, divadelník a mim. Vystudoval Ateliér fyzického divadla na brněnské JAMU. S divadlem Bolka Polívky už spolupracoval (Re:kabaret, Re:start a Pozemšťan). Ve své nové inscenaci formou One Man Show vesele a hravě seznamule diváky s principy dada.

Připomínka z encyklopedie: Dadaismus byl avantgardní umělecký směr vzniklý ve Švýcarsku mezi roky 1916–1923. Ovšem našinec je dnes více zvyklý na absurdní divalo, které se z Dada jaksi vyklubalo. To čisté dada, hravost a oslava nesmyslů se z jeviště vytrácí. Divák je zvyklý na logiku. Na kauzalitu a obyčejná radost z hravosti v našem moudrém světě mizí.

Původní dada byla odpověď avangardních umělců na hrůzy své doby. Hrozba války a pak světová válka, to byl impuls k založení DADA nejdřív Curychu v Kabaretu Voltaire, aby se pak vlna krásných nesmyslů rozšířila po Evropě. (U nás například divadlo Dada Jiřího Frejky v pražské Umělecké besedě). Později idea Dada nezmizela, přešla však v Evropě do nové formy, do absurdního divadla. (Yonesco, Becket, později Havel). 

Palo Seriš se však vrátil k původním kořnům Dada  a to brilantně předvedl na scéne, byl to nefalšovaný a hlavně hravý návrat k dadismu. Nejde tedy o nějkou pralelu s absurdností dnešní doby. Nejsou zde odkazy na současnost, jak to bývá v absurdním divadle. (Třeba Uhdeho Král Vávra). Čistý a radostný nesmysl je v podání Pavla Seriše osvobozijící, nádherně uvolněný a divák se směje a smích je lék!

Režije se ujal hererc divadla Husa na provázku Dalibor Buš, jinak držitel Ceny Thalie pro činoherce do 33 let. Opravdu je cítit, jak se režie podepsala na celkovém vyznění představení. Temporytmus gagů, spolupráce s publikem byť jenom pohledem, práce s prostorem jeviště a ještě k tomu supervize Bolka Polívky. Nevím, do jaké míry zasahoval do připravy inscenace. Ale styl představení je zřejmý. Seriš nenapodobuje Bolka, ale rozvíjí jeho poetiku po svém. A to považuji za nejdůležitější vklad do jeho předsatavení. 

Dada žije. Chce se radostně vykřiknout po skončení představení. A to je v dnešní unáhlené nervózní době plné rozporů balzámem na duši. 

Dada žije! Díky za to.

Související

Divadlo Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně se musí vystěhovat

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala budou nuceny ukončit svou činnost v současných prostorech. Důvodem je zjištění dalších strukturálních nedostatků, které zamezují bezpečnému využívání sálů. Uvedlo to vedení města prostřednictvím tiskové zprávy, kterou obdržel server EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Divadlo Bolka Polívky

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy