Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

Icarus (2017, Netflix)

Oscarový dokument Icarus původně vznikal jako experiment týkající se dopingu. Režisér a ústřední aktér Bryan Fogel chtěl na svém těle demonstrovat zvýšenou sportovní výkonnost vlivem zakázaných substancí, se zaměřením na cyklistiku. Když se spojí s jedním z předních odborníků, události se začnou ubírat zcela jiným směrem. Skrze setkání a rozhovory s mužem, jenž je přímo zapletený do dopingového skandálu ruského atletického týmu z roku 2015, postupně proniká do mocenských her, jejichž pomyslným hybatelem je právě Putin. Pavučina zločinu, podvodů a politických machinací je o to více tíživější, když vidíme, jak zdánlivě lehce se dá zamést pod koberec. Vrstvu po vrstvě jsme zahlceni beznadějí, fanatickým patriotismem a popíráním všech myslitelných lidských práv. Sportovní dokument se mění v politický thriller a vyniká dynamickou střihovou skladbou a fyzickým snímáním, což podtrhuje naprosto šokující odhalování informací. Snímek si můžete pustit na Netflixu.

Svět podle Putina (2017, Paramount+)

Odlišný pohled na ruského prezidenta nabízí ve čtyřdílné minisérii Svět podle Putina Oliver Stone, jenž měl k prezidentovi vždy pozitivnější vztah. V sérii stran Putina zazní množství zkreslených, faktograficky nepřesných, kolikrát i lživých tvrzení, jež však není problém si díky internetu a spolehlivým zdrojům ověřit. Jde o jeden z nejlépe zvládnutých rozhovorů se samozvaným vůdcem vůbec. Stone v otázkách osciluje mezi konformismem a konfrontací, kdy Putina několikrát svou otázkou viditelně vyvede z míry. Série vyniká dynamickou střihovou skladbou, která na základě asociací rozhovoru přidává další interpretační rámec, stejně jako doplňující popisky či neobvyklé kamerové úhly. Zároveń nabízí i sebereflexivní a podvratný nádech. Jde o interpretaci naší reality a z toho důvodu nejsou rozhovory řazené chronologicky. Jde o podnětný, ve své podstatě filmařsky hravý, sebeuvědomělý a v závěru mrazivý způsob, jak nahlédnout do myšlení a světa Vladimira Putina a zároveň s publikem vést neutuchající dialog. Série je dostupná na Paramount+.

Svědkové Putinovi (2018, DAFilms)

Na festivalu v Karlových Varech oceněnou fresku Svědkové Putinovi má na svědomí režisér Vitalij Manskyj. Celovečerní dokument začíná v roce 1999, kdy se Putin poprvé dostává k moci. Režisér měl jakožto prezidentský kameraman možnost zevrubně proniknout do kremelské politiky. Množství sesbíraných záběrů původně zveřejnit nechtěl, neb počítal s tím, že veškeré nasnímané problémy a ohrožování demokracie se časem uzdraví. Po takřka dvaceti letech tak přináší strhující záznam začátku putinovské éry. Mísením dokumentaristických a kolikrát i esejistických prvků skládá portrét moci a Putinova okolí, jež je pro jeho vzestup klíčové. Z mnohých praktik a skutečností zamrazí i kvůli tomu, že mezi způsobem Putinova nástupu a jeho propagace lze vidět mnoho paralel i s tuzemskou politikou. Režisér pro srozumitelnost spoustu situací doplňuje komentářem a vrstevnatá freska je tak maximálně srozumitelná, aniž by byla didaktická. Dokument naleznete na platformě DAFilms. Od stejného režiséra doporučujeme i ambivalentní portrét Gorbačov. Ráj (2020, DAFilms, KVIFF.TV) a reportážně laděnou Východní frontu (2023, DAFilms, KVIFF.TV), které s tématem taktéž úzce souvisí.

Navalnyj (2022, HBO Max)

Daniel Roher zakonzervoval portrét nejzvučnějšího Putinova opozičníka Alexeje Navalného, jenž před nedávnem na následky věznění a otřesných lidských podmínek zemřel. Snímek představuje investigativní linii, kdy se Navalnyj a jeho tým snaží přijít na to, kdo stojí za jeho otravou. Rozplétání sítí ale slouží především jako pojítko mnoha načrtnutých motivů. Nejde o žádnou Navalného glorifikaci, který měl od liberální směřování skutečně daleko. I to portrét reflektuje. Vyobrazuje jej komplexně jako milujícího otce, pomyslný symbol svobody a muže pevných zásad, zároveň však vidíme, že volí problematické metody a je takřka posedlý svým mediálním obrazem a natáčení dokumentu se neustále snaží kontrolovat. Dopřává mimořádně pestrou škálu emocí, paradoxně jde v několik momentech díky Navalného povaze i energii o humorný zážitek, na konci ale i vzhledem k nedávným událostem zavládne překrývající pocit naděje i absolutní beznaděje. Snímek ukazující, kam až je prezident schopný zajít, si můžete pustit na HBO Max.

20 dnů v Mariupolu (2023, Apple TV+)

Vedle zmiňované Východní fronty, která zaznamenává dopady ruské agrese vůči Ukrajině, předkládá surový obraz válečné reality i čerstvý držitel Oscara pro nejlepší dokument 20 dnů v Mariupolu. V centru stojí tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě, který od začátku invaze pracuje na pečlivé dokumentaci absolutního zla v té nejhrůznější podobě. První celovečerní film Mstyslava Černova staví na osobních záběrech, národním poutu a bezmoci. Ukazuje bolestivé osudy civilistů a problematizuje to, jak vlastně z válečné zóny zprávy přinášet. Surový záznam reality působí nepříjemně fyzicky a publikum takřka situuje do středu dění. Zároveň však vyniká důkladným vybíráním natočeného materiálu a ukazuje dopady rozhodnutích Vladimira Putina v té nejstrašivější podobě. Snímek přináší explicitní bolest, jež je někdy potřeba. Musíme se neustále konfrontovat s realitou a nezapomínat na kritické myšlení. Snímek můžete naleznout na Apple TV+. Na HBO Max zároveň vyšel další dokument mapující válku na Ukrajině Nadpřirozená moc, který se po začátku války vydal natočit Sean Penn.

Související

Více souvisejících

film Svědkové Putinovi filmy Vladimír Putin Rusko Alexej Navalnyj Mariupol

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy