Zemřel hitmaker Frank Farian, skutečný autor a zpěvák nejslavnějších hitů Boney M

Ve věku 82 let zemřel v Spojených státech německý hudební producent, skladatel a zpěvák Frank Farian, zakladatel celosvětově úspěšných skupin Boney M a Milli Vanilli, a spoluautor a zpěvák mnoha jejich hitů. Zprávu o úmrtí poskytla společnost Allendorf Media jménem jeho rodiny. Frank Farian, známý též pod rodným jménem Franz Reuther, zemřel v klidu doma v Miami na Floridě.

Narodil se jako Franz Reuther ve západoněmeckém městečku Kirn an der Nahe. Původně se učil na kuchaře a v roce 1963 nahrál s tehdejší kapelou Frankie Farian und die Schatten své první album Shouting Ghost.

Postupně se prosadil jako zpěvák populární hudby a standardů, včetně písní jako Smoke Gets in Your Eyes. O pár let později založil Farian diskotékovou skupinu Boney M a ačkoliv nikdy nevystupoval jako její člen, přesto jí propůjčoval mužský hlas.

Na konci 80. let založil diskopopové duo Milli Vanilli, které v roce 1990 skončilo, když bylo odhaleno, že jeho členové Fab Morvan a Rob Pilatus nezpívají své písně sami a používají playback.

Právě se přehrává: Boney M - Ma Baker

Boney M - Ma Baker Video: YouTube

Jak se později ukázalo v případě slavnějších Boney M používal stejnou praxi. Prvního úspěchu dosáhl Farian se singlem Baby Do You Wanna Bump, který nazpíval sám, pomocí techniky ale dosáhl vícehlasých triků.

To se lidem líbilo a Farian se rozhodl skupinu rozšířit. Nakonec ji přenechal kvartetu, které zná dodnes celý svět. Liz Mitchell, Marcia Barrett, Maizie Williams a Bobby Farrell se stali tvářemi Boney M a Farian zůstal v pozadí. 

Věnoval se managementu, kapelu vedl a řídil, při koncertech ale nevystupoval. Přesto se na ni hudebně podílel víc, než by se mohlo zdát. Všechny písně totiž nazpíval on, a legendární Bobby Farrell byl pouze taneční ikona.

Právě se přehrává: Boney M - Rasputin

Boney M - Rasputin Video: YouTube

Na svém prvním albu Take the Heat off Me, které vyšlo v roce 1976, se rozhodl ponechat pouze hlasy Liz Mitchellové a Marcie Barrettové. Album se stalo v Německu hitem a po chvíli ovládlo i Evropské žebříčky.

O rok později vydala skupina desku Love for Sale, která obsahovala hity Ma Baker a Belfast. Ty kapelu katapultovaly do čela hitparád po celém světě a obrovský úspěch Boney M byl zaručen.

Na deskách se ale stále častěji podílel pouze sám Farian a spolupráci s jakýmkoliv ze svých čtyř zpěváků odmítal. Tvrdil, že se jejich hlasový repertoár do jeho písní nehodí. Nastal ale problém, který musel neprodleně začít řešit. Diváci volali po živých koncertech.

Právě se přehrává: Boney M - Daddy Cool

Boney M - Daddy Cool Video: YouTube

Ty nakonec vyřešil vskutku originálně - všechny probíhaly na playback. Namísto hudby a zpěvu tak byly hlavní ikonou živých vystoupení taneční kreace Bobba Farrella. A byl to také na dlouhou dobu jeden z mála důvodů, proč byl nizozemský tanečník pocházející z Aruby v kapele.

Boney M vydávaly jeden hit za druhým a lidé je milovali. Co na tom, že písně ve skutečnosti zpívala z kapely pouze Liz Mitchellová a zbytek byl jen potřebný kompars. Kdo to nevěděl, byl spokojený, a ten kdo to věděl, to nijak neřešil.

V roce 1981 ale přišla rána, když po hádce s Farianem Farrell z kapely na tři roky odešel. Vrátil se až v roce 1984 a prožil s Boney M poslední dva roky fungování. V roce 1986 Farian kapelu rozpustil.

Právě se přehrává: Boney M - Gotta Go Home

Boney M - Gotta Go Home Video: YouTube

To nesl Farrell velmi těžce. Jeho dcera Zanillya tvrdí, že Farian zbavil po rozpadu kapely Farrella všech práv ke skupině a její otec tak přišel o všechny příjmy. Ze dne na den se z celosvětové hvězdy stal skoro bezdomovec.

Z rozpadu kapely se nikdy pořádně nevzpamatoval, stejně jako z faktu, že ho Farian prakticky vůbec nenechal zpívat. Zřejmě i to je důvod, který přispěl k celé řadě zdravotních problémů, které ho nakonec stály život.

Farrell zemřel 30. prosince 2010 v hotelu v Petrohradě. Příčinou smrti bylo podle pitvy selhání srdce po dlouhodobějších zdravotních obtížích. Farian ale podfuk s kapelou přiznal až po jeho smrti.

Související

Více souvisejících

skupina boney m Frank Farian

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bez Číny by invaze na Ukrajinu byla pro Rusko náročná, zní z USA

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy