Vlasta Burian rozdával lidem smích, Češi se mu krutě odvděčili

Rozdával smích, ale samotnému mu do smíchu nakonec nebylo. Vlasta Burian byl po válce obviněn z kolaborace s nacisty a vystaven veřejnému posměchu. Své rehabilitace se již nedožil.

Vlasta Burian, komik, jehož nelze přehlédnout a kterého zná v naší zemi takřka každý již od útlého věku díky jeho nezapomenutelnému ztvárnění králova rádce nesoucího jméno „Atakdále“ v pohádce „Byl jednou jeden král“. Do paměti se však vryl i díky svým excelentním výkonům v mnoha dalších filmech, jež neodmyslitelně patří do zlatého fondu československé kinematografie a lze je označit za nestárnoucí komedie.

Vlasta Burian uměl rozdávat smích, a to i v dobách, které veselé nebyly. Touto svou schopností si získal oblibu mezi diváky, kteří ho doslova milovali. Přesto se vůči svému „Králi komiků“, jak se mu přezdívalo a dodnes přezdívá, dokázali obrátit zády a považovat ho za zrádce, aniž by jeho údajná zrada byla důvěryhodně doložena. Nebýt Vladimíra Justa, Miroslava Vlka a Ondřeje Suchého byl pravděpodobně považován za zrádce dodnes.

Za svůj nebývalý talent byl Vlasta Burian v meziválečném období odměněn mimo jiné i značnými finančními prostředky. Obojí se stalo důvodem k projevům zášti již v této době, byť především to druhé bylo trnem v oku mnoha lidem zejména po válce, kdy mu byl jeho majetek zabaven. Za války čelil Burian tlakům Němců, kteří chtěli, aby hrál v německých filmech, včetně těch, jejichž cílem byla propagace nacistického režimu.

Burian angažmá v takových filmech odmítal, vymlouvaje se na špatnou němčinu, ačkoliv německy uměl velmi dobře, či na nedostatek času kvůli starostem se svým divadlem. Kontroverze vzbudil jeho rozhlasový skeč v pořadu Hvězdy nad Baltimorem, v němž parodoval svého přítele, Jana Masaryka, což bylo nacisty líčeno jako přihlášení se k nacismu. Zmást se tenkrát nechali i Voskovec s Werichem, kteří nazpívali posměšnou píseň, v níž Buriana označují za zrádce.

Po válce Vlasta Burian čelil obvinění z kolaborace, a to jak za rozhlasový skeč, tak i za údajné přílišné stýkání se s Němci v jeho vile, korupci či hajlování. Do Burianovy vily nicméně Němci vstoupili pouze jednou, a to na falešné udání jeho sousedů a údajného hajlování se dopouštěl při parodických výstupech, kdy zvednuv ruku se zaťatou pěstí prohlásil: „Takhle vysoko skáče můj pes, když přijdu domů.“ Všechna obvinění byla velmi vrtkavá a Vlasta Burian byl dokonce dvakrát osvobozena, a to i  popud Jana Masaryka. Odsouzen byl až napotřetí, kdy se dokazování ujala STB. Ta přinutila Lídu Baarovou k podpisu předepsané výpovědi o Burianově kolaboraci, kterou Baarova nedokázala přeříkat u soudu, a proto byla pouze přečtena.

Baarová tenkrát volila mezi podpisem a smrtí, kterou jí jako Goebbelsově milence vyhrožovali. Klíčový důkaz tím byl na světě. Burian byl odsouzen do vězení a dostal zákaz veřejně vystupovat. Byť byl uvězněn „jen“ na tři měsíce a zákaz veřejného vystupování mu byl v roce 1950 po jeho zoufalém kajícném dopisu Antonínu Zápotockému zrušen, cejch zrádce mu zůstal po léta. Možnost veřejně vystupovat navíc byla podmíněna účastí v socialistických filmech.

I když o Burianově zradě měli někteří pochybnosti již tenkrát a svůj omyl rozpoznal například i Jan Werich, který si posléze Vlasty Buriana velice vážil, oficiálně byl rehabilitován až v roce 1994, tj. 32 let po své smrti. Nicméně dodnes se setkáváme s pokusy o zpochybnění jeho neviny a o potvrzení poválečných nařčení.

Rozpolcenost je patrná i ve vnímání Buriana u široké veřejnosti. Tou je sice jednoznačně uznáván za jedničku mezi komiky, nad jeho rolí v průběhu okupace však panují rozpaky. Zdá se tedy, že smích, který v nás Vlasta Burian dokáže vyvolat, bude ještě dlouhá léta doprovázen hořkou příchutí, ať již z přesvědčení o jeho údajné vině či naopak z toho, čím si Burian musel projít po válce.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Vlasta Burian

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 29 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy