Jaké vánoční cukroví pekla Magdalena Dobromila Rettigová?

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Dnes je známo nepřeberné množství druhů, přičemž každá rodina má zpravidla ten svůj oblíbený. Některé osvědčené recepty se dědí z generace na generaci a mohou mít svůj původ ve starých kuchařských knihách – třeba v těch od Magdaleny Dobromily Rettigové.

Cukroví, ilustrační foto

Pečení vánočního cukroví patří mezi zvyky s dlouhou tradicí. Jeho původ sahá až do předkřesťanských dob, kdy se o zimním slunovratu připravovalo speciální obřadní pečivo, kterému se připisovaly magické a ochranné účinky. Z tohoto „ochranného“ pečiva se postupem času vyvinulo vánoční cukroví, jehož obliba vzrostla zejména v 19. století. V této době vzniklo mnoho dodnes známých druhů cukroví, které do své kuchařské knihy zaznamenala slavná Magdalena Dobromila Rettigová.

K nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví se dnes řadí vanilkové rohlíčky, které pekly hospodyňky již v 19. století. Postup přípravy se od té doby prakticky nezměnil. Z mouky, cukru, čerstvého másla a nastrouhaných sladkých mandlí se vypracovalo těsto, z něhož se tvarovaly drobné rohlíčky a pekly se „zvolna do žlutava“. Ještě teplé cukroví se sebralo z plechu a obalilo ve vanilkovém cukru. Ten si každá žena připravovala sama z tlučeného cukru a pravé vanilky, která „jest oblíbena pro jemnou vůni, pocházející od silice vanilkové“.

Kromě vanilkových rohlíčků bychom v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové našli i rohlíčky oříškové, sněhové, cukrové šlehané, cukrové třené nebo rohlíčky mandlové, které se dělaly takto:

„Ustrouháme 14 dkg oloupaných sladkých a 3 ½ dkg hořkých mandlí. Třeme 14 dkg tlučeného cukru s dvěma bílky půl hodiny, načež přimícháme uchystané mandle a lžíci jemně ustrouhané housky. Pak uděláme zcela malé rohlíčky, jež vyválíme v strouhané housce a zvolna upečeme.“

V městském prostředí vzniklo v 19. století další vánoční cukroví, které se peče dodnes – zázvorky. Od druhé poloviny 19. století pronikalo pro dostupnost surovin i na venkov. Magdalena Dobromila Rettigová zapsala hned několik receptů na zázvorky. Základem těsta byla vždy polohrubá mouka, cukr, strouhaný zázvor a vejce. Vajíčka se přidávala buď celá, nebo sníh z bílků – to do zázvorek sněhových. Přísadou mohla být i strouhaná citronová kůra. Hotové těsto se rozválelo na tenký plát, z něhož se následně vykrájely nejrůznější tvary. Ty se musely nechat na plechu dvě až tři hodiny „odpočinouti“, poté se zvolna upekly v troubě. Upečené zázvorové cukroví se většinou nijak nezdobilo, mohlo se však pocukrovat nebo potřít citronovou polevou.

K dnes již tradičnímu vánočnímu cukroví patří medvědí tlapky neboli pracny či pracičky. I tento druh pekla již Rettigová, která znala dva způsoby přípravy. Jedna varianta tlapek obsahovala citronovou šťávu a kůru, druhá skořici a hřebíček. V obou případech si hospodyně musela nejprve nachystat pražené mandlové těsto z cukru, nadrobno posekaných mandlí a másla. Mandle opražila na másle, přidala všechny další ingredience a míchala do zhoustnutí. Vzniklým těstem pak plnila formičky, a když horké těsto vychladlo a zatuhlo, bylo cukroví hotové.

Magdalena Dobromila Rettigová pekla i čokoládové cukroví, přičemž čokoláda tehdy ještě patřila k drahým a poměrně vzácným komoditám. Tato ingredience dala název například svátečnímu tzv. černému pečivu, jehož příprava byla následující:

„V 21 dkg mouky rozválíme 14 dkg čerstvého másla, přidáme tabulku strouhané čokolády, dva žloutky na tvrdo uvařené, 14 dkg oloupaných a utlučených mandlí, 14 dkg tlučeného cukru, trochu tlučeného muškátového ořechu, přirazíme jedno vejce a zaděláme těsto, jež vypracujeme a dáme na půl hodinky odpočinouti do chladna. Potom z něho vytvoříme cokoliv a upečeme je.“

Vánoční cukroví z dražších surovin si však mohli dovolit pouze zámožní měšťané a vyšší společenské vrstvy. Mnohem častěji se peklo cukroví z laciných a běžně dostupných ingrediencí – například cukroví škvarkové nebo z vánočkového těsta. Teprve po druhé světové válce se více rozšířilo „luxusnější“ sváteční cukroví, které se začalo také ve velkém prodávat v cukrárnách.

Omikron trhá evropské rekordy. Francie hlásí půl milionu nakažených za den

25.01.2022 22:02 Ve Francii za poslední den přibylo rekordních více než půl milionu lidí s potvrzenou nákazou…

Koalice Spolu půjde společně i do podzimních voleb

25.01.2022 14:05 Pražská ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do podzimních komunálních voleb společně v koalici Spolu,…

Babišova vláda podle expremiéra vymýtila korupci z nejvyšších pater…

25.01.2022 11:45 Předchozí vláda vymýtila korupci z nejvyšších pater politiky, pokud se někde dnes mluví o korupci v…

Omikron už prakticky vytlačil deltu z Česka. Objevila se další podvarianta

24.01.2022 22:01 Varianta koronaviru omikron byla v posledním týdnu v 95 procentech vyšetřených vzorků. Nová s…

Válek očekává vrchol omikronové vlny epidemie v příštím týdnu

23.01.2022 15:07 Epidemie covidu bude v příštím týdnu vrcholit, může být až 80.000 potvrzených nákaz denně. Počty…

Heinrich Schliemann se narodil před 200 lety. Objevil skutečně bájnou…

09.01.2022 14:00 Dne 6. ledna 1822, tedy před 200 lety, se narodil Heinrich Schliemann. Toho již od dětství…

Kdy děti postavily prvního sněhuláka? Historie sahá až k Shakespearovi

08.01.2022 14:00 Sněhová nadílka láká k zimním radovánkám, ke kterým kromě sportovních aktivit patří i dětské…

Psi dokážou rozeznávat různé lidské jazyky od neznámé řeči, tvrdí studie

07.01.2022 08:02 Psi dokážou rozlišit jazyk, ve kterém byli vycvičeni, od neznámé řeči. Ve studii, kterou vydal…

Tajemství dolaru: Věděli jste, že název nejslavnější světové měny má svůj…

31.12.2021 20:31 Nejznámější a dnes také nejpoužívanější měnou světa je dolar. Při vyslovení této měny si jistě…

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny…

31.12.2021 11:01 Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné…

Vánoce ve vzpomínkách Boženy Němcové. Spisovatelka popsala, jak je lidé…

26.12.2021 11:00 Jak naši předci trávili advent a Vánoce? Co jedli o Štědrém večeru? Z pera Boženy Němcové se…

Před Vánoci roku 1911 si vzal život Josef Ladislav Píč, významná osobnost…

25.12.2021 10:00 V předvánočním čase před 110 lety zasáhla českou archeologickou obec smutná zpráva. Dne 19.…

Vánoce za první republiky. Na stole mnohdy chyběl kapr, jinak se zdobil i…

24.12.2021 14:15 Podoba Vánoc prošla v dějinách velkými proměnami. Jak vypadaly v dobách první republiky? Co lidé…

Tradiční vánoční úprava ryby? Kapr na modro a na černo

24.12.2021 10:20 Kapr dnes nepochybně patří na vánoční stůl. Tam se však dostal až v průběhu 19. století, tradiční…

Související:

Právě se děje

reklama