K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Dnes je známo nepřeberné množství druhů, přičemž každá rodina má zpravidla ten svůj oblíbený. Některé osvědčené recepty se dědí z generace na generaci a mohou mít svůj původ ve starých kuchařských knihách – třeba v těch od Magdaleny Dobromily Rettigové.
Pečení vánočního cukroví patří mezi zvyky s dlouhou tradicí. Jeho původ sahá až do předkřesťanských dob, kdy se o zimním slunovratu připravovalo speciální obřadní pečivo, kterému se připisovaly magické a ochranné účinky. Z tohoto „ochranného“ pečiva se postupem času vyvinulo vánoční cukroví, jehož obliba vzrostla zejména v 19. století. V této době vzniklo mnoho dodnes známých druhů cukroví, které do své kuchařské knihy zaznamenala slavná Magdalena Dobromila Rettigová.
K nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví se dnes řadí vanilkové rohlíčky, které pekly hospodyňky již v 19. století. Postup přípravy se od té doby prakticky nezměnil. Z mouky, cukru, čerstvého másla a nastrouhaných sladkých mandlí se vypracovalo těsto, z něhož se tvarovaly drobné rohlíčky a pekly se „zvolna do žlutava“. Ještě teplé cukroví se sebralo z plechu a obalilo ve vanilkovém cukru. Ten si každá žena připravovala sama z tlučeného cukru a pravé vanilky, která „jest oblíbena pro jemnou vůni, pocházející od silice vanilkové“.
Kromě vanilkových rohlíčků bychom v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové našli i rohlíčky oříškové, sněhové, cukrové šlehané, cukrové třené nebo rohlíčky mandlové, které se dělaly takto:
„Ustrouháme 14 dkg oloupaných sladkých a 3 ½ dkg hořkých mandlí. Třeme 14 dkg tlučeného cukru s dvěma bílky půl hodiny, načež přimícháme uchystané mandle a lžíci jemně ustrouhané housky. Pak uděláme zcela malé rohlíčky, jež vyválíme v strouhané housce a zvolna upečeme.“
V městském prostředí vzniklo v 19. století další vánoční cukroví, které se peče dodnes – zázvorky. Od druhé poloviny 19. století pronikalo pro dostupnost surovin i na venkov. Magdalena Dobromila Rettigová zapsala hned několik receptů na zázvorky. Základem těsta byla vždy polohrubá mouka, cukr, strouhaný zázvor a vejce. Vajíčka se přidávala buď celá, nebo sníh z bílků – to do zázvorek sněhových. Přísadou mohla být i strouhaná citronová kůra. Hotové těsto se rozválelo na tenký plát, z něhož se následně vykrájely nejrůznější tvary. Ty se musely nechat na plechu dvě až tři hodiny „odpočinouti“, poté se zvolna upekly v troubě. Upečené zázvorové cukroví se většinou nijak nezdobilo, mohlo se však pocukrovat nebo potřít citronovou polevou.
K dnes již tradičnímu vánočnímu cukroví patří medvědí tlapky neboli pracny či pracičky. I tento druh pekla již Rettigová, která znala dva způsoby přípravy. Jedna varianta tlapek obsahovala citronovou šťávu a kůru, druhá skořici a hřebíček. V obou případech si hospodyně musela nejprve nachystat pražené mandlové těsto z cukru, nadrobno posekaných mandlí a másla. Mandle opražila na másle, přidala všechny další ingredience a míchala do zhoustnutí. Vzniklým těstem pak plnila formičky, a když horké těsto vychladlo a zatuhlo, bylo cukroví hotové.
Magdalena Dobromila Rettigová pekla i čokoládové cukroví, přičemž čokoláda tehdy ještě patřila k drahým a poměrně vzácným komoditám. Tato ingredience dala název například svátečnímu tzv. černému pečivu, jehož příprava byla následující:
„V 21 dkg mouky rozválíme 14 dkg čerstvého másla, přidáme tabulku strouhané čokolády, dva žloutky na tvrdo uvařené, 14 dkg oloupaných a utlučených mandlí, 14 dkg tlučeného cukru, trochu tlučeného muškátového ořechu, přirazíme jedno vejce a zaděláme těsto, jež vypracujeme a dáme na půl hodinky odpočinouti do chladna. Potom z něho vytvoříme cokoliv a upečeme je.“
Vánoční cukroví z dražších surovin si však mohli dovolit pouze zámožní měšťané a vyšší společenské vrstvy. Mnohem častěji se peklo cukroví z laciných a běžně dostupných ingrediencí – například cukroví škvarkové nebo z vánočkového těsta. Teprve po druhé světové válce se více rozšířilo „luxusnější“ sváteční cukroví, které se začalo také ve velkém prodávat v cukrárnách.
Související

Masakr na Švédských šancích. Před 80 lety bylo zavražděno přes 250 nevinných Němců

Smutné výročí. Před 75 lety byla popravena Milada Horáková, bojovnice za práva žen i proti nacismu
historie , cukroví , Magdalena Dobromila Rettigová , Vánoce , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
včera

Umělá inteligence sítě X chválila Hitlera. Musk přiznal problémy
včera

Slovinsko balancuje na ostří nože: Premiér Golob návrhem referenda o členství v NATO vyrazil dech
včera

Poprask v Nizozemsku: Každý jeden občan má v krvi chemikálie
včera

Tchaj-wan usiluje o omezení hospodářských vazeb na Čínu, úplné přerušení je však nereálné. Případná válka způsobí globální problémy s mikročipy
včera

Dalo se nedávným protestům v Los Angeles předejít? Podle expertů stačilo dodržet tři postupy
včera

Starmer a Macron vyzvali k tvrdším sankcím na Rusko, Rubio jednal s Lavrovem
včera

Nečekaný propad ANO. Babiš je v novém průzkumu pod 30 procenty
včera

Napětí na hranici Německa a Polska. Volný pohyb je minulostí, přinejmenším dočasně
včera

Politický darebák a lichvář. Trump z mezinárodního obchodu odstraňuje respekt, obětí budou i jeho voliči
včera

Důchody v roce 2026. Ministerstvo zveřejnilo první odhady růstu penzí
včera

Trump zahájil obchodní válku s Brazílií. Nejspíš hraje o osud Bolsonara
včera

Ministerstvo vnitra odhalilo útok hackerů. Citlivá data údajně neunikla
včera

Trump splnil slib poté, co ho rozzuřil Putin. Na Ukrajinu opět proudí americké dodávky
včera

Rusové se pokoušeli o další sabotáže v Česku. BIS je zastavila
včera

Rubio míří na klíčové jednání s Lavrovem. Trump stupňuje tlak na Putina i spojence v Asii
včera

Zdražování nafty má pokračovat. Ve světě panují obavy z jejího nedostatku
včera

Budoucnost ekonomických vztahů Moskvy se Západem. Ekonom si jeden scénář neumí představit
včera

Izrael oznámil pozemní operaci v Libanonu. Křehké příměří se rozpadá, hrozí další konflikt
včera

Exprezidenta Juna znovu zatkli. Jihokorejci se obávají, že by ničil důkazy
včera
Von der Leyenová čelí hlasování o nedůvěře. Nejspíš ho ustojí, ale za vysokou cenu
Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové bude ve čtvrtek čelit hlasování Evropského parlamentu o vyslovení nedůvěry. Tlak na šéfku výkonného orgánu Evropské unie se stupňuje, přičemž politická opozice proti ní roste napříč celým ideologickým spektrem – jak na úrovni Evropského parlamentu, tak i v rámci národních vlád, které se v posledních měsících posunuly znatelně doprava.
Zdroj: Jakub Jurek