K předvánočnímu a vánočnímu období dnes mimo jiného patří punč nebo svařené víno. Tyto horké opojné nápoje znala a připravovala již Magdalena Dobromila Rettigová.
Nápoj zvaný punč má svůj původ v Indii, z této země se někdy v 17. století dostal do Anglie a odtud pak do našich zemí. Punč je od té doby velmi oblíbený, a to především o adventu a vánočních svátcích. Dnes známe několik druhů punčů, které se prodávají především na adventních trzích. Jak se však punč připravoval před více než sto lety?
Magdalena Dobromila Rettigová zapsala, a předala tak dalším ženám i generacím několik receptů na horký opojný nápoj, který nazývala „punš". Základem pro všechny druhy byl tento předpis:
„Nech půl kila cukru s koflíkem vody v novém kastrolku svařit, a když se táhne, přidej k němu již přichystanou, ze tří citronů a jednoho pomoranče vytlačenou a procezenou šťávu, načež to hned odstav od ohně, aby to nezhořklo, nalej do toho za ustavičného míchání 1/3 litru dobrého rumu a uschovej to v láhvicích. Že tato jako i každá jiná massa, s vařící vodou smíšená, v punšových skleničkách se podává, jest snad každému známo. Tento punš je jednoduchý, ale dobrý, a nepůsobí žádné bolení hlavy.“
„Čajový punš“ Rettigová chystala z kvalitního holandského čaje, citronové a pomerančové kůry i šťávy a rumu. „Punš s vejci“ se připravoval z rozšlehaných vajíček zalitých základním punčem (první recept). Vznikl tak nápoj podobný horkému vaječnému likéru. Jak Rettigová psala, tento punč „jest velmi dobrý“.
Ve velké polévkové míse se tvořil „studený punš“. Cukr se utloukl společně s citronovou kůrou, poté se přilila citronová šťáva, dvě lahve dobrého rýnského vína a jedna lahev rumu. Směs se musela velmi dobře a dlouho promíchávat, aby se cukr dokonale rozpustil. Tento recept bylo možné obměnit, když se místo rýnského vína použilo kvalitní šampaňské.
Svařené víno je rovněž nápoj s dlouhou historií. V minulosti ho však naši předci nejprve nespojovali s Vánocemi, ale svařák užívali spíše jako lék. Směs horkého červeného vína s nejrůznějším kořením a bylinkami se podávala ke konzumaci při nejrůznějších zdravotních potížích. Horký opojný nápoj má skutečně řadu zdraví prospěšných účinků. Může pomáhat předcházet onemocnění srdce a cév či chudokrevnosti, pozitivní vliv má třeba také na trávení.
Magdalena Dobromila Rettigová chystala i svařené víno – nazývala ho „pálené víno“. Červené víno smíchala s cukrem, citronovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Vše spolu dlouho ohřívala na mírném plamenu, aby se spojily chutě i vůně. Přitom si dávala pozor, aby se směs nevařila! Nakonec hotový nápoj přecedila a velmi horký nalévala do sklenic. Recept Rettigové na svařené víno se v prakticky nezměněné podobě využívá mnohdy dodnes.
Zvláštním druhem horkého opojného nápoje z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové je tzv. „bišof“, který se připravoval takto:
„Vezmi tři hořké pomoranče, každý nakroj a nech je na čistém rendlíčku trochu opéci, pak je dej do čistého hrnku, nalej na ně dvě láhve červeného vína, přidej kousek skořice a několik hřebíčků, přikrej to a nech to asi šest hodin na teplém místě stát; musíš tím však čas od času zamíchat a pomocí lžíce šťávu z pomorančů vymačkávat, vařit se to ale nesmí; potom to proceď skrze ubrousek, přidej k tomu půl kila na drobno nasekaného cukru a když se tento na teplém místě rozpustí, nalévej to do skleniček.“
Související
I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová , Vánoce , nápoje
Aktuálně se děje
před 20 minutami
Nobelova cena pro Trumpa? Při splnění jednoho předpokladu může být kandidátem
před 1 hodinou
Zlatý měsíc českých dálnic završen. Otevřelo se 28 nových kilometrů na D3
před 2 hodinami
Pavel kondoloval Steinmeierovi. Připomněl tragickou střelbu na FF UK
před 4 hodinami
Fico tvrdí, že mu Zelenskyj nabídl půlmiliardu eur za souhlas s Ukrajinou v NATO
před 4 hodinami
Z mírumilovného trhu se stalo místo hrůzného činu. Scholz promluvil v Magdeburgu
před 5 hodinami
Vymyslel si muže se zbraní a zaměstnal policii. Hrozí mu tři roky vězení
před 6 hodinami
Počasí do Vánoc. Meteorologové slibují až 40 centimetrů nového sněhu
před 7 hodinami
Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. Poslance by měli komunisté či Motoristé
před 9 hodinami
Česko si připomíná oběti tragédie na FF UK. Naší společností otřásla, říká Fiala
před 9 hodinami
Němci zjišťují pravdu o útočníkovi z Magdeburgu. Tíhl k AfD a kritizoval islám
před 10 hodinami
V Česku bezprostřední riziko nehrozí, říká Rakušan po útoku na trzích v Německu
před 12 hodinami
Zimní počasí je zpět. Do Česka se o víkendu vrátí sníh
Aktualizováno včera
Mimořádná zpráva Teroristický útok v Magdeburgu: Do davu lidí najelo auto, 2 mrtví a až 80 zraněných. Incident zachytila kamera
včera
Přesně osm let po berlínském masakru. Magdeburg je vyvrcholením dlouhodobých hrozeb v Německu
včera
Prezident Pavel telefonicky hovořil se Zelenským
včera
Deset zemí EU včetně Česka předložilo návrh nových sankcí proti Rusku
včera
Milník v boji se smrtící infekcí: WHO ohlásila konec epidemie marburského viru
včera
Rusko nesmí vyhrát. Budu jednat s Putinem, prohlásil Scholz
včera
USA zabily vůdce Islámského státu Abu Yusifa
včera
Írán se o rozšíření islámské revoluce do Sýrie nepokusí. Měl by vypracovat novou strategii, říká Bacik
Pád diktátorského režimu Bašára Asada v Sýrii byl nepříjemnou ranou také pro dalšího aktéra v regionu – Írán. Ten podle experta na blízkovýchodní politiku Gokhana Bacika z olomoucké Univerzity Palackého přišel o velký bezpečnostní pás, Bašárův režim pro něj byl jakousi geopolitickou pojistkou. Expert exkluzivně pro EuroZprávy.cz uvedl, že by Teherán měl vypracovat novou strategii.
Zdroj: Jakub Jurek