K předvánočnímu a vánočnímu období dnes mimo jiného patří punč nebo svařené víno. Tyto horké opojné nápoje znala a připravovala již Magdalena Dobromila Rettigová.
Nápoj zvaný punč má svůj původ v Indii, z této země se někdy v 17. století dostal do Anglie a odtud pak do našich zemí. Punč je od té doby velmi oblíbený, a to především o adventu a vánočních svátcích. Dnes známe několik druhů punčů, které se prodávají především na adventních trzích. Jak se však punč připravoval před více než sto lety?
Magdalena Dobromila Rettigová zapsala, a předala tak dalším ženám i generacím několik receptů na horký opojný nápoj, který nazývala „punš". Základem pro všechny druhy byl tento předpis:
„Nech půl kila cukru s koflíkem vody v novém kastrolku svařit, a když se táhne, přidej k němu již přichystanou, ze tří citronů a jednoho pomoranče vytlačenou a procezenou šťávu, načež to hned odstav od ohně, aby to nezhořklo, nalej do toho za ustavičného míchání 1/3 litru dobrého rumu a uschovej to v láhvicích. Že tato jako i každá jiná massa, s vařící vodou smíšená, v punšových skleničkách se podává, jest snad každému známo. Tento punš je jednoduchý, ale dobrý, a nepůsobí žádné bolení hlavy.“
„Čajový punš“ Rettigová chystala z kvalitního holandského čaje, citronové a pomerančové kůry i šťávy a rumu. „Punš s vejci“ se připravoval z rozšlehaných vajíček zalitých základním punčem (první recept). Vznikl tak nápoj podobný horkému vaječnému likéru. Jak Rettigová psala, tento punč „jest velmi dobrý“.
Ve velké polévkové míse se tvořil „studený punš“. Cukr se utloukl společně s citronovou kůrou, poté se přilila citronová šťáva, dvě lahve dobrého rýnského vína a jedna lahev rumu. Směs se musela velmi dobře a dlouho promíchávat, aby se cukr dokonale rozpustil. Tento recept bylo možné obměnit, když se místo rýnského vína použilo kvalitní šampaňské.
Svařené víno je rovněž nápoj s dlouhou historií. V minulosti ho však naši předci nejprve nespojovali s Vánocemi, ale svařák užívali spíše jako lék. Směs horkého červeného vína s nejrůznějším kořením a bylinkami se podávala ke konzumaci při nejrůznějších zdravotních potížích. Horký opojný nápoj má skutečně řadu zdraví prospěšných účinků. Může pomáhat předcházet onemocnění srdce a cév či chudokrevnosti, pozitivní vliv má třeba také na trávení.
Magdalena Dobromila Rettigová chystala i svařené víno – nazývala ho „pálené víno“. Červené víno smíchala s cukrem, citronovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Vše spolu dlouho ohřívala na mírném plamenu, aby se spojily chutě i vůně. Přitom si dávala pozor, aby se směs nevařila! Nakonec hotový nápoj přecedila a velmi horký nalévala do sklenic. Recept Rettigové na svařené víno se v prakticky nezměněné podobě využívá mnohdy dodnes.
Zvláštním druhem horkého opojného nápoje z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové je tzv. „bišof“, který se připravoval takto:
„Vezmi tři hořké pomoranče, každý nakroj a nech je na čistém rendlíčku trochu opéci, pak je dej do čistého hrnku, nalej na ně dvě láhve červeného vína, přidej kousek skořice a několik hřebíčků, přikrej to a nech to asi šest hodin na teplém místě stát; musíš tím však čas od času zamíchat a pomocí lžíce šťávu z pomorančů vymačkávat, vařit se to ale nesmí; potom to proceď skrze ubrousek, přidej k tomu půl kila na drobno nasekaného cukru a když se tento na teplém místě rozpustí, nalévej to do skleniček.“
Související
Perníčky. Vánoční cukroví s dlouhou historií, do kterého patřila neobvyklá ingredience
Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky
recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová , Vánoce , nápoje
Aktuálně se děje
před 17 minutami
Opravdu Ukrajina sestřelila ruský bombardér? Média zpochybňují tvrzení Kyjeva
před 48 minutami
USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli
před 1 hodinou
Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel
před 1 hodinou
Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí
před 2 hodinami
Lavrov: Dali jsme Izraeli jasně najevo, že Írán nechce eskalaci napětí
před 2 hodinami
Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?
před 2 hodinami
Vražda v Praze: Policie pokročila v případu napadení v autoservisu
před 2 hodinami
"Je pro nás důležitým symbolem." Ukrajina udělila nejvyšší státní vyznamenání Alainu Delonovi
před 3 hodinami
Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat
před 3 hodinami
Počet obětí útoku ruské armády v Dněpropetrovsku roste. Zelenskyj žádá o akutní posílení protivzdušné obrany
před 4 hodinami
Počasí: Zima se vrátila do Česka. Meteorologové upřesnili platná varování
před 4 hodinami
Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí
před 5 hodinami
CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje
před 5 hodinami
Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér
před 6 hodinami
Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství
před 6 hodinami
O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje
před 6 hodinami
Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží
před 7 hodinami
Trump vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více peněz
před 7 hodinami
Izrael zaútočil na pozice syrské armády
před 8 hodinami
USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily
Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.
Zdroj: Libor Novák