K předvánočnímu a vánočnímu období dnes mimo jiného patří punč nebo svařené víno. Tyto horké opojné nápoje znala a připravovala již Magdalena Dobromila Rettigová.
Nápoj zvaný punč má svůj původ v Indii, z této země se někdy v 17. století dostal do Anglie a odtud pak do našich zemí. Punč je od té doby velmi oblíbený, a to především o adventu a vánočních svátcích. Dnes známe několik druhů punčů, které se prodávají především na adventních trzích. Jak se však punč připravoval před více než sto lety?
Magdalena Dobromila Rettigová zapsala, a předala tak dalším ženám i generacím několik receptů na horký opojný nápoj, který nazývala „punš". Základem pro všechny druhy byl tento předpis:
„Nech půl kila cukru s koflíkem vody v novém kastrolku svařit, a když se táhne, přidej k němu již přichystanou, ze tří citronů a jednoho pomoranče vytlačenou a procezenou šťávu, načež to hned odstav od ohně, aby to nezhořklo, nalej do toho za ustavičného míchání 1/3 litru dobrého rumu a uschovej to v láhvicích. Že tato jako i každá jiná massa, s vařící vodou smíšená, v punšových skleničkách se podává, jest snad každému známo. Tento punš je jednoduchý, ale dobrý, a nepůsobí žádné bolení hlavy.“
„Čajový punš“ Rettigová chystala z kvalitního holandského čaje, citronové a pomerančové kůry i šťávy a rumu. „Punš s vejci“ se připravoval z rozšlehaných vajíček zalitých základním punčem (první recept). Vznikl tak nápoj podobný horkému vaječnému likéru. Jak Rettigová psala, tento punč „jest velmi dobrý“.
Ve velké polévkové míse se tvořil „studený punš“. Cukr se utloukl společně s citronovou kůrou, poté se přilila citronová šťáva, dvě lahve dobrého rýnského vína a jedna lahev rumu. Směs se musela velmi dobře a dlouho promíchávat, aby se cukr dokonale rozpustil. Tento recept bylo možné obměnit, když se místo rýnského vína použilo kvalitní šampaňské.
Svařené víno je rovněž nápoj s dlouhou historií. V minulosti ho však naši předci nejprve nespojovali s Vánocemi, ale svařák užívali spíše jako lék. Směs horkého červeného vína s nejrůznějším kořením a bylinkami se podávala ke konzumaci při nejrůznějších zdravotních potížích. Horký opojný nápoj má skutečně řadu zdraví prospěšných účinků. Může pomáhat předcházet onemocnění srdce a cév či chudokrevnosti, pozitivní vliv má třeba také na trávení.
Magdalena Dobromila Rettigová chystala i svařené víno – nazývala ho „pálené víno“. Červené víno smíchala s cukrem, citronovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Vše spolu dlouho ohřívala na mírném plamenu, aby se spojily chutě i vůně. Přitom si dávala pozor, aby se směs nevařila! Nakonec hotový nápoj přecedila a velmi horký nalévala do sklenic. Recept Rettigové na svařené víno se v prakticky nezměněné podobě využívá mnohdy dodnes.
Zvláštním druhem horkého opojného nápoje z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové je tzv. „bišof“, který se připravoval takto:
„Vezmi tři hořké pomoranče, každý nakroj a nech je na čistém rendlíčku trochu opéci, pak je dej do čistého hrnku, nalej na ně dvě láhve červeného vína, přidej kousek skořice a několik hřebíčků, přikrej to a nech to asi šest hodin na teplém místě stát; musíš tím však čas od času zamíchat a pomocí lžíce šťávu z pomorančů vymačkávat, vařit se to ale nesmí; potom to proceď skrze ubrousek, přidej k tomu půl kila na drobno nasekaného cukru a když se tento na teplém místě rozpustí, nalévej to do skleniček.“
Související

Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek

„Vraz do toho vejce, a nes to na stůl.“ Před 240 lety se narodila Magdalena Dobromila Rettigová
recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová , Vánoce , nápoje
Aktuálně se děje
před 23 minutami

Trump obvinil Zelenského z prodlužování války: Zabíjení pokračuje kvůli němu
před 1 hodinou

Počasí tento týden nepřinese jen bouřky. Ženou se deště i mrazíky
včera

Zelenskyj se v sobotu možná setká s Trumpem. Kvůli mírovým jednáním čelí masivnímu tlaku i na Ukrajině
včera

Nic v ruce nemáte, přijdete o celou Ukrajinu, vzkázal Zelenskému Trump
včera

Jaké budou čtvrteční bouřky? Jiné než pondělní, tvrdí meteorologové
včera

Dálnice D11 se o víkendu u Prahy uzavře. Bude se bourat
včera

Istanbulem otřáslo zemětřesení. Oběti nejsou, promluvil Erdogan
včera

Ukrajinu porcovat nebudeme. Evropa se postavila proti mírovému plánu USA, Litva se připravuje na válku
včera

Fyzická zdatnost netřeba, ale alergie vadí? Armáda mění pravidla přijetí, většina zájemců ale stále nemá šanci
včera

Svět v tichosti zažívá nejhorší globální událost v dějinách. Sledujeme destrukci Země v přímém přenosu, varují vědci
včera

Hegseth ohrožuje všechny. Amerika kašle na bezpečnost, z Trumpových lidí se stává cíl špionů
včera

Bouřlivé počasí se vrací. Platí nové varování, hrozí přívalové srážky
včera

Papež František byl výjimečný. Věděl, kde leží skutečné problémy současného světa, míní expert
včera

Mírové rozhovory o Ukrajině se sesypaly. Kyjev odmítnul anexi Krymu, Rubio vůbec nedorazil
včera

Putin údajně nabídnul USA zastavení invaze. Kreml to před jednáním s Witkoffem popřel
včera

Živě Věřící se loučí s papežem. Tělo Františka bylo převezeno do baziliky sv. Petra
včera

Medveděv vyhrožuje smrtí Dominiku Haškovi. Rakušan mu nabízí ochranku
včera

Útok na Írán může vypadat jako řešení. Rozhodně to ale není dobrý nápad
včera

Trump ustoupil. Číně výrazně sníží cla
včera
Výhled počasí do května. Meteorologové řekli, zda se bude vymykat normálu
Česko má za sebou letošní Velikonoce, které přinesly poměrně proměnlivé počasí. Na úvod pršelo, pak se oteplilo. Sváteční období uzavřely bouřky, ojediněle i silné. Bouřky budou hrozit i v následujících týdnech, avizují meteorologové.
Zdroj: Jan Hrabě