FAČR se dohodla na nové smlouvě s LFA. Obě asociace spolu řešili i prodej televizních prá

V zákulisí tuzemského fotbalu se udál klíčový okamžik. Alespoň tak hovoří šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek o dohodě na nové Rámcové smlouvě s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), tedy se zřizovatelem tuzemských profesionálních soutěží. Smlouva mezi oběma asociacemi, která je uzavřena na období mezi 1. červencem 2024 a 30. červnem 2028, aktualizuje dosavadní Rámcovou smlouvu z roku 2016, zaručuje LFA, že bude mít právě až do konce června roku 2028 pod svou kuratelou první dvě české nejvyšší fotbalové soutěže. Obě strany se taktéž domluvili na opčním právu s možností prodloužit tuto smlouvu až do roku 2032. Představitelé obou asociací Petr Fousek a Dušan Svoboda se pak také pobavili o budoucnosti prodeje televizních a marketingových práv. 

„Podpis smlouvy se dá považovat za klíčový okamžik. Stávající smlouva z roku 2016 zastarala v mnoha ohledech, proto se nastartovalo jednání. Obě strany měly své vyjednávací týmy, ne vždy to bylo jednoduché, ale korektní," uvedl šéf českého fotbalu Fousek na páteční tiskové konferenci představující novou Rámcovou smlouvu, která je tak uzavřena na dalších osm let, pokud se tedy využije zmiňovaná opce. „Máme vzájemné vztahy zakotveny smluvně, ne všechny svazy to tak mají. Někde to řeší memorandem. Myslím, že smlouva je po všech směrech vyvážená," pokračoval Fousek. 

Šéf LFA Dušan Svoboda pak nechodil kolem horké kaše a na úvod hned uvedl, že vše se točí kolem peněz. „Žádné tajemství, že všechno je o penězích. Došli jsme ke správné rovnováze v příslušných parametrech. Navazujeme na starou smlouvu, která ještě platí do konce června 2023," řekl Svoboda a prozradil tak následně, jak budou parametry nově nastaveny. „LFA bude přispívat FAČR každý rok částkou sedm milionů korun, a k tomu 5% podílem z výnosu LFA z částky nad 250 milionů korun za sezonu. Naopak liga získá podíl 10 % z výsledků reprezentačního A týmu v Lize národů a 15 % z bonusu za postup na EURO a mistrovství světa. To znamená, že z komerčního úspěchu LFA bude profitovat FAČR, a ze sportovního úspěchu seniorské fotbalové reprezentace bude profitovat LFA. V zájmu všech ligových klubů tak bude maximálně vycházet vstříc reprezentačním potřebám." 

Kromě Rámcové smlouvy se pak obě strany dotkly při svých jednáních i o budoucnosti prodeje televizních a marketingových práv, přičemž nejbližší ostře sledovaný tendr na televizní práva se bude týkat obdobím počínaje sezónou 2024/25 a bude vypsán v nejbližších týdnech. Už jen do konce června příštího roku totiž má tato práva ve svém držení společnost Pragosport, která za ně ročně platí kolem 150 milionů korun. „Další krok bude příští týden podpis se společností Deloitte, která bude mít poradenský mandát. Naším cílem je, abychom do konce září měli tendr uzavřený a vyhlášený," sdělil k tomu další plány Svoboda a pokračoval: „S hodnotou mediálních práv nemůžeme být spokojeni. Každopádně když nebude hodnota minimálně dvojnásobná proti dnešku, budu to považovat za velký neúspěch. Věřím, že to bude více." 

Nový vlastník televizních a marketingových práv by pak měl být nápomocen i při vývoji tolik potřebné kalibrované čáry při posuzování těsných ofsajdů. „Naším cílem je kalibrovanou čáru do ligy přivést. Potřebujeme i součinnost technologických zajišťovatelů přenosů, ale jak přesně to bude, zatím není popsáno. Naším cílem musí být, aby nejpozději od sezony 2024/25 kalibrovaná čára byla," přeje si Svoboda. 

Dodejme, že LFA, která nejenže řídí první dvě nejvyšší fotbalové soutěže, ale má pod sebou i disciplinární komisi, bude od sezóny 2024/25 nově řídit i český fotbalový pohár, který tak převezme z rukou FAČR. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Fotbal, ilustrační fotografie,

Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Více souvisejících

FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy