Roman Berbr už opustil vazební věznici. Bude tak stíhán na svobodě

Po bezmála třech měsících se bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dostal z vazební věznici zase zpátky na svobodu. Stíhaný v nejnovější tuzemské fotbalové kauze bude ovšem pochopitelně i nadále. Právě nejen jeho zatčením, ale i dalších 19 osob tuzemského fotbalu 16. října loňského roku nová česká fotbalová kauza vypukla. Jedná se v ní nejen o ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy, ale i o defraudaci peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, kde byl donedávna šéfem.

Poté, co byl v úterý z vazby propuštěn již bývalý sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, byl právě Roman Berbr posledním obviněným, který byl ještě pořád ve vazbě. Do ní Vrchní soud v Praze poslal vedle těchto dvou hlavních aktérů kauzy v říjnu loňského roku ještě rozhodčího Tomáše Grimma a domažlického funkcionáře Michala Káníka. Ti se však rozhodli hned z kraje s vyšetřovateli spolupracovat a tak se záhy oba dva z vazby dostali.

Na uvalení do vazby se jak Rogoz, tak Berbr stěžovali u Obvodního soudu v Praze 6, ten oběma nakonec vyhověl. Rogozovi dal za pravdu v tom, že aktuálně je na to špatně jak zdravotně, tak psychicky, ale i tak se podle všeho rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat. Svědčí o tom především ten fakt, že státn zastupitelství nepožádalo o prodloužení tříměsíční vazební lhůty v jeho případě, stejně jako v případě Romana Berbra. Oba nicméně byli uvaleni do vazby pro to, aby neovlivňovali svědky.

Roman Berbr vyšel ze dvěří vazební věznice na pražském Pankáři krátce po druhé odpoledne s taškou se svými osobními věcmi. Následně nasedl do připraveného auta a v doporovodu dvou mužů odjel.

Připomeňme, že vše začalo policejním zátahem 16. října na strahovském síle FAČR a nejen tam. Detektivové zasahovali také v Plzeňském krajském fotbalové svazu, stejně jako u Romana Berbra doma. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že v nejnovější fotbalové kauze vše řídil organizovaná zločinecká skupina, jeíž součástí byl i sám Berbr. Výsledky zápasů měly být ovlivňovány nejen za účelem postupu Slavoje Vyšehrad do druhé ligy, ale i za účelem sázek. Ty by se měly v případu týkaz i zápasů první ligy a českého poháru.

Roman Berbr měl pak vedle všeho i zasahovat do nasazování sudích na jednotlivé zápasy, kvůili čemuž po vypuknutí kauzy rezignovala i celá komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem. Mimochodem, co se týče rezignací, tak Berbr rezignoval z vazby na všechny své funkce v tuzemském fotbale, stejně tak učinila i jeho životní partnerka Dagmar Damková, jež ukončila svou činnost i v UEFA.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy