Pražské finále EKL ovládl West Ham se Součkem a Coufalem. Fiorentině lepší výkon nestačil

Ve středu večer byl k vidění na území České republiky jedinečný fotbalový duel. Konkrétně v pražském Edenu se odehrálo finále Evropské konferenční ligy, v němž se střetli fotbalisté Fiorentiny a West Hamu. Šlo navíc o finále s výrazným českým podtextem. Kromě toho, že se hrálo v Praze, za West Ham v základní sestavě nastoupili čeští reprezentanti Vladimír Coufal a Tomáš Souček, v dresu Fiorentiny se až v samotném závěru objevil další český krajan Antonín Barák. O tom, že nakonec londýnský celek získá první evropskou trofej od roku 1965, se v závěru po brejkové situaci postaral Bowen, jenž tak navázal na předešlou branku z penalty svého spoluhráče Benrahmi. Na tu ještě jinak fotbalovější Fiorentina dokázala rychle zareagovat gólem Bonaventury, ale v závěru už podruhé v zápase vyrovnat nedokázala. 

Už první minuty naznačily, jaký zápas to v Edenu bude. Ve vysokém tempu, bojovný z obou stran, avšak po většinu času opatrný. Byl to West Ham, který se v duelu dostal jako první do šance, když ve 13. minutě jen těsně vedle zamířil kapitán týmu Rice, jinak ale anglický celek po většinu času bránil a byla to naopak Fiorentina, která měla častěji míč na kopačkách a snažila se překonat londýnskou hradbu. Pokoušel se o to třeba ve 26. minutě hlavičkující Milenkovič, leč neúspěšně. 

Jakkoli Eden zažil takovou ohromující a famózní atmosféru, jaká se v rámci české ligy nevidí vlastně vůbec, přičemž se o to starali fanoušci obou klubů, jedinou černou kaňkou byla 33. minuta, kdy při rozehrávce rohového kopu byl kelímkem od anglických „rowdies“ trefen do hlavy kapitán Fiorentiny Biraghi, a to tak nešťastně, že mu začala z hlavy téct krev a musel být následně ošetřován. Až do úplného závěru první půle se nic zásadního na hřišti a až právě těsně před odchodem hráčů do kabin se po centru zprava postaral o nebezpečnou hlavičku  Kouamé, následně rybičkou dorážející Jovič pak dostal sice míč až do branky, ale gól nakonec neplatil kvůli ofsajdu. 

Začátek druhé půle přinesl stejný obrázek hry, opět to byla Fiorentina, která vládla na hřišti s míčem u nohou. Byli to ale nakonec Londýňané, kteří navzdory dosavadnímu průběhu hry jako první skórovali. Stalo se tak v 62. minutě, kdy sudí nařídil po zhlédnutí videa penaltu po ruce Biraghiho, jenž bránil Bowena. Penaltu s přehledem proměnil Benrahma, ovšem vedení „Kladivářů“ trvalo pouze pět minut. Poté, co González sklepl balón Bonaventurovi v šestnáctce, se druhý jmenovaný rozhodl k přízemní střele na vzdálenější tyč a srovnal stav na 1:1. 

Odpovědět podobně rychle chtěl na druhé straně Antonio, jenž se dostal do brejkové situace, ovšem tehdy ještě gólman Terracciano nekapituloval. Fiorentina se nadále snažila o obrat v zápase, Mandragora v jedné z příležitostí střílel nad. Ale ani na druhé straně nezůstali při snaze vstřelit vítěznou branku pozadu. A hned dvakrát se o to snažil Souček. Ten nejdříve vyzkoušel sstřelou pozornost Terracciana, ovšem stalo se tak po předešlém odpískaném faulu. Za chvíli to český reprezentant zkoušel z dálky a Terracciano ho opět vychytal, když míč vyrazil na roh. 

Recept na Terracciana našel až v 90. minutě Bowen, jenž unikl všem a nakonec gólmana úspěšně přehodil. Fiorentině nepomohlo už ani následné sedmiminutové nastavení, ani příchod Antonína Baráka na hřiště k tomu, aby stav srovnala a dostala tak duel do prodloužení. 

V Edenu tak mohla propuknout anglická radost z první evropské trofeje od roku 1965, přičemž oslavy byly dlouhé a v pražských ulicích se protáhly až do ranních hodin. 

Finále fotbalové Evropské konferenční ligy v Praze (7.6.2023):

ACF Fiorentina - West Ham United 1:2 (0:0) 
Branky: 67. Bonaventura - 62. Benrahma z pen., 90. Bowen. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Cebrián Devis, Porrasová Ayusová - Martínez Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Mandragora, Duncan, Milenkovič, Amrabat - Benrahma, Adžuird, Bowen. Diváci: 17 363 

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenkovič, Ranieri (84. Igor), Biraghi - Amrabat, Mandragora (90.+3 Barák) - Bonaventura - González, Jovič (46. Cabral), Kouamé (62. Saponara). Trenér: Italiano 

West Ham: Areola - Coufal, Zouma (61. Kehrer), Adžuird, Emerson - Souček, Rice - Paquetá - Bowen, Antonio (90.+4 Ogbonna), Benrahma (76. Fornals). Trenér: Moyes 

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy