Turné ovládl Kobajaši. Koudelka v Bischofshofenu skončil šestý!

Bischofshofen - Dlouhý den v neděli zažili skokané na lyžích. Protože se v sobotu kvůli silnému sněžení kvalifikace v Bischofshofenu zrušila, musela se konat právě v neděli před hlavním závodem. Kvalifikaci z Čechů nezvládl akorát Lukáš Hlava, naopak Roman Koudelka společně s Čestmírem Kožíškem a Viktorem Poláškem do hlavního závodu prošli. V něm se pak dařilo Koudelkovi s Kožíškem, neboť právě těmto dva českým reprezentantům se poddařilo postoupit do 2. kola. V něm potvrdil svou konstantní formu od začátku letošního Světového poháru její lídr Japonec Rjoju Kobajaši, který se tak ve svých dvaadvaceti letech mohl radovat z celkového triumfu na Turné čtyř můstků. Výtečně skákající rodák z Lomnice nad Popelkou Roman Koudelka si pak po tomto závodě v celkovém pořadí Turné polepšil na skvělé páté místo.

Ještě před kvalifikací figuroval Koudelka na šesté pozici v celkovém průběžném pořadí tohoto prestižního závodu a přestože v ní nenavázal na svůj výkon z Innsbrucku, kde v kvalifikaci obsadil druhé místo, i tak nakonec do hlavního závodu v Bischfshofenu postoupil a to konkrétně z 19. místa poté, co skočil 127,5 metru. Dál pak kvalifikačním sítem prošli ještě Čestmír Kožíšek ze 35. místa a Viktor Polášek ze 45. místa. K tomu, aby do hlavního závodu postoupil i Lukáš Hlava, chybělo tomuto závodníkovi sedm příček.

Nejlepší z postupujících 50 závodníků pak byl v té chvíli druhý muž Turné Němec Markus Eisenbichler (143 metrů). Rjoju Kobajaši pak po kvalifikaci skončil třetí a na vedoucího Eisenbichlera ztrácel čtyři body.

K triumfu v kvalifikaci pak nestačil Polákovi Dawidu Kubackému ani skok daleký 145 metrů, čímž tak překonal rekord můstku v Bischofshofenu. Především kvůli vyššímu nájezdu se umístil na sedmé pozici.

Kobajaši se stal prvním Japoncem po 21 letech, který na Turné triumfoval

Doposud se podařilo v historii Turné jen dvěma závodníkům vyhrát všechny čtyři závody. Fanoušky tak pochopitelně zajímalo zda na Svena Hannawalda a Kamila Stocha dokáže letos navázat i Rjoju Kobajaši. Podařilo se mu to, jelikož ve druhém kole Japonec zaznamenal skok daleký až 137,5 metru. Ještě po tomto výkonu však měl svůj skok před sebou Markus Eisenbichler, ovšem tomu se nezadařilo a japonská radost tak mohla vytrysknout. Není divu. Naposledy japonský závodník vyhrál Turné v sezńě 1997/98 a tehdy se o to zasloužil Kazujoši Funakiho.

Co se týče Romana Koudelky, tak ten nejprve v 1. kole, jež se kvůli tomu, že se v neděli konala i kvalifkikace neskákala K.O. systémem, předvedl další z jeho skvělých skoků v rámci tohoto Turné, konkrétně 133 metrů. Přes 130metrovou hranici se český závodník dostal i ve 2. kole, přestože foukal silný zadní vítr. Nakonec z toho bylo 130,5 metrů a v Bischofshofenu to tak stačilo na celkové šesté místo. V celkovém pořadí Turné se pak Koudelka posunul na pátou pozici.

Další Čech v hlavním závodě Čestmír Kožíšek nejprve skočil 118,5 metru, čímž se tak do 2. kola dostal ze 30. místa, ve druhém kole pak zaznamenal o dva půl metru dále. A Viktor Polášek? Ten se po 1. kole umístil na chvostu statrtovního pole.

Závěrečný závod Turné čtyř můstků ve skoku na lyžích v Bischofshofenu (6.1.2019):

1. R. Kobajaši (Jap.) 282,1 bodů (135 metrů+137,5 metru)2. Kubacki (Pol.) 268,30 (138+130)3. Kraft (Rak.) 267,5 (134+131,5)4. Leyhe (Něm.) 266,0 (126+137)5. Eisenbichler (oba Něm.) 265,5 (137+131,5)6. Koudelka (ČR) 259,7 (133+130,5)7. Granerud (Nor.) 258,0 (128,5+135)8. Peier (Švýc.) 254,6 (131,5+127)9. Johansson (Nor.) 253,3 (132+126,5)10. Geiger (Něm.) 249,5 (122+133,5)

...

30. Kožíšek 206,1 (118,5+120,5)46. Polášek (oba ČR) 88,6 (112,5)

Konečné pořadí Turné:

1. R. Kobajaši 1098,0 bodů2. Eisenbichler 1035,93. Leyhe 1014,14. Kubacki (Pol.) 1010,85. Koudelka 1006,36. Stoch (Pol.) 994,0

...

38. Polášek 389,743. Kožíšek 302,363. Hlava (ČR) 93,6

Průběžné pořadí SP (po 11 z 28 závodů):

1. R. Kobajaši 9562. Žyla (Pol.) 5293. Stoch 5044. Leyhe 4115. Geiger (Něm.) 3946. Forfang (Nor.) 360

...

13. Koudelka 25034. Polášek 4046. Hlava 1558. Kožíšek 3

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy