ROZHOVOR | Zveřejněné Sobotkovy e-maily: Co za nimi stojí?

ROZHOVOR - Odcizené e-maily premiéra Bohuslava Sobotky zveřejněné dosud neznámými hackery na internetu dělají vrásky politikům i tajným službám. Předseda vlády tvrdí, že heslo použité u jeho soukromé schránky bylo dostatečně silné a bezpečné, podle experta na počítačovou bezpečnost Karla Mika ze společnosti DCIT je ale hlavní problém jinde.

V souvislosti s uniklou poštou premiéra Bohuslava Sobotky se opět otevřelo téma nedostatečného zabezpečení dat na internetu. Jak často se u nás podobné věci, tedy prolomení ochrany nějakého účtu či e-mailu, dějí?

Není to nic výjimečného, s ukradenými přístupovými údaji (hesly) k e-mailovým schránkám se již poměrně dlouhou dobu čile obchoduje (na "černém trhu").

Co je podle vás v kauze uniklých e-mailů tím největším bezpečnostním problémem? Může jím být slabé heslo, nebo například využívání soukromé schránky na Seznamu pro pracovní účely?

Slabé heslo anebo zneužití kontrolních otázek jsou stále spíše nepotvrzené spekulace. Hlavní problém v tomto případě je, že e-mail u Seznamu není úplně nejvhodnější platforma pro poměrně citlivou komunikaci vrcholného politika.

V dnešní době je řada zabezpečení, kterými se dá těmto předejít, například ochrana formou autorizace přístupu pomocí mobilního telefonu či jiného autentikátoru. Které z aktuálně používaných zabezpečení je podle vás nejlepší?

Pokud to služba nabízí, lze jednoznačně doporučit 2-faktorovou autentizaci (přes SMS či speciální autentizační aplikaci v chytrém telefonu). Běžné tzv. freemailové služby Vám pravděpodobně nic lepšího nenabídnou, u komerčních služeb mohou být v nabídce pokročilejší metody zabezpečení.

Fungují některá zabezpečení stoprocentně?

Asi bych nepoužil slovo stoprocentně, ale zcela jistě lze kombinací silné autentizace, šifrování příp. dalších opatření zabezpečit e-mail i v případně exponovaných osob (politiků, manažerů apod.) tak, aby byla bezpečnostní rizika akceptovatelná.

V souvislosti s hesly se často spekuluje o jejich délce a používaných znacích. Existuje nějaký návod na bezpečné heslo?

Za bezpečné lze v podstatě prohlásit pouze náhodně vygenerované heslo, pro jeho uložení (i vygenerování) je vhodné používat některý z dostupných programů pro správu hesel (password manager).

Častou ověřovací metodou v případě zapomenutého hesla je kontrolní otázka. Jak zvolit tu nejlepší a zároveň s ní i vhodnou odpověď, aby si ji uživatel zapamatoval, ale aby ji neodhadl někdo, kdo se bude snažit do účtu dostat?

Nejlépe je kontrolní otázky vůbec nepoužívat. Pokud Vás služba nutí nějaké zadat, tak jednoznačně doporučuji volit zcela smyšlené odpovědi.

Říká se, že teroristé jsou o kork napřed před vyšetřovateli. Tvůrci virů před antivirovými systémy. Platí podobný vztah i mezi hackery a uživateli, resp. zabezpečením?

Je tam rozdíl, zatímco vyšetřovatelé (resp. výrobci antivirů) se "honí" za teroristy (resp. tvůrci virů). Uživatelé se za nikým nehoní, chtějí pouze používat služby, pokud možno pohodlně a jednoduše (nejlépe zdarma), což je často v rozporu s požadavky na bezpečnost.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Karel Miko rozhovor

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy