Nejdražší vojenská letadla světa. Která armáda má vzdušnou převahu?

New York - Na rozdíl od tanků, kde neměla žádná armáda jednoznačnou převahu, tak v oblasti vzdušných sil je situace naprosto odlišná. Není žádné překvapení, že nejsilnější vzdušnou silou vládne letectvo USA. Podívejte se na přehled nejdražších letounů.

10. místo F/A-18 Hornet – Sršeň útočící v bouři Cena: 1,88 miliardy korun

Poprvé F/A-18 Hornet se na obloze objevila tato stíhačka na začátku 80. let. S dvěma proudovými motory byla první americkou stíhačkou, která byla schopná útočit na pozemní i vzdušné cíle. Hornet (v překladu sršeň) se aktivně účastnil Války v zálivu (Operace Pouštní bouře). F/A-18 používala také Kanada, Austrálie, Finsko, Kuvajt, Malajsie, Španělsko a Švýcarsko. Její cena je 1,88 miliardy korun.

9. místo EA-18G Growler - Stroj pro moderní válku Cena: 2,04 miliardy korun

Growler je lehce vyzbrojená verze výše uváděného Horneta. Growler byl vylepšený pro moderní model válčení, a to zejména novou elektronikou. V současné době je dodáván americkému námořnictvu. Growler je schopný nejenom objevit a zmizet protileteckým radarům, ale také rušit nepřátelskou komunikaci. Doma ho můžete mít za 2,04 miliardy korun.

8. místo V-22 Osprey – Mořský orel Cena: 2,36 miliardy korun

Tento vrtulový stroj může vzlétnout ze země jako vrtulník, ale změna pozice rotorů ho pak dokáže změnit v klasický vrtulový stroj s delším doletem a vyšší maximální rychlostí. Americká armáda jej poprvé použila v roce 2007 ve válce v Iráku. Mořský orel byl sužován projektovými a konstrukčními problémy a při vývoje tohoto stroje zemřelo nejméně třicet amerických vojáků a civilistů. I přesto byl díky svému doletu a všestrannosti opakovaně nasazen ve válce v Afghánistánu. Cena na trhu je 2,36 miliardy korun.

7. místo F-35 Lightning II Cena 2,44 miliardy korun

Vývoj a výroba „neviditelného" a nadzvukového letounu patří mezi největší zakázky v historii americké armády. F-35 měly nahradit dosluhující letadla amerického letectva. Stroje se však ocitly pod palbou těžké kritiky pro svoji vysokou váhu a nízkou palebnou sílu. Situace kolem vývoje stíhaček se také zkomplikovala kvůli útoku hackerů, kteří zveřejnili podrobné plány a technické detaily stíhačky, a tím odhalili její slabiny F-35. Stíhačka stojí 2,44 miliardy korun

6. místo – E-2D Advanced Hawkeye Cena: 4,64 miliardy korun

Významným krokem vpřed v technice sledování a průzkumu je letoun E-2D Hawkeye. Jeho radarový systém zvýšil oblast pro monitorování pozemního vojska i nepřátelského letectva o 300 procent. „Klidně by mohl vysledovat pistácii odhozenou Iráčanem," uvádí analýza amerického Lexingtonova institutu. Bohužel škrty v rozpočtu amerického námořnictva vývoj letadla zastavily a v současné době jsou v provozu pouze dvě testovací letadla, každé v ceně 4,64 miliardy korun.

5. místo – VH-71 Kestrel - Jediný vrtulník mezi letadly Cena: 4,82 miliardy korun

Moderní a technologií přecpaná helikoptéra VH-71 Kestrel je určená pro vládní letku amerického prezidenta Barracka Obamy a při jeho nástupu do úřadu tvořila zakázka polovinu celého rozpočtu prezidentské kanceláře. Obama krátce po své inaugurace oznámil, že hodlá celý projekt zastavit, a to kvůli jeho vysoké ceně. Nakonec však na vývoj vrtulníku uvolnil dalších 485 milionů dolarů. Prezident bude létat se svou rodinou ve stroji za 4,82 miliardy korun.

4. místo - P-8A Poseidon - Bůh moře brázdicí nebe – Cena 5,8 miliardy korun

P-84 Poseidon je vojenská verze dopravního letounu Boeing 737, kterou námořnictvo využívá pro hledání ponorek a sběr informací. Může nést torpéda, rakety, hlubokomořské nálože a další zbraně. Předpokládá se, že se do výbavy americké armády zařadí už letos, a pokud máte zájem, tak doma na zahradě ho můžete zaparkovat za 5,8 miliardy korun.

3. místo - C17A Globemaster III Cena: 6,56 miliardy korun

Globemaster je přepravní letadlo amerického letectva. Může přepravovat pěchotu do válečné zóny, zajišťovat odvoz raněných z pole, ale je vhodný také pro letecké výsadky. Let mu zajišťují čtyři motory, které jsou jinak používány u Boeing 757. Na nepřátelské území z něj při jednom letu může seskočit až 102 parašutistů. Jeho cena je 7,56 miliardy korun.

2. místo - Raptor F-22 - Top gun amerického letectva Cena: 7 miliard korun

F-22 Raptor je nejdražší stíhačkou na světě, kterou vyrábí společnost Lockheed Martin. Jednoznačně nejlepší bojový letoun světa může sestřelovat rakety. Má obrovský dolet, a to i nadzvukovou rychlostí a je schopný se vyhnout všem typům radarů. Americký senát v současné době debatuje o tom, zda nechat postavit sedm dalších strojů. Jedno letadlo stojí 7 miliard korun.

1. místo – bombardér B-2 - Vlajková loď amerického letectva, kterou neuvidíte Cena: 58 miliard korun

Naprosto nejdražším letadlem světa je „neviditelný" bombardér B-2, kterých je na světě zhruba dvacet. Bombardér je těžko zaměřitelný infračerveným, elektromagnetickým, akustickým i radarovým signálem a jeho černá barva ho v noci schová i před lidským okem. Jeho neviditelnost mu umožňuje bombardovat nepřátelské pozice beze strachu z odvety. Byl využit ve válce v Iráku i v Afghánistánu. Cena překračuje 58 miliard korun.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Armáda letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Petr Fiala

Piráti ve vládě končí, říká Fiala. Bartošovo ministerstvo svěřil Jurečkovi

Piráti opustí vládu, řekl končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle Fialy závisejí další kroky na tom, kdy nejmenší strana z vlády odejde. Sám už prezidentovi odeslal návrh na odvolání Bartoše. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl být dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Britský premiér Starmer vyzval Hamás, aby propustil klobásy

Britský premiér Keir Starmer se v úterý na konferenci Labouristické strany v Liverpoolu spletl a vyzval hnutí Hamás k propuštění "klobás". Video z projevu se rychle stalo virálním na sociálních sítích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy