Tchaj-wan zlikviduje diktátora Čankajška. Zmizet musí všechny symboly a politické spisy

Tchaj-pej - Tchajwanský parlament schválil návrh zákona, který nařizuje odstranit po celém ostrově symboly spojené s vládou diktátora Čankajška. Otvírá se rovněž cesta pro důkladné vyšetření Čankajškova Bílého teroru mezi roky 1947 až 1975.

Zákon poslanci odsouhlasili v úterý pozdě večer. Ulice nebo školy nesoucí jméno autoritářského politika budou povinně přejmenovány a jeho sochy svrženy. Informovala o tom agentura AFP, podle níž by tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen měla zákon podepsat během 14 dní.

Aktivisté dlouhodobě usilují o to, aby jména nespravedlivě uvězněných a popravených obětí byla očištěna a viníci odhaleni. Podle nového zákona musí být Čankajškova vláda "zbavena legitimity", protože potlačovala svobodu a demokracii.

Čankajškovy sochy se v posledních letech na Tchaj-wanu stávaly terčem útoků a stovky jich nyní stojí v areálu diktátorova mauzolea u Tchaj-peje. Demokratická pokroková strana (DPP) v čele s Cchaj Jing-wen od té doby, co po loňských volbách převzala vládu od Národní strany (Kuomintangu), vede kampaň proti Čankajškovu odkazu. Strana už například letos oznámila, že pamětní síň Čankajška přestane prodávat suvenýry s jeho podobiznou.

Nový zákon rovněž stranám nařizuje, aby nahlásily všechny politické spisy, které mají z let 1945 až 1992, a mohou dostat nařízeno je odevzdat do státního archivu v rámci vyšetřování Čankajškova režimu.

Tchaj-wan, okupovaný desítky let Japonskem, byl po druhé světové válce předán Číně ovládané Čankajškovou Národní stranou (Kuomintangem). V roce 1947 Kuomintang na ostrově brutálně potlačil povstání místních obyvatel, kteří vyšli do ulic na protest proti korupci a chybám vlády. Zabito bylo nejméně 18.000, ale možná až 28.000 lidí.

V roce 1949 nacionalistické oddíly Kuomintangu prohrály občanskou válku s čínskými komunisty na pevnině a Čankajšek a další prominentní kuomintangští politici a zbytky armády uprchli na Tchaj-wan. Od té doby Čankajšek vládl ostrovu tvrdou rukou až do své smrti v roce 1975.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Tchaj-Wan generál Čankajšek historie Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy