Jak funguje propaganda v Česku? Podívejte se

Bratislava - Středoškolský učitel dějepisu Juraj Smatana sestavil seznam propagandistických webů, které jsou podle něj zaplaveny proruskou tématikou. V rozhovoru pro slovenský portál Topky.sk prozradil, proč se k tomu rozhodl, a jak celá propagandistická síť v České republice a na Slovensku funguje.

"Úkolem učitele dějepisu není "nadrtit" studenty daty, ale vést je k vlastnímu kritickému myšlení. Pomocí příběhů z minulosti zvyšovat imunitu občanů proti těm, kteří jim chtějí sebrat svobodu, například pomocí propagandy. Protože se lidská psychika za tisíce let moc nezměnila, triky, které používal například nacistický ministr propagandy Goebbels, se dají odhalit i v současných médiích. Beru to jako součást učitelského povolání jako když učitel biologie organizuje kurz první pomoci," vysvětlil autor "seznamu webových stránek, jejichž odkazováním si koledujete jeho odbornou starostlivosť".

Smatana začal mapovat podezřelé konspirační a propagandistické weby zhruba před rokem a půl, tedy ještě před anexí Krymu. "Narazil jsem na internetu na několik dezinformačních, lživých zpráv, které ale neměly obvyklý charakter hoaxu, tedy zprávy, u níž se autor baví tím, jak ji lidé, kteří naletěli, dále šíří. Byly to profesionálně vyrobené dezinformace s jasným politickým obsahem," řekl serveru autor seznamu.

Jako příklad uvádí zprávu o údajném Putinově projektu „Dvouhlavý orel", tedy o přechodu z rublu na zlato a prodeji ropy a zemního plynu výhradně za tuto měnu. "Zpráva obsahovala vymyšlené tvrzení ruské centrální banky a jako ilustrační fotografie byla použita ruská pamětní mince stará několik let. Dnes, v čase drastického propadu rublu v důsledku poklesu cen ropy, je ta zpráva směšná, ale svého času se dokonce dostala do vysílání veřejnoprávního Českého rozhlasu," tvrdí Smatana.

Odhalil také falešnou zprávu o tom, že pozorovatelé OBSE na Ukrajině údajně potvrdili existenci transplantačních stanic, které odebírají zabitým občanům orgány na prodej a jsou provozovány Ukrajinci. "Zpráva stála na jediném podezřelém výroku kazašské pozorovatelky, který byl později dementován, avšak čtenář nabyl dojmu, že jde o potvrzené a prokázané zvěrstvo Ukrajinců. Šlo v podstatě o stejné schéma, které použila i jedna z nejsledovanějších ruských televizí, která zveřejnila úplně vymyšlenou zprávu o tom, jak prý ukrajinští vojáci ukřižovali tříleté dítě před očima jeho matky," uvedl autor s tím, že zinscenované filmy, líčící nepřítele jako nelidského netvora, se poprvé užívaly už v první světové válce.

Smatana poukazuje na to, že podobné zprávy řada konspiračních webů mezi sebou hojně přebírá, čímž při vyhledávání na internetu vznikne dojem, že jde o často citovanou, a tedy ověřenou zprávu. Jako další příklad uvádí zprávu o učitelce v Kanadě, která měla na hodině sexu předvádět masturbaci, čímž šokovala žáky a pobouřila rodiče. Zpráva se objevila i v českých a slovenských médiích a sdílely ji tisíce lidí na sociálních sítích. Při ověřování zdrojů ale Smatana zjistil, že ve skutečnosti nešlo o učitelku, ale o majitelku sexshopu, nebylo to ve škole, ale na vysokoškolských kolejích, a nebyla to hodina sexu, ale přednáška, na kterou si ji pozvali sami vysokoškoláci v rámci volnočasových aktivit, kteří si při té příležitosti udělali několik fotek. 

"Uvědomil jsem si, že tyto dezinformační zprávy mají jeden společný rys: vykreslují Západ jako prohnilou, rozpadající se společnost, a o stejných jevech v Rusku buď mlčí, nebo vykreslují Rusko jako čistou zemi obhajující veškeré ctnosti. To je samozřejmě v krutém rozporu s realitou, protože současné Rusko zaostává ve všech měřitelných parametrech i za Slovenskem. Je tam nižší délka života, vyšší míra potratů, větší kriminalita, vyšší rozvodovost, vyšší míra korupce, větší problémy s alkoholismem i drogami atd.," dodává učitel.

Propagandistických webů jsou desítky

Při sestavování seznamu webů se jeho autor nejprve zaměřil na výskyt dezinformačních a zcela vymyšlených zpráv. "Do seznamu jsem však zařadil i stránky, obvykle anonymní, které se tváří jako "alternativa" vůči tzv. "mainstreamovým" médiím, ale ve skutečnosti kritizují výlučně Západ. Vůči Rusku jsou slepé. Takových webů jsem našel jen v Česku a na Slovensku více než 42. Většina z nich vznikla v poslední době a po ruském útoku na Krym začaly všechny zveřejňovat proruské zprávy, ať už šlo o stránky o škodlivosti očkování, o únosech dětí sociálkou na Západě, nebo stránky o záhadách a mimozemšťanech," popsal svůj postup.

Nejlepší obranou proti těmto webům je podle něj zdravý rozum čtenáře a víra v informace, které si sami mohu ověřit. "Těžko mě někdo přesvědčí o tom, že by nám Rusko mělo být vzorem, když jsem za 20 let ve školství neměl jediného studenta, který by za kvalitní školou nebo dobrou prací odešel do Ruska. Naopak do západních zemí jejich směřovaly doslova stovky," uvedl.

Smatana dodává, že většina těchto zpráv je k přečtení na internetu a čtenář tak má přímo v rukou nástroj k ověření si pravdivosti zprávy. "Rozhodně bychom neměli bezmyšlenkovitě šířit zprávy po sociálních sítích, pokud pocházejí z pochybných zdrojů," uvedl s tím, že i to byl jeden z cílů jeho seznamu. Když si tedy čtenář všimne, že zpráva pochází z některého z webů, které v seznamu zmínil, měl by být opatrnější. Existují podle něj ale i samostatné stránky na odhalování podvodů a dezinformací.

Smatana v rozhovoru pro Topky.sk nepopírá, že realitu zkreslují i ​​běžná média, kolikrát ve prospěch svého majitele, inzerenta nebo podle politického názoru novinářů. Dezinformační stránky se podle něj u nás rozšířily i kvůli tomu, že občané oprávněně podezírají média z povrchnosti a předpojatosti. Upozorňuje ale, že tyto weby nejsou alternativou, protože alternativou manipulace není opačná manipulace či dokonce lež, ale seriózní a pravdivé informování.

O co jde proruské propagandě?

Současná moderní kremelská propaganda je podle Smatany zvláštní tím, že jejím cílem není, aby divák nabyl důvěru vůči Moskvě. "Jejím cílem je, aby občan ztratil důvěru vůči komukoli. Aby se Česko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko staly nespolehlivými členy EU a NATO, kteří budou vetovat životně důležité rozhodnutí, například vytvoření společné energetické politiky EU. Umíte si představit, co by to pro Rusko znamenalo, kdyby všechny státy EU začaly platit za ropu a plyn podobně nízké ceny, jaké si vyjednalo Německo," prozradil učitel.

Znepokojuje ho, že podobné weby a dezinformační zprávy se začaly objevovat i na Ukrajině, a to dokonce několik let před vypuknutím současného konfliktu. Existuje zde podle něj i propojení na ozbrojené skupiny typu Slovenští Branci, kteří byli vyškoleni na Ukrajině i na Slovensku ruskými vojenskými instruktory, kteří dokonce zasahovali i do jejich vnitřní organizace. Podotýká, že jsou to dnes prokázaná fakta.

Pro pochopení fungování moderní propagandy v době internetu je podle Smatany potřeba uvědomit si, že nejde o hierarchii sestavenou od nejnavštěvovanějších webů po ty méně vlivné, ale o decentralizovanou síť. Přímé lži, dezinformace a vymyšlené zprávy podle něj zveřejňuje jen několik webů, které jsou zásadně anonymní.

"Pak je tu skupina webů, která tento typ zpráv občas zamíchá do jinak běžného, ​​byť tendenčního zpravodajství. Tyto weby jsou obvykle poloanonymní, tedy neuvádějí jména redaktorů, ale majitelé jsou schopni zvednout telefon nebo poslat e-mail. A nakonec jsou tu weby, které se přímým a snadno odhalitelným lžím vyhýbají a spíše jen vytvářejí prostor, kam chodí diskutovat čtenáři prvních dvou skupin webů," uvedl s tím, že celá síť je na sebe vzájemně hustě odkazována a další pojivo jim vytvářejí sociální sítě.

Představa, že jednotlivé prvky těchto sítí jsou si svého konání vědomy a ví, na čem se ve skutečnosti podílí, je ale podle Smatany nesmyslná. "Mnohé weby se podílejí na sdílení takového obsahu jen proto, že jim to přináší čtenost a tím i příjmy z inzerce. Nebo pocit zadostiučinění, že pomáhají v boji proti tomu, co jim na naší společnosti leze na nervy," prozradil Smatana.

Přímé důkazy vedoucí z propagandistických webů do Kremlu ale nemá. Ty by podle něj bylo možné získat pouze pokud by promluvili samotní provozovatelé těchto webů. Varovný je podle něj případ jednoho českého webu, kde se čeští novináři pokoušeli pod falešnou identitou začít spolupráci jako přispěvatelé. "Emailem se jim ozval člověk, který se představil jako "styčný důstojník pro ČR a SR", doporučil jim začít používat pseudonym a upozornil je, že v jejich zájmu není přebírání článků z agentur jako Reuters nebo ČTK, citování ruských agentur je ale povoleno," prozradil Smatana.

Kdo připravoval studenou válku?

Podle Smatany není bez zajímavosti, že weby takového typu se vyrojily zejména v Čechách, na Slovensku a v Bulharsku. Upozorňuje, že například v sousedním Rakousku jde o téměř neznámý jev a podobně je tomu i v Polsku, kde se díky historickému odporu vůči Rusku tyto weby prakticky nevyskytují. Například v Německu, Francii nebo Velké Británii se ale v poslední době objevily zprávy o financování extremistických hnutí, pravicových, levicových i nacionalistických, ze strany Ruska.

"Rusko také připravuje navýšení rozpočtu své zahraniční stanice Russia Today o 400%. Naopak EU teprve začíná uvažovat, že by měla začít s vysíláním objektivního zpravodajství typu BBC i v ruštině, jako pomoc zejména pro pobaltské státy. I z toho je zřejmé, kdo se na novou studenou válku předem připravoval," uvedl učitel.

Situace ale není dobrá ani na sociálních sítích. "Každý uživatel sociálních sítí žije ve svém vlastním informačním akváriu a dostávají se k němu takové zprávy, jakými přáteli se na sociální síti obklopil. Není na škodu si uvědomit, že například na Facebooku existují stovky falešných identit, které si vymyslely jméno a ukradly fotku a usilovně šíří propagandistický obsah. Pokud si je přidáte jako facebookové přátele, najednou můžete získat falešný dojem, že celé vaše okolí považuje za vynikající nápad, aby Slovensko vystoupilo z NATO a opět se ocitlo v sféře vlivu Moskvy," poukazuje Smatana.

Vzájemná kooperace některých konspiračních stránek je ale podle autora seznamu dokázaná. "Stačí si všimnout, jak od sebe vzájemně přebírají obsah a navzájem se linkují, čímž si zvyšují úspěšnost ve vyhledávačích. Jejich vzájemné propojení přesvědčivě dokázal i český výzkumník Josef Šlerka. Na internetu jsou dostupné vizualizace propojení facebookových stránek těchto webů a jejich porovnání s tradičními médii," dodal.

Smatana se rovněž domnívá, že mnoho těchto webů je provozováno lidmi, kteří tak konají v dobré víře a ani netuší, na čem se podílejí. Dlouhodobé provozování webové stránky, na které denně přibývá nový obsah, povětšinou překládaný z jiných jazyků, se ale nedá dělat amatérsky. 

Závěrem rozhovoru Smatana připustil, že na výhružky už je zvyklý. "V posledním období začaly reagovat i orgány, které mají sledování aktivit cizích mocností na našem území v popisu práce, takže moje bití na poplach již splnilo svůj účel," uzavřel.

Související

Více souvisejících

internet Rusko Noviny / tisk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy