Ryzí emoce: Škoda představila Fabii R 5 pro Essen Motor Show

Praha - Ryzí emoce přiveze Škoda na letošní Essen Motor Show. Vůbec poprvé bude k vidění studie budoucího soutěžního vozu Škoda Fabia R 5. Německou premiėru oslaví Škoda Fabia Combi. Kromě toho přestaví Škoda model Octavia RS, nejrychlejší sériově vyráběnou Octavii všech dob. Obdivovat bude možné vozy Škoda Rapid Spaceback, Škoda Yeti a Škoda Citigo ve sportovně střiženém provedení Monte Carlo, úžasné studie Škoda Yeti Xtreme, Škoda CitiJet a také model Škoda Rapid Spaceback Red & Grey Collection.

Essen Motor Show, která se koná od 29. listopadu do 7. prosince 2014, je největší veletrh zaměřený na tuning, motoristický sport a sériové sportovní vozy v Německu.

„Škoda chce v následujících letech dále růst prostřednictvím nových modelů, a proto vedle funkčních aspektů sázíme i na emoce," říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva Škoda Auto pro oblast technického vývoje. „Tuto snahu působivě podtrhuje paleta exponátů představovaných v Essenu. Highlightem je koncept Škoda Fabia R 5, který nastíní podobu našeho nového soutěžního vozu. Koncept vychází z nového modelu Škoda Fabia, který vyzařuje díky verzi hatchback i kombi tolik emocí jako nikdy předtím," dodává Welsch.

„Světová premiéra vozu Fabia R 5 Concept Car je pohledem do budoucnosti rally v podání značky Škoda," říká šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek: „Do poloviny roku 2015 by měla proběhnout homologace vozu Fabia R 5." Budoucí Fabia R 5 v sobě skrývá množství špičkových technologií. V souladu s předpisy FIA je nový soutěžní vůz vybaven turbomotorem o objemu 1,6 litru. Kromě toho bude mít nové auto sekvenční pětistupňovou převodovku a vzpěry McPherson. Hmotnost bude, jak stanoví předpisy, minimálně 1 230 kg. Na vývoji nového vozu Fabia R 5 se rovněž podíleli vybraní špičkoví jezdci vozů značky Škoda.

Již nyní je zájem zákaznických týmů o nový vůz Škoda Fabia R 5 obrovský. Není divu, neboť jeho předchůdce Škoda Fabia Super 2000 byl jasnou zárukou titulu. V právě skončené sezóně v rally 2014 získala Škoda s vozem Fabia Super 2000 hattrick v titulech* v hodnocení jezdců a značek v Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC), k tomu přistupují tituly pro jezdce v mistrovství Evropy FIA v rally a pět národních mistrovských titulů. Díky těmto úspěchům a četným dalším v předchozích letech je Škoda Fabia Super 2000, která poprvé odstartovala v roce 2009, nejúspěšnějším projektem ve 113leté historii motoristického sportu tohoto podniku.

V Essenu bude pohledy návštěvníků jistě přitahovat také nová

ŠkodaFabia. Malé auto, které se poprvé představilo před dvěma měsíci v Paříži, zde oslaví svou německou premiéru ve verzi kombi. „Nová Fabia nabízí v každém ohledu jednoduše více auta a nadchne přitom expresivním designem, inovativní technikou a vysokou funkčností," říká Dr. Welsch.

Jako první sériový model značky ukazuje zcela nově vyvinutý vůz evoluci designového jazyka směrem k působivějšímu, atraktivnímu designu. Zjevně přiostřený vzhled hatchbacku a kombi sází na krystalické formy, ostré linie a vyvážené, přísné proporce. Zároveň nový model nadchne inovativními bezpečnostními, komfortními a infotainmentovými systémy a navíc je ekologický jako nikdy předtím. Typická pro značku Škoda je navíc velkorysá nabídka místa, včetně největšího zavazadlového prostoru ve třídě malých vozů, a vysoká funkčnost s až 19 praktickými řešeními ‚Simply Clever'.

Sportovní ambice značky potvrzují v Essenu také další sportovně laděné vozy Škoda.

ŠkodaOctavia RS je s nejvyšší rychlostí 248 km/h nejrychlejší sériovou Octavií všech dob. Nové vozy Škoda Citigo, Yeti a Rapid Spaceback v provedení Monte Carlo bodují sportovním, individuálním designem a bohatým sériovým vybavením při atraktivním poměru cena/výkon.

Prezentaci značky doplňují zajímavé studie. Showcar

ŠkodaYeti Xtreme je úžasné kompaktní SUV s rallyovými ambicemi a špičkovou technikou. Matně šedý lak, 17palcová hliníková kola, tmavá okna, mohutný nárazník, LED světlomety, markantní blatníky, mohutné prahy dveří a nárazníky a dvě široké koncovky výfuku patří k výjimečným detailům. Interiér přitom nabízí odpovídající vybavení pro rally.

Škoda CitiJet, dynamicky střižený městský kabriolet na bázi vozu Škoda Citigo, boduje markantním metalickým modro-bílým lakem a sportovními, modře, resp. bíle lakovanými 16palcovými koly z lehkých slitin, ručně vyrobeným zadním spojlerem a výrazným výfukem se dvěma koncovkami. Interiér, vycházející z modelu Škoda Citigo Sport, dostal navíc nový sound systém s výkonem 300 W a modré vnitřní LED osvětlení, které reaguje na hudbu. Škoda Rapid Spaceback Red & Grey je sportovně laděnou verzí prvního kompaktního hatchbacku značky Škoda.

Související

Škoda Auto, a.s.

Nová Škoda Fabia se začne v Česku prodávat 16. září

Nová generace modelu Škoda Fabia se začne oficiálně prodávat 16. září. Již nyní automobilka eviduje přes 2000 předobjednávek. Světovou výstavní premiéru bude mít nová Fabia na výstavě Auta na Náplavce, a to ve čtvrtek 26. srpna v 17:00 v Praze, informovala dnes Škoda Auto v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Škoda Fabia

Aktuálně se děje

včera

Ilustrační fotografie.

Švédsko zkouší nemožné? Školy dostanou úkol, jde o zdraví

Švédská vláda tvrdí, že nadměrný čas strávený u obrazovky způsobuje vážnou zdravotní krizi u mládeže, a to jak psychicky, tak fyzicky. Tamní vláda proto připravuje legislativu, ve které požaduje po školách, aby zakázaly přístup k digitálním zařízením. 

včera

Petr Fiala

Fialovi se nelíbí slovenský smír s Babišem ohledně evidence u StB

Premiér Petr Fiala (ODS) ostře reagoval na uzavření smíru mezi Slovenskem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně evidence ve svazcích u StB. Slovenské ministerstvo vnitra dnes uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

Izrael odhalil několik špionů svého úhlavního nepřítele

Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se zadržet sedm izraelských občanů podezřelých ze špionáže pro Írán, který obě zmíněná hnutí podporuje. Oznámila to izraelská tajná služba Šin Bet ve spolupráci s policií, informoval web Times of Israel. 

včera

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Ministři vyrazili do míst zasažených povodněmi. Řešili další pomoc

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany zasažených obcí byly na programu setkání ministrů práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy. Pozvání přijala třicítka starostů a starostek z Moravskoslezského kraje, zástupci vedení kraje, podnikatelů i Asociace obnova 2024.

včera

Andrej Babiš

Slovensko se dohodlo s Babišem, že je ve svazcích StB neoprávněně

Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal jeho evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB). Ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

V Česku se šíří respirační infekce. Případů je více u dětí či seniorů

Nemocnost akutními respiračními infekcemi v Česku se v uplynulém týdnu téměř nezměnila a činí 1323 nemocných na sto tisíc obyvatel. Aktuálně se počty zvyšují u předškolních dětí, školáků a seniorů, naopak mírně klesají u adolescentů, mladých dospělých a dospělých v produktivním věku. Nejvyšší počty nemocných eviduje Jihomoravský kraj. Mezi regiony však nejsou významné rozdíly.

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin a Sergej Lavrov

Biden podle Lavrova lže

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil nedávná prohlášení administrativy amerického prezidenta Joea Bidena o připravenosti Washingtonu na jaderná jednání s Ruskem, Čínou a Severní Koreou bez předběžných podmínek za "lži". Lavrov tato slova pronesl v pondělí v rozhovoru pro ruský portál "Argumenty i fakta", jak informuje agentura TASS.

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj: Nasazení severokorejských vojáků na Ukrajině zasáhne celý svět

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou představuje další eskalaci ruské války proti Ukrajině. Ve svém nedělním videoposelství zdůraznil, že svět musí na tuto situaci reagovat a aktivně čelit novým hrozbám. "Musíme reagovat a čelit. Nesmíme dovolit, aby se zlo dále zvětšovalo," řekl Zelenskyj. Dodal také, že pravidelné setkávání se severokorejskými vojáky na frontové linii by prodloužilo válku a poškodilo celý svět.

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Víkendové vraždě na Tachovsku předcházel zdánlivě malicherný spor

Případ muže, který jednu ženu zabil a u druhé se o to pokusil, není jediným, který v posledních dnech zaměstnal kriminalisty z Plzeňského kraje. Tragicky skončil sobotní konflikt dvou mužů na Tachovsku, kdy mladší z nich podlehl zraněním, která utrpěl. Starší z mužů čelí obvinění z vraždy. 

včera

včera

včera

Ondřej Vetchý ve filmu Výjimečný stav.

RECENZE: Hřebejkův Výjimečný stav staví humor na problematické nadsázce

Jan Hřebejk poprvé od trilogie Zahradnictví z roku 2017 natočil film pro kina. Je jím komedie Výjimečný stav, která skrze osobní osudy nabízí pohled do zákulisí Českého rozhlasu. S nadsazeným tónem ohledává apelativní téma dezinformací, ústředním motivem je však lidská žárlivost. Jde o dobře ukočírovanou taškařici? Nebo se podnětný základ vytrácí?

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael přednesl podmínky pro ukončení války v Libanonu

Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit válku v sousedním Libanonu. S odvoláním na dva americké a dva izraelské činitele to píše web Axios. Je přitom velice nepravděpodobné, že mezinárodní společenství na takové podmínky přistoupí. 

včera

Zemřel duchovní Gülen, jehož Erdogan vinil z pokusu o převrat v Turecku

Ve věku 83 let zemřel pronásledovaný turecký duchovní Fethullah Gülen, jehož turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vinil z účasti na pokusu o puč v roce 2016. O smrti islámského duchovní informují světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy