TEST: Škoda Octavia Scout versus Nissan X-trail. Kdo je lepší?

Praha - Dvojice novinek Nissan X-trail a Škoda Octavia Scout se v naší redakci již jednou objevila a ačkoliv obě auta patří do odlišných kategorií, najde se na nich hned několik společných faktorů. A právě proto jsme se rozhodli tyhle dva modely postavit proti sobě a zjistit, zda je lepší moderní SUV anebo lehce zvýšený kombík střední třídy. Co myslíte, v čem bude X-trail lepší a v čem jej Octavia Scout zaručeně porazí? Auta testoval Roman Havlín ze sesterské redakce serveru AutoRoad.cz.

Předem je však nutné podotknout, že nová generace X-traila už není plnohodnotný teréňák a proti němu postavený Scout zase hraje úlohu drsnějšího běžného auta typu kombi. V testu jsou navíc dvě odlišné verze, zatímco Nissan byl poháněn benzínovým čtyřválcem a nenabízel pohon všech kol, Škodovka měla pod kapotou naftu a přiřaditelný pohon 4x4 za pomoci spojky Haldex. Ve výsledku tak zde máme dvě různá auta, která ale v mnohých případech mohou posloužit naprosto stejně.

Dva odlišné přístupy

Novodobý X-trail je po stránce designu defacto menší kopií dříve testovaného Qashqaie. Najdeme tak na něm tradiční masku chladiče a do jisté míry okopírované přední světlomety. Japonský vůz nabízí oblé křivky, jenž maskují poměrně robustní karoserii a tak trošku i jeho terénní ambice. V rámci testované specifikace jsme měli příplatková 19ti palcová kola, jenž ve spojení se světlou výškou 210 mm jasně předčí protivníka z české stáje.

Škoda Octavia Scout má totiž světlou výšku 171 mm a do testu přijela na „pouze" sedmnáctkách, jejichž design se mě osobně ale moc nelíbí. V řeči čísel se tak zdá být rozdíl mezi oběma auty celkem velký, jenže při běžném pohledu laika to tak rozhodně nevypadá. Mohutná karoserie Nissanu totiž dává pocit krále, ale prvotní zdání leckdy může klamat.

Nejnovější Scout totiž tuhle ztrátu dohání dost chytře. Vůz umí být se správným lakem karoserie a koly mnohem atraktivnějším než jeho japonský soupeř. Už jen to, že se jedná o Škodovku a má tak potřebné plasty, je plusovým bodem, který se u velkého procenta Čechů počítá. Celkový dojem drsné Octavie dotvářejí plastové lemy blatníků, prahů a stříbrné ochranné plastové panely zespodu nárazníků. Na konto X-trailu je ale nutné dodat, že někteří naopak upřednostňují obří tvary karoserie, čímž si dodávají pocit bezpečnosti pro sebe a zbytek rodiny a na plasty či umělou drsnost si vážně nepotrpí.Celý dvojtest s výsledky čtěte zde

Související

Ilustrační foto

Němci změřili poruchovost aut. Jak je na tom vaše?

Berlín - Nejspolehlivější vozy pocházejí z Německa, vyplývá to z velkého průzkumu německého automotoklubu ADAC. Výjimkou jsou vozy Opel, které společně s italskými Fiaty a auty z Francie patří mezi ty nejporuchovější. ADAC sestavil seznam 125 modelů vozů a ohodnotil je známkami jako ve škole.

Více souvisejících

testy aut Nissan X-Trail Škoda Octavia

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy