Karibik má novou metropoli gastronomie. Jaké dobroty ochutnat?

Praha - Karibik má novou metropoli gastronomie - Dominikánskou republiku. Tato země obklopená azurovým mořem nabízí celou řadu kulinářských zážitků.

Dominikánská republika je zemí nádherných pláží i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul "Karibská metropole gastronomie", kterým se destinace od pondělí tohoto týdne pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

"Toto významné ocenění podpoří ekonomický růst a současně je i ideální platformou k prezentaci země jako značky," uvedl Juan Ross, prezident Dominikánské gastronomické asociace na slavnostní ceremonii v Prezidentském paláci Santo Dominga.

Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako "Gastronomická metropole Karibiku". Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.

Jaké pokrmy ochutnat?

Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.

Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.

Regionální dobroty

Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.

V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer "cepa de apio", který se používá na přípravu chutné krémové polévky.

V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.

O Dominikánské republice

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu.

Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica - Juan Dolio, Punta Cana - Bávaro, La Romana - Bayahibe, Samaná - Las Terrenas a Puerto Plata - Cabarete - Sosúa.

Související

Orlando Jorge Mera

Ministra životního prostředí Dominikánské republiky Meru zastřelili v úřadě

V Dominikánské republice byl dnes zastřelen tamní ministr životního prostředí a přírodních zdrojů. S odvoláním na prezidentský úřad o tom informovaly agentury AP a Reuters. Orlando Jorge Mera byl zabit přímo ve svém úřadě, uvedla AP. Policie zadržela podezřelého ze střelby, úřady jej identifikovaly jako Miguela Cruze. Jeho motiv zatím není znám, podle prezidentské kanceláře byl dávným přítelem ministra.

Více souvisejících

Dominikánská republika dovolená cestování protext potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy