Praha - Karibik má novou metropoli gastronomie - Dominikánskou republiku. Tato země obklopená azurovým mořem nabízí celou řadu kulinářských zážitků.
Dominikánská republika je zemí nádherných pláží i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul "Karibská metropole gastronomie", kterým se destinace od pondělí tohoto týdne pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.
"Toto významné ocenění podpoří ekonomický růst a současně je i ideální platformou k prezentaci země jako značky," uvedl Juan Ross, prezident Dominikánské gastronomické asociace na slavnostní ceremonii v Prezidentském paláci Santo Dominga.
Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako "Gastronomická metropole Karibiku". Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.
Jaké pokrmy ochutnat?
Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.
Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.
Regionální dobroty
Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.
V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.
V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer "cepa de apio", který se používá na přípravu chutné krémové polévky.
V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.
O Dominikánské republice
Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu.
Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica - Juan Dolio, Punta Cana - Bávaro, La Romana - Bayahibe, Samaná - Las Terrenas a Puerto Plata - Cabarete - Sosúa.
Související
Ministra životního prostředí Dominikánské republiky Meru zastřelili v úřadě
Bouře Isaias zesílila na hurikán, pustoší státy v Karibiku
Dominikánská republika , dovolená , cestování , protext , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 55 minutami
Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun
před 1 hodinou
Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby
před 1 hodinou
Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání
před 2 hodinami
ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu
před 2 hodinami
Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje
před 2 hodinami
I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě
před 2 hodinami
Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha
před 3 hodinami
Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne
před 3 hodinami
Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila
před 3 hodinami
Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat
před 4 hodinami
Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří
před 4 hodinami
Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění
před 4 hodinami
OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"
před 5 hodinami
Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole
před 5 hodinami
Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích
před 6 hodinami
Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie
před 6 hodinami
Putin promluvil o napadení Česka a Polska
před 7 hodinami
Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí
včera
Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA
včera
Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž
Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály.
Zdroj: Libor Novák