Jihočínské moře

Čínská armáda, ilustrační foto

USA uvalily sankce kvůli militarizaci ostrůvků v Jihočínském moři, Peking protestuje

Čína obvinila USA z porušování mezinárodního práva uvalením sankcí na její podniky a na jednotlivce kvůli sporům týkajícím se ostrovů v Jihočínském moři. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťchiang dnes k postupu USA prohlásil, že jde o "logiku krutovládce". USA ve středu zařadily na sankční seznam dvacítku čínských firem a několik jednotlivců.
Čínská armáda, ilustrační foto

Pompeo: USA odmítají nároky Pekingu na zdroje v Jihočínském moři

Spojené státy ode dneška považují za nelegitimní takřka všechny významnější nároky Pekingu týkající se vod Jihočínského moře. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle kterého Čína daný region bere jako své "námořní impérium" a nárokuje si kontrolu nad oblastmi, které nemohou být přisouzeny žádné zemi.
Čínská armáda, ilustrační foto

Vietnam je znepokojen čínskou lodí u svého pobřeží, do sporu se vložily i USA

K vietnamskému pobřeží se dnes vrátilo čínské plavidlo, které zde v minulém roce provádělo geologický výzkum a jehož přítomnost vyvolávala mezi Hanojí a Pekingem napětí, píše agentura Reuters. USA již dříve obvinily Čínu z toho, že se snaží prosadit své zájmy v Jihočínském moři, zatímco ostatní země se soustředí na zamezení šíření koronaviru. Na začátku dubna potopilo čínské hlídkové plavidlo vietnamskou rybářskou loď poblíž Paracelských ostrovů.
Čínská armáda, ilustrační foto

Indonésie zmobilizovala rybáře. Námořní spor s Čínou se vyhrocuje

Indonésie oznámila, že vyšle kolem 120 rybářů do oblasti kolem souostroví Natuna v jižní části Jihočínského moře, kde podle ní od konce minulého roku nelegálně rybaří desítky čínských lodí. Jakarta již dříve uvedla, že v místech rovněž posílí přítomnost svého námořnictva. Na rybaření v oblasti má podle mezinárodního práva nárok Indonésie, Čína však tvrdí, že je to tradiční loviště jejích rybářů, napsala agentura Reuters.
Kino, ilustrační foto

Vietnam stáhl z kin pohádku, diváky pobouřila scéna s mapou jihovýchodní Asie

Hanoj stáhla z kin pohádku z dílny amerického studia DreamWorks Sněžný kluk, jež vznikla v čínské koprodukci. Důvodem je scéna s mapou jihovýchodní Asie, ve které si Čína nárokuje Jihočínské moře včetně oblasti u vietnamského pobřeží. Záběr z filmu mezi Vietnamci vyvolal pobouření na sociálních sítích, uvedla s odvoláním na vietnamská média agentura Reuters.
Čínská armáda, ilustrační foto

Čína a Kambodža uzavřely tajnou dohodu o námořní základně? USA zlostně reagují

Čína bude moci umístit své ozbrojené síly na námořní základně v Kambodži. Umožňuje to tajná dohoda těchto zemí. Takové ujednání by Číně poskytlo větší schopnost prosazovat sporné územní nároky a ekonomické zájmy v Jihočínském moři, což by ohrozilo spojence USA v jihovýchodní Asii. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ), představitelé Číny a Kambodže ale existenci dohody odmítli.
Čínská armáda

Čekání mír nezajistí? Americký námořní kapitán varuje před čínskou hrozbou

Není tajemstvím, že čínské námořnictvo v posledních 15 letech zaznamenává bezprecedentní růst, prochází rychlou modernizací a rozšiřuje rádius svých operací, konstatuje Carl Schuster v komentáři pro server CNN. Bývalý kapitán amerického námořnictva, který nyní přednáší na Hawai Pacific University a působí jako bezpečnostní konzultant, dodává, že situace vyvolává obavy ohledně skutečných čínských záměrů.
Rusko-Čínské námořní cvičení (2016).

Strategie „trojího boje“. Jak se Čína rozhoduje, na koho a jak bude cílit?

Čína je považována za supervelmoc. Toto vnímání je reflektováno i v jejích základních dokumentech. Zákony o národní bezpečnosti stanovují, že národním ohrožením je cokoliv, co prakticky podrývá její ekonomické i vojenské akce doma i v zahraničí. Na základě tohoto pojetí tedy může přistupovat k strategii „trojího boje“ a posilovat zahraniční vliv, poukazuje australská zpravodajská síť ABC News.
Čínská armáda, ilustrační foto

Čína přestavuje armádu. Z obranné síly se stává ofenzivní moloch

Čínská lidová osvobozenecká armáda prochází restrukturalizací, která z ní má udělat moderní a komplexní vojenskou sílu. Pozemní armáda nyní tvoří méně než 50 % celkového stavu. Naopak námořnictvo, letectvo, raketové vojsko a jednotky strategické podpory posilují svoji pozici. To znepokojuje další hráče v regionu.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy