Zahradil: Evropské elity chtějí vzít národnímu státu jeho pravomoci

Praha - Europoslanec Jan Zahradil tvrdí, že evropským elitám jde od počátku evropské integrace o odejmutí pravomocí národním státům a jejich přesun na nadnárodní nebo regionální úroveň. Lisabonská smlouva je dalším krokem tohoto procesu, napsal v sobotu na svůj blog na serveru aktualně.cz.

Podle Zahradila Evropa žije v přesvědčení, že národní stát vzniklý v 19. a 20. století je zdroj všech evropských konfliktů. Zabránit válkám se proto má postupným odebíráním pravomocí národnímu státu a jejich "převádění nahoru na evropskou (a nově i dolů, na regionální) úroveň, postupné vyprázdnění národních států do podoby prázdných skořápek a postupná federalizace Evropy do podoby jakýchsi Spojených států evropských, s plnokrevnými „federálními“ orgány (parlament, vláda, prezident, ministr zahraničí atd".

Zahradil zmiňuje, že už nefunguje zdůvodnění „reaktivní“ – strach z Německa a prohlubování integrace kvůli protiněmecké obraně, ale nastupuje „aktivní“ důvod: "Strašák v podobě globálních velmocí typu Indie, Číny, Ruska, Brazílie, které prý starou dobrou Evropu „převálcují“, nebude-li dostatečně integrovaná," píše Zahradil.

Dodává, že elity EU vlečou své občany za touto představou, kteří o to nejeví přílišný zájem. "Je proto nejvyšší čas, aby si veřejnost v členských státech EU ujasnila, zda si takovou evropskou architekturu opravdu přeje – nebo zda si přeje nějakou jinou," vysvětluje europoslanec s tím, že současná diskuse kolem Lisabonské smlouvy a Klausův odpor k ratifikaci jsou jen vítanými impulsy k zahájení takové debaty. "Zvláště pokud opravdová diskuse na toto téma nikdy nikde neproběhla," podotýká.

"Bez ohledu na konečný výsledek je ale tato tahanice o Lisabonskou smlouvu velmi užitečná. Vytváří totiž zajímavé (a občas velmi zábavné) situace, jakési vedlejší produkty, které mají velkou vypovídací hodnotu," upozorňuje Zahradil s tím, že ukazují mnohé o podstatě evropské integrace a mechanismech jejího fungování a odkrývají i chování evropských a domácích politických a mediálních elit.

Europoslanec hájí i prezidentův odkaz na nutnost garancí Benešových dekretů, i když je podle Zahradila jedno, zda k prolomení dekretů může dojít cestou judikátů Evropského soudního dvora či ne. V této souvislosti připomíná relativizaci příčin a následků druhé světové války v posledních 20 letech v důsledku emancipace Německa po jeho znovusjednocení. "Prezidentské československé dekrety, které jsou nedílnou součástí poválečné denacifikační legislativy, hrají v tomto procesu roli jakéhosi "kanárka v zamořeném dole", jsou totiž nejsnazším terčem," píše. Dodává, že v Německu jsou stále skupiny, které německou vinu relativizují a mají značný vliv na česká média.

Související

Evropská unie Analýza

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Jan Zahradil

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

Američané na Blízkém východě selhali. Klíčový muž jde na ruku Izraeli, říká expert

Washington nedokázal dosáhnout příměří o dohodě mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Společně s Egyptem a Katarem už více než rok administrativa prezidenta Joea Bidena usiluje o diplomatické vyřešení konfliktu, což se jí ale nepodařilo ani v nejmenším.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy