Antisemitismus a nenávist stále přetrvávají, varovali řečníci v Senátu

Nenávist, fanatismus a antisemitismus ve světě stále přetrvávají, v Evropě i sílí, varovali dnes řečníci z řad politiků v Senátu na tradičním vzpomínkovém shromáždění k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Předseda správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu Michal Klíma označil za ostudu a za skandální to, že se v Česku dosud prodávají suvenýry a další předměty s portréty nacistických zločinců.

"Prodejci se brání tím, že jim nejde o propagaci nacismu, ale jen o kšeft. Je nepochopitelné, že tento argument může obstát," řekl Klíma. Vyzval politiky ke změně trestního zákoníku tak, aby zakázaná podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka zahrnovala i prodej.

Shromáždění lidé uctili minutou ticha památku zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Jeho projev, který si pro dnešek připravil, přečetl místopředseda horní komory Jiří Oberfalzer (ODS). "Se smutkem si musíme přiznat, že nenávist, fanatismus ani antisemitismus nezmizely ze světa", citoval předsedu Senátu Oberfalzer. Pozastavil se nad protižidovskou rétorikou řady členských zemí OSN a pasivitou mnoha dalších států. Soudí, že OSN by v současnosti o vyhlášení dne památky obětí holokaustu nerozhodla, pokud by vůbec bylo takové hlasování umožněno.

Je nutné burcovat proti všem formám zla, xenofobie a nacionalistické demagogie, citoval Oberfalzer. "Povinností demokratů je nesmlouvavě odmítat všechny, kterým je cizí lidská svoboda," dodal.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že všichni by si měli vzít příklad z motta Izraele "už nikdy jako ovce". Zlo totiž podle něho může vždy znovu přijít a může se opakovat, v Evropě antisemitismus opět roste. "Chtěl bych se zde tedy přimluvit. Zabouchněte dveře před nosem těm, kteří šíří strach a zlobu a už zase nálepkují druhé. Je to na každém z nás," nabádal Vondráček.

Holokaust byl podle něho pošlapáním humanity a poničením samotné duše civilizace. "Cestu k holokaustu otevřelo přizpůsobení se obyčejných občanů nacistické ideologii. Němci, Rakušané, ale i mnozí Češi přesvědčili sami sebe, že Židé nejsou lidmi jako oni," uvedl.

Svůj životní příběh přiblížila účastníkům shromáždění vězenkyně nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim Eva Pokorná. Ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová v projevu vyzdvihla hodnotu lidství.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen německý koncentrační tábor Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů.

Dawn of a very important day: 27 January and the world will commorate #Auschwitz75. Important to follow @AuschwitzMuseum and listen to the stories & warnings of the Survivors. Their words will sound from the Gate of Death, live at 15.30 CET. https://t.co/AbpyC3pBTD @EricPickles https://t.co/qcdSodnvMM

— Jonathan Knott (@AmbassadorKnott) January 27, 2020

K vězňům osvětimského tábora patřilo také 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350.000 lidí, zemřelo 250.000 Židů.

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust Antisemitismus Jiří Oberfalzer Senát ČR Osvětim Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

Ruský útok na město Černihiv nezastavíme, přiznal Zelenskyj. Armáda nemá rakety ani vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy