Babiš má čisté svědomí, odpovědnost za mrtvé nechce nést. Koaliční partner to vidí jinak

Premiér Andrej Babiš tvrdí, že že má v souvislosti s koronavirovou epidemií čisté svědomí a nevidí, že by se stala nějaká chyba. Prohlásil to během pondělní tiskové konference. Ministr kultury Lubomír Zaorálek ale následně v České televizi prohlásil, že to vidí jinak.

Babiš v televizi uvedl, že nemá pocit, že by vláda udělala něco špatně. Připustil sice, že nějaké chyby nastaly a kabinet se z nich snaží poučit, tvrdí ale, že vláda dělá maximum.

"Já samozřejmě postupoval vždy podle nejlepšího vědomí a svědomí a podle doporučení expertů a epidemiologů," řekl s tím, že za ministry za první vlny epidemie přišel expert s modelem vývoje epidemie, podle kterého se pak vláda řídila.

Babiš tak nemá pocit, že by se něco dělalo špatně. "Já mám čisté svědomí a ano, můžeme říkat, že máme 1000 mrtvých, ale to je průměr tří dnů. V České republice zemře 110.000 lidí za rok, já to nechci podceňovat, každý život je cenný a děláme maximum pro to, abychom to zvládli," řekl Babiš.

Jinak to ale vidí jho koaliční partner, ministr kultury Zaorálek z ČSSD. Ten totiž tvrdí pravý opak. "Jsem přesvědčen, že v 2. polovině srpna měla vláda postupovat tvrději. Vláda nesmí podléhat náladě veřejnosti a musí někdy dělat i věci, které jsou nepříjemné," řekl v Událostech, komentářích.

Nesouhlasí s ním ani v případě počtu zemřelých. "Jestli je to tak, že by tito lidé nemuseli zemřít, kdyby nedostali covid, nemůžeme říci, že to je běžné číslo. My jsme v době, kdy vlády světa tvrdě platí za každou chybu, kterou udělají. Měli bychom si vzít příklad spíš z vlád, které mají dnes epidemiologický, ekonomický plán," uvedl.

Následně ale uvedl, že nechce vysvětlovat postoj Babiše. "Já ve vládě se snažím dělat vše pro to, aby vláda získala zpět důvěru. Je třeba dělat vše pro to, aby lidé začali plnit plán, který jsme udělali. Mohu slíbit jen to, aby nám lidé více věřili, že už nebudeme chyby v komunikaci dělat," řekl.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy