Baxa chce při lepší epidemické situaci kulturu vracet do normálu

Nový ministr kultury Martin Baxa (ODS) chce ve vládě usilovat o to, aby se v případě lepší epidemické situace kultura vracela do normálu a vznikl jasný plán jejího fungování. Řekl to na dnešní tiskové konferenci poté, co jej do úřadu uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Baxa považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů. Baxovi dnes předal úřad Lubomír Zaorálek (ČSSD).

S koronavirovou situací podle Baxy souvisí také čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Jedním z prvních úkolů bude co nejsmysluplnější využití financí na investice do české kultury i na pomoc kulturním aktérům. Vláda ANO a ČSSD v létě schválila strategii rozvoje kulturních a kreativních odvětví, z Národního plánu obnovy má tato oblast získat přibližně osm miliard z celkových 171 miliard korun určených pro ČR.

Dalším tématem je podle Baxy prezentace kultury při českém předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Při novelizaci zmíněných zákonů se mimo jiné chce v novele mediálních zákonů zaměřit na změnu způsobu volby do mediálních rad. Zopakoval také to, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Baxa dále řekl, že má v plánu ve větší míře připomínat významné okamžiky českých a československých dějin. Jako příklady uvedl 80 let od operace Anthropoid a od transportů židovských spoluobčanů. Za důležitou pokládá též podporu kulturních a kreativních průmyslů, filmu, počítačových her či designu.

V úvodu tiskové konference Baxa připomněl, že vstupuje do úřadu v den, kdy si Česko připomíná výročí deseti let od úmrtí prezidenta Václava Havla. Byl podle Baxy klíčovou osobností, která formovala českou novodobou historii. Dnes se v Plzni zúčastní čtení Havlových proslovů.

Primátor Baxa už dříve oznámil, že se vzdá místa v čele Plzně, pokud bude ministrem. Je přesvědčen o tom, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Baxa je místopředsedou ODS a krajským zastupitelem.

Související

Martin Baxa

Většina zástupců české kultury uvítala zvolení Pavla novým prezidentem

Většina zástupců české kultury uvítala zvolení generála ve výslužbě Petra Pavla novým prezidentem České republiky. Jeho úspěch označují za výhru rozumu a slušnosti. Domnívají se, že Pavlovo vítězství by mohlo přispět k uklidnění společenské atmosféry. Vyplývá to z jejich odpovědí na dotazy ČTK.
Martin Baxa

Baxa neřekl, zda vláda letos zvýší rozpočet na filmové pobídky

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) dnes v debatě se zástupci audiovizuálního průmyslu neuvedl, zda vláda letos zvýší rozpočet na filmové pobídky. Pobídky jsou podle něj důležité, vláda ale musí vést debatu o tom, zda je vhodné stamiliony korun podporovat jen jeden sektor kreativního průmyslu, jímž audiovize je. Baxa to řekl v diskusi v pořadu Otázky Václava Moravce České televize přenášeném z filmového festivalu v Karlových Varech.

Více souvisejících

Martin Baxa

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy