Česko se chystá na předsednictví v EU. Státní tajemnice naznačila priority

Česko se chce při svém předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022 zaměřit na rozvoj vnitřního trhu, na zajištění bezpečnosti Evropy či na digitalizaci a rozvoj moderních technologií. Dalšími prioritními okruhy budou udržitelnost a sociální soudržnost.

Na jednání sněmovního evropského výboru to dnes uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. Zdůraznila, že seznam priorit se bude v budoucnu zužovat v souvislosti s vývojem situace v EU. Ke stejnému kroku vyzývali i poslanci, podle nichž by příliš široká paleta témat mohla vést k tomu, že se je nepodaří uskutečnit.

Nyní představený návrh priorit je podle Hrdinkové první pracovní verze, která vychází z konzultací s ministerstvy a se Sněmovnou a zohledňuje i legislativní plán Evropské komise. Do budoucna se bude výběr témat zužovat. První oficiální verzi materiálu by vláda podle Hrdinkové měla představit na počátku příštího roku, další změny jsou možné i v dalších měsících před začátkem českého předsednictví.

Téma vnitřního trhu bude podle státní tajemnice mezi prioritami za všech okolností. "Koresponduje to s typem ekonomiky a charakteristikou České republiky. Pokud bychom měli jmenovat jednu věc, ze které Česká republika členstvím v Evropské unii nejvíc profituje, tak je to vnitřní trh," řekla. Česko se chce zaměřit na prohlubování vnitřního trhu, budování dopravní infrastruktury nebo podporu malých a středních podniků.

Dalším významným okruhem bude zajištění bezpečnosti EU. Podle Hrdinkové se to nebude týkat jen bezpečnosti v běžném smyslu, jako je ochrana vnějších hranic nebo řešení migrace, ale například i energetická bezpečnost nebo posílení významu role EU ve světě. Podle předsedy výboru Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) by součástí tohoto tématu mohlo být i zajištění soběstačnosti EU ve strategických oblastech, jako je zdravotnictví, na jejíž potřebu ukázala pandemie koronaviru.

V pracovním seznamu priorit je i podpora digitalizace, zajištění soudržnosti EU, včetně ochrany pracovních míst nebo reakce na demografické změny, nebo podpora udržitelnosti a ochrany přírody, kde chce Česko klást důraz především na zajištění vodních zdrojů nebo ochranu lesů.

Poslanci se dnes shodli, že seznam priorit je velmi široký a bude ho třeba v budoucnu zúžit. Podle Jaroslava Bžocha (ANO) to Česku dává možnost dobře reagovat na vývoj v EU v nadcházejícím roce a půl, aby priority nejlépe odpovídaly aktuální situaci v době českého předsednictví. Jan Farský (STAN) ale upozornil na to, že ve finále by Česko mělo zvolit dvě nebo tři priority předsednictví, aby neplýtvalo energií na příliš mnoho cílů, a kvůli tomu nedosáhlo žádných výsledků.

Česko bude předsedat EU ve druhé polovině roku 2022, před ním bude v čele EU stát Francie a po něm Švédsko. Hrdinková uvedla, že zástupci této trojice zemí vedou zhruba půl roku neformální konzultace o sladění předsednických priorit. Na konečnou dohodu je ale zatím podle ní příliš brzy.

Související

Více souvisejících

Česká republika EU (Evropská unie) Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy