Feriho viní z obstrukcí, poslancům vysvětloval držbu

Debatu mezi poslanci vyvolalo dnešní vystoupení Dominika Feriho (TOP 09) při schvalování předlohy proti dětským dluhům. Feri dlouze vysvětloval své pozměňovací návrhy, které se týkaly držby a dědických smluv a s dluhy z dětství nesouvisely. Předseda KSČM Vojtěch Filip ho nařkl z obstrukce, čímž vyvolal nesouhlasné reakce dalších poslanců.

Feri obhajoval způsob, který pro uplatnění svých úprav zvolil, když mnoho poslaneckých novel občanského zákoníku nemá podle něho šanci na schválení do konce volebního období. V případě zdůvodňování změn kolem držby je popisoval i za pomoci historických exkurzů, odvoláními na odbornou literaturu a na některých příkladech.

"Rozumím parlamentní obstrukci, to všechno je jasné. I veřejnost vnímá některá vystoupení obdobně, že nejde o vyjádření k věci, ale o čistou obstrukci," reagoval na Feriho vystoupení Filip.

Zatímco pirátský poslanec František Navrkal uvedl, že díky Feriho vystoupení změnil názor a jednu z jeho úprav podpoří, Milan Feranec z ANO viděl za Feriho počínám snahu nedopustit hlasování o zákazu dětských dluhů. "A můžeme si říci, v čí prospěch," řekl Feranec. Feri mu oponoval, že mluvil k věci a tématu se věnuje. "Prosím, odpusťte si to," vyzval Ferance. Podle Heleny Langšádlové (TOP 09) je naprosto legitimní, že poslanci obhajují své pozměňovací návrhy.

Poslanec SPD Lubomír Španěl se následně ptal Navrkala, jestli může Sněmovně krátce sdělit, o čem Feri mluvil. Jan Čižinský z lidoveckého klubu mínil, že se Španěl vysmívá tomu, že někdo něčemu rozumí a obhájil si to. "Mně to přijde, upřímně řečeno, úplně mimo," uvedl Čižinský.

O dvojím metru na poslance mluvil Patrik Nacher z ANO, který připomínal, jak ho opozice vinila ze zdržování, když nedávno vystupoval k navrhovaným širším změnám v exekucích. "Když někdo mluví 15 minut, tak to obstruuje. Když někdo mluví půl hodiny k věci, která není přímá k obsahu, což jsou dětské exekuce, tak je to najednou v pořádku, protože to je někdo z vás," prohlásil Nacher.

Nacher navíc soudí, že Feriho delší vystoupení mělo souvislost s jinou předlohou. Část opozice zatím úspěšně protahuje schvalování vládního zákona, který se týká výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Související

Více souvisejících

Dominik Feri (TOP 09) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy