Havlíček zopakoval, že podniky vláda přes Velikonoce nezavře

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes zopakoval, že vláda neuvažuje o uzavření podniků přes Velikonoce. Firmy podle něj plní významnou roli testovacích center. Navíc podle něj nelze odstavit kritickou, strategickou infrastrukturu a jejich dodavatele.

Fungovala by tak stejně asi polovina firem a je otázkou, zda by to přineslo kýžený epidemiologický efekt. Uvedl to dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Celostátní uzávěru zhruba na deset dnů přes velikonoční svátky navrhoval například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Havlíček dnes znovu řekl, že pracovníci zastavených provozů by pravděpodobně neseděli doma, ale chodili by po městě. "Je otázka, jestli by to skutečně přineslo ten efekt, a to nezmiňuji v tuto chvíli poměrně velké ekonomické dopady," uvedl. Z podniků se podle něj vláda pokusila udělat, zavedením povinného testování, řešení krize, nikoliv to, že je bude zavírat.

Díky povinnému testování ve firmách, ale i ve veřejném sektoru se momentálně podle Havlíčka testům denně podrobuje 300.000 až 400.000 pracovníků. Po zapojení dalších malých subjektů pod 50 zaměstnanců se bude závazné testování týkat půl milionu pracovníků denně. Pozitivita se podle Havlíčka ve velkých podnicích pohybuje mezi 0,5 a jedním procentem, v menších firmách je mezi jedním a dvěma procenty.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček firmy Vláda ČR Průmysl

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy