Jurečka žádá odchod Mračkové Vildumetzové z vedení Sněmovny

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) by kvůli stykům s obviněným z kauzy Dozimetr měla podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky rezignovat na místopředsedkyni Sněmovny. Pokud tak neučiní, je na místě jednání o obsazení funkcí ve vedení dolní komory. Jurečka to dnes řekl ve Sněmovně během jednání o vyslovení nedůvěry vládě.

Reagoval tak na volání poslanců ANO po rezignaci politiků STAN kvůli stejné kauze, která se týká hospodaření pražského dopravního podniku.

"Jana Mračková Vildumetzová, pokud je soudná, rezignuje," uvedl předseda lidovců. Vyzval poslance ANO, aby neměřili dvojím metrem a zametli si před vlastním prahem. Připomenul, že expremiér a předseda ANO Andrej Babiš byl trestně stíhán, ale výzvám z vlastních řad k opuštění funkce ministerského předsedy nečelil.

Mračková Vildumetzová, která se z jednání Sněmovny omluvila, ČTK sdělila, že obviněný podnikatel Zakaría Nemrah je přítelem jejího manžela a nikdy s ním neřešila nic nad rámec společenského rozhovoru. Vedení ANO vyjádřilo Mračkové Vildumetzové důvěru. Mračková Vildumetzová je bývalá hejtmanka Karlovarského kraje. Je členkou předsednictva ANO. Ve stínové vládě hnutí jí připadá křeslo ministryně vnitra.

Kvůli kontaktu s jedním z obviněných v kauze Dozimetr skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Výzvám k rezignaci čelí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Jurečka také reagoval na opoziční kritiku vládních kroků kvůli růstu cen a možnosti nedostatku energií. "Nikdo z naší vlády není padlý na hlavu, ta situace je životně kritická," uvedl Jurečka, který je také ministrem práce a sociálních věcí. "Rozhodně neděláme všechny věci ideálně a nejlépe, ale jsou tady věci, na kterých bychom měli mít elementární shodu," uvedl ministr. Kromě přijetí protiopatření je potřeba především "zkrotit" příčinu, kterou je putinovská agrese proti Ukrajině, dodal.

Vedení hnutí ANO důvěřuje Mračkové Vildumetzové 

Vedení ANO důvěřuje člence předsednictva hnutí a místopředsedkyni Sněmovny Janě Mračkové Vildumetzové. Na tiskové konferenci to řekli lídr hnutí Andrej Babiš a místopředsedkyně ANO a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Reagovali tak na informace serveru Neovlivní, podle kterého se politička ANO stýkala s obviněným podnikatelem z kauzy Dozimetr. Podle Babiše je zpráva dezinformace, podle Schillerové je Mračková Vildumetzová "jenom vedlejší produkt" v případu. Vildumetzová ČTK sdělila, že obviněný je přítelem jejího manžela a nikdy s ním neřešila nic nad rámec společenského rozhovoru.

Kauza Dozimetr se týká hospodaření pražského dopravního podniku. Policisté obvinili více než deset lidí. Jedním z nich je bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček. Politici ANO hnutí STAN ostře kritizují, podle nich patří do organizovaného zločinu. Ve vazbě v případu skončil i pražský podnikatel Zakaría Nemrah. Server napsal, že Mračková Vildumetzová se svým manželem s ním byla dlouhodobě v kontaktu. Politička to v rozhovoru nepopřela, uvedl server.

"Paní Mračková se schází se svým manželem, takže je to dezinformace... Paní Mračková má manžela, s kterým chodí někde, s dotyčným pánem se scházel její manžel, co je funkcionář z ODS," reagoval Babiš. "Nezveřejnili její vyjádření, máme to od ní na esemesce," odpověděl lídr hnutí na poznámky, že Mračková Vildumetzová v rozhovoru kontakty nepopřela.

Místopředsedkyně Sněmovny Mračková Vildumetzová se dnešního jednání poslaneckého klubu ANO neúčastnila. "Samozřejmě nás informovala. Znova opakuji, ten server nemluví o jejím manželovi, panu Mračkovi, který je vysokým funkcionářem ODS a který byl kamarádem toho člověka. Ona je prostě jenom vedlejší produkt toho hlavního problému. My jsme o tom byli informováni, důvěřujeme jí - ona je dneska ještě v karanténě, měla covid - a má naši důvěru," řekla Schillerová.

Podle Vildumetzové je obviněný přítelem jejího manžela. "Já jsem se s Zakaríou Nemrahem setkala vždy pouze v přítomnosti svého muže. Sama jsem se s ním nikdy nestýkala, ani jsem s ním nic neřešila nad rámec společenského rozhovoru v momentě setkání," napsala.

Manžel Vildumetzové byl kvůli kauze Dozimetr podat vysvětlení na policii. "Byl jsem v kontaktu s jedním z obviněných. Nešlo o žádnou mediálně známou figuru," řekl Deníku N. Podle serveru vyšetřovatelům vysvětlovat právě své vztahy s Nemrahem.

Mraček byl donedávna poradcem ministryně pro životní prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL). "Prozíravě se ho zbavila již před 14 dny," informoval dnes na twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný. Podle Mračka však jeho rezignace nesouvisí s jeho výslechem na policii. "Z ministerstva životního prostředí jsem odešel sám z osobních důvodů,” řekl. Podle mluvčí resortu Dominiky Pospíšilové měl na starosti zpracování stanovisek a analýz pro ministryni. “A to především v oblasti energetiky, odpadového hospodářství a průmyslu,” řekla mluvčí Deníku N.

Mračková Vildumetzová je bývalá hejtmanka Karlovarského kraje. Je členkou předsednictva ANO. Ve stínové vládě hnutí jí připadá křeslo ministryně vnitra.

Kvůli kontaktu s jedním z obviněných v kauze Dozimetr skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Podle hnutí ANO musí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odejít z vlády.

Opoziční hnutí SPD se podle svého místopředsedy a šéfa poslaneckého klubu Radima Fialy chce s článkem serveru nejdřív seznámit. "Pak ho vyhodnotíme a určitě se zeptáme (hnutí ANO). Záleží na tom, jak je věc důležitá. Pokud to skutečně má něco společného s kauzou (Dozimetr), tak se zeptáme," řekl Fiala.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jana Vildumetzová Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy