Karel Gott? Zrůdné jednání a výroky. Přání smrti prezidentovi, nechutné útoky na stáří, zní z Hradu

„Nenávist je prudký jed.“ To tvrdí ve svém prohlášení mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který na svém facebookovém profilu všechny vyzval k tomu, aby nenechali zaplavit republiku nenávistí. Kromě toho promluvil i o situaci, která nastala po smrti zpěváka Karla Gotta.

„Stačí malá kapka a otráví nádobu plnou čisté pramenité vody. Nenávist je nebezpečná, protože nabízí lákavá jednoduchá řešení. Nejnebezpečnější je ale nenávist zahalená do hávu falešné ctnosti. Česká společnost už dlouhodobě zažívá snahu otrávit studnu bytí tímto jedem. Zdrojnicí je frustrace,“ tvrdí mluvčí Hradu.

Podle něj totiž velká část opozice a část jejích příznivců nejsou schopni uspět v demokratické politické soutěži a tak místo programového souboje nasazují zbraně nenávisti. „Urážejí, útočí na nejnižší lidské pudy, znesvěcují hodnoty prověřené časem, dehumanizují názorové oponenty, kádrují. Výslednicí je další pokles podpory veřejnosti. Reakcí je další stupňování nenávisti. Pro demokracii to může být smrtící perpetuum mobile. Druhá republika vyzvednuta z hrobu, straší mezi námi, tento temný duch naší minulosti,“ tvrdí Ovčáček, který bývá sám často obviňován z šíření nenávisti a rozdělování společnosti.

Mluvčí zmiňuje i několik konkrétních kauz z nedávné doby. „Přání smrti prezidentu republiky, neskrývaná radost ze zdravotních problémů, dehonestace kvůli handicapu. Nechutné útoky na stáří,“ připomíná ataky na prezidenta Miloše Zemana.

Podobné to prý bylo i po smrti zpěváka Karla Gotta. „Zrůdné jednání a výroky v souvislosti se skonem Mistra Karla Gotta. Ano, teď už to mohu napsat, s odstupem času od posledního rozloučení. Hrozivé kádrování zesnulých, porušení toho, co je civilizované společnosti svaté,“ zlobí se.

Podle něj jde o důkaz neschopnosti přijmout porážku a pracovat na úspěchu. „Místo toho útoky na svobodné a demokratické volby, manifestace temných srdcí proti voličům, kteří svobodně rozhodli. Vyhrožování, teď s vámi zatočíme! Řada umělců přestala být svědomím národa a stala se vyznavačem nelaskavého bezvědomí,“ naváží se do těch umělců, kteří opakovaně kritizují vládu i Hrad.

Tím ale nekončí. Rýpnul si také nepřímo do generála Petra Pavla, který oznámil, že by za jistých podmínek mohl kandidovat na prezidenta. „Kdo z minulého režimu tyl, kariéru ve straně budoval, dnes káže o hrozbách komunismu, zaklíná se Západem, bubnuje proti Rusku s Číně. Poučuje nás, že prý jsme nezralí, nedemokraté, ničemu nerozumíme, nedorostli jsme prý jejich výšin!“ uvádí Ovčáček. I když přímo nejmenuje, naráží tím na rozhovor, který Pavel poskytl Deníku N.

„Ne, takové výšiny si nechte, nechceme je! Věru není správné někomu vyčítat selhání minulosti. Ale je nutné poukazovat na ty, kteří rudým kyjem bili před rokem 1989 a teď nás chtějí bít znovu. Za názory, za volbu, za životy, za stáří nebo za obyčejné radosti,“ píše ve svém obsáhlém statusu

Připomíná, že to vše se děje v době, kdy si Česká republika připomíná velké výročí. „Je to temná hodina, ve které vstupujeme do 30. výročí 17. listopadu 1989. Oni, ti nenávistní, ho ukradli lidem, občanům. Soli této země, bez které by komunismus nepadl. Naparují se na pódiích, zalykají se frázemi jako kdysi při oslavách února 1948. A nenávidí,“ tvrdí ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.

V dalších letech podle Ovčáčka půjde opravdu o mnoho. „Jsme na rozcestí. Široká cesta vede přes rezignaci před nenávistí k falešné spokojenosti v jednoduchém životě nové totality pokryté ochotnými novináři a kulturtrégry. Úzká cesta je cestou důstojnosti v respektu ke svobodě lidí, k demokratickým hodnotám. Respektu k názoru druhých. Roky 2021 a 2023 rozhodnou, my budeme rozhodovat, zda zůstaneme stát rovně nebo se shrbíme před nenávistí v hávu falešné ctnosti. Nenechme si uzmout důstojnost, svobodu a demokracii falešnými proroky. Nemlčme, varujme, ale nebuďme jako oni,“ tvrdí mluvčí Miloše Zemana.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček prezident čr Miloš Zeman Petr Pavel

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 10 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 11 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy