Někteří hejtmani mají výhrady k zákazu návštěv rodin mimo okres

Možnost sportovat od pondělí v celém okrese a ne pouze v obci, hejtmani vítají. Nejednotní jsou ale v názorech na další protiepidemická opatření či prodloužení nouzového stavu. Ti, kteří mají výhrady k opatřením, zmiňují nejčastěji zákaz navštěvovat rodinu mimo okres. Jiní hovoří o tom, že je opatření zachránila od velkého nárůstu nakažených. Všichni se ale shodují na tom, že pozitivně působí narůstající počet očkovaných.

Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) dnes ČTK řekl, že opatření nařízená vládou sama o sobě nezajistí razantní pokles šíření nákazy. Aktuální stav pandemie podle něj může výrazněji zlepšit zejména přístup lidí. "Řešení je v používání respirátorů při kontaktu a v tom, aby nikdo neignoroval nařízení. Boj s pandemií nespočívá v omezení přejíždění z okresu A do okresu B. Záleží na každodenním přístupu lidí, kteří by se měli chovat tak, aby sebe nebo někoho jiného nenakazili," řekl ČTK Kuba.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) považuje osobně za velmi sporné nařízení nosit venku na veřejnosti pouze průmyslově vyráběné roušky. "Nevidím zásadní důvody pro vyloučení jiných ochranných prostředků, které omezují přenos infekce tím nejběžnějším způsobem, tedy kapénkovou cestou," řekl dnes ČTK. Za neodůvodnitelné pak považuje zakazovat lidem navštěvovat svou rodinu za hranicemi okresu, jde podle něj o přirozenou lidskou potřebu. Účinnost opatření se podle něj může projevit se zpožděním, ale roli hraje i jejich důslednost dodržování.

Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) má na snižování počtu nových případů vliv jednak omezení mobility, ale i zvýšení odpovědnosti lidí při nošení ochrany dýchacích cest a zvyšující se počet očkovaných. S rozvolňováním opatření by byl velmi opatrný. "Nerad bych se dočkal situace, kdy se dostaneme ve vývoji do sedla a nakažených začne zase přibývat," uvedl Kulhánek. Možnost sportování i mimo katastr obce uvítal.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) i krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) také uvítali, že sportování bude možné na celém území okresu. Pavlík připomněl, že opatření se neprojeví hned po zavedení, protože vývoj nákazy má nějaké zpoždění. Něco se podle něj skutečně projevilo ve snižování počtu pozitivních nálezů, zároveň si ale myslí, že některá opatření pozbývala smyslu.

Také zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) uvítal povolení sportu v celém okrese. Opatření zavedená vládou podle něj kraj zachránila od velkého přibývání nakažených, který by znamenal kolaps nemocnic. "To vidíme podle čísel, které do nemocnic dochází v této době. Díky maximálnímu testování dochází k dotrasovávání nakažených a věřím, že tato čísla udržíme a začnou brzo klesat," řekl Holiš ČTK.

Možnost sportu a rekreace na území celého okresu vítá i jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). "Bylo to nadbytečné a určitě to neuškodí," řekl. Podle Grolicha opatření zavedená v takzvaném tvrdém lockdownu zafungovala, protože se nákaza šíří pomaleji a čísla začala stagnovat. Zatím ale podle něj není možné žádné výraznější rozvolnění.

Podle radního Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeňka Finka (HDK) má na slábnutí epidemie vliv řada faktorů. "Jednoznačný vliv na to má očkování, které je znát především v případě menší nemocnosti zdravotníků, ale také klientů a personálu domovů pro seniory," řekl.

Vláda bude v pondělí rozhodovat o žádosti o prodloužení nouzového stavu, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna. Opoziční strany by měly podklady o efektivitě opatření obdržet od vlády v pondělí. Podle profesora Vladimíra Mihála z olomoucké lékařské fakulty musí nynější forma lockdownu trvat delší dobu ve srovnání s první vlnou epidemie. Je podle něj dobré, že se konečně testují zaměstnanci malých i větších podniků, frekvence antigenních testů by se měla zvýšit na dvakrát až třikrát týdně a využívat by se měly pouze kvalitní testy.

Pro prodloužení nouzového stavu se dnes vyslovil ústecký hejtman Jan Schiller (ANO). "Bez nouzového stavu bychom nemohli nařizovat pracovní povinnosti a bez těch studentů, ambulantních lékařů a dalších bychom si v nemocnicích jen těžko uměli poradit," řekl ČTK hejtman. Právě nařízení nouzové povinnosti, které je možné pouze v nouzovém stavu, je podle Schillera nyní velmi důležité. Podle moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) je další prodloužení nouzového stavu nezbytné. "Jak je vidět na průběhu nákazy, nemáme zdaleka vyhráno," řekl ČTK.

Podle hejtmana Vysočiny by další prodloužení nouzového stavu mělo být na rozhodnutí odborníků. "Je třeba zachovat většinu opatření. Ale jestli je třeba nouzový stav, nebo stačí protiepidemický zákon, by měli posoudit odborníci," řekl. Hejtman Schrek ale nekonečné prodlužování nouzového stavu považuje za neudržitelé. "Mnohem důležitější z hlediska efektu je, jaká jsou přijímána opatření, jak jsou komunikována a vysvětlována, jak jsou srozumitelná a pochopitelná, jak reflektují základní lidské potřeby a také náladu ve společnosti. Řešení pandemie je o nalezení rovnováhy. Samotné zákazy nic nevyřeší," řekl ČTK.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani Asociace krajů ČR Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy