ODS chce dočasně zvýšit daňové zvýhodnění soukromých dárců

ODS navrhuje dočasné zvýšení daňového zvýhodnění pro soukromé dárce. Základ daně by si mohli lidé a firmy přispívající na dobročinnost podle novely snížit až o 30 procent. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl místopředseda poslaneckého klubu občanských demokratů Jan Bauer.

V současné době si fyzická osoba může při daru alespoň 1000 korun nebo vyšším než dvě procenta daňového základu snížit základ daně o 15 procent. Firmy si mohou snížit daňový základ o desetinu v případě minimálně dvoutisícového daru.

"Snažíme se zachránit dobrou spolupráci mezi soukromým sektorem a veřejně prospěšnými organizacemi, které nespoléhají pouze na podporu státu a umějí si taktéž sehnat vlastní soukromé dárce. Chceme také motivovat společensky odpovědné firmy a další dárce, aby i v době ekonomického propadu dál podporovaly veřejně prospěšné aktivity například v sociálních nebo zdravotních službách," řekl Bauer. Novela má být účinná dva roky.

Podle prezidenta Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Marka Šedivého se stát snaží sociálním službám pomoci například v pondělí schváleným příspěvkem 990 milionů na pokrytí zvýšených nákladů kvůli koronaviru. Jde ale o dotace, které nestačí na úhradu všech služeb. "Nejsou to jen sociální služby, ale v současnosti i kultura a sport, které hodně trpí pandemií. Hrozí to, že budou muset služby omezit," poznamenal.

"Je to novela, kterou vidíme jako smysluplnou. Je krátkodobá na dva roky, neohrozí to rozpočet. Pouze se snažíme dorovnat finanční prostředky, aby dárcovství zůstalo aspoň na hladině, na jaké je teď, aby neziskovky a veřejně prospěšné organizace mohly dál fungovat, jak jsou zvyklé," dodal Šedivý.

Zatímco do roku 2015 Češi a Češky přispívali na dobročinnost spíš jednorázově, v posledních letech podporují spíš dlouhodobější charitativní projekty. Průměrný dar jednotlivců činí ročně asi 10.500 korun. Od roku 2011 do roku 2016 stoupl podle loňských údajů Fóra dárců počet jednotlivých dárců ze zhruba 120.000 na téměř 160.000.

Podle údajů finanční správy předloni uplatnilo v daňových přiznáních odčitatelnou položku "hodnota bezúplatného plnění-daru/darů" více než 178.000 fyzických osob ve výši 2,4 miliardy korun a více než 25.000 právnických osob ve výši 3,9 miliardy, uvedla v tiskové zprávě ODS.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Jan Bauer Daně neziskovky

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy