Opozice společně navrhuje změny v novele stavebního zákona

Pět opoziční stran společně navrhuje změny v novele stavebního zákona. Chtějí například posílit digitalizaci stavebního povolení i roli samospráv. Na společné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně to dnes řekli zástupci ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Vláda si od novely, kterou poslanci projednali na začátku listopadu a kterou nyní posoudí sněmovní výbory, slibuje především zrychlení a zjednodušení povolování staveb. Zákon se ale dočkal kritiky například od Hospodářské komory, velkých měst nebo části opozice. Opoziční politici prosazovali, aby vláda dostala zákon k přepracování, proti se postavili koaliční poslanci ANO a ČSSD a opoziční KSČM a SPD.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky opoziční návrh stavební zákon zjednoduší a zrychlí ho. Zdůraznil také, že opozice odmítá nový "megastavební úřad", zákon by tak měl být levnější. "Stavíme na digitalizaci, na zjednodušení procesů, na tom, aby současné úřady spolu díky digitalizaci mohly snáz komunikovat a mohly zajistit v kratších lhůtách potřebná povolení," řekl.

Předseda Pirátu Ivan Bartoš řekl, opozice chce novelou představit vizi moderního stavebního práva. Chtějí proto dosáhnout digitalizace stavebního řízení jako celku i příslušné dokumentace. "Tak, aby občan nebo stavebník, úřad, ale i dotčené orgány, které třeba spravují nějakou část agendy, nebo mají rozvodové sítě v zemi, na jednom místě ne pomocí razítek, ale jedním kliknutím, odbavili celé stavební řízení," řekl.

Podle Bartoše má návrh také posílit roli samospráv a dát největším městům ČR možnost vytvořit zvláštní stavební předpisy. Podle poslance Dominika Feriho (TOP 09) by vlastní městské stavební předpisy mohly vydat Praha, Brno a Ostrava. Je přesvědčen, že samosprávy nejlépe znají své území a jsou schopny zformulovat své požadavky na rozvoj území. Dodal, že opozice také zpřesňuje formulace týkající se vyvlastnění.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že pozměňovací návrh bude přívětivý k občanům. "Posílením portálu stavebníka dáme možnost, aby si lidé své stavební řízení mohli vyřídit ze svého bydliště," řekl. Zároveň ale bude i nadále možné agendu "v rozumné dostupnosti" vyřídit na stavebním úřadu. Opoziční návrh podle něj bude znamenat, že jednodušší stavby získají stavební povolení za maximálně za 60 dnů, složitější za 120 dnů.

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) řekla, že pozměňovací návrh ušetří 24 miliard korun, protože navrhuje ponechání stavebních úřadů na současných místech na obcích, městech či krajích. Ušetří se tak peníze za přesun až 13.500 úředníků, poznamenala.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Marek Výborný (KDU-ČSL) Martin Kupka (ODS) zákony Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy