Putin je frustrován z odporu Ukrajinců. Proto předstírá, že chce Západ Rusku ublížit a vyhrožuje atomovými zbraněmi, říká Benešík

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin je ze statečného odporu Ukrajinců frustrovaný, a proto se uchýlil k hrozbě jaderných zbraní. Šéf Kremlu jejich užití zmínil v reakci na agresivní prohlášení vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska. „Putin je rozladěný, jak Ukrajina odolává, myslel si, že ji sfoukne do dvou dnů. Aby odpoutal pozornost od prozatím nezdárné agrese, tak Rusko stylizuje do role chudáka. Předstírá, že ho chce Západ napadnout, a proto hovoří o užití atomových zbraní. Přitom on je tím agresorem, je to šílenec,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Benešík.

Situace je vážná, přesto nepropadá panice, že by rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, automaticky znamenal pohromu pro svět. Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík míní, že i v Rusku eventuální použití obranného mechanismu podléhá určitému systému schvalování.

„Jak mně sdělili moji poradci, jedná se o škálu stupňů na několika úrovních, která musí situaci vyhodnotit. Není to tak, že by se Putin rozhodl a nastala by apokalypsa. Věřím, že i v Rusku funguje nějaký řád a postup, než by došlo k užití těchto zbraní,“ tvrdí.

Benešík považuje Putina za obyčejného šílence. „Jedná se o psychicky nemocného člověka, který si možná ze svého dětství léčí nějaké mindráky a komplexy. Takových lidí je na světě plno, ale bohužel Putin vlastní atomové zbraně. A v tom spatřuji velký problém.“

Člen sněmovního zahraničního výboru souhlasí s podobnou rétorikou bývalého premiéra Mirka Topolánka, který v Otázkách Václava Moravce také zpochybňoval Putinovo duševní zdraví. „Topolánek Putina dobře zná, několikrát s ním v minulosti jednal. Nejedná se tedy o žádný bulvár, když padají výrazy jako šílenec,“ zdůrazňuje.

Lidovecký zákonodárce soudí, že za Putinovým silným prohlášením o užití jaderných zbraní může stát obyčejná frustrace. „Myslel si, že Ukrajinu sfoukne do dvou dnů. Nepočítal s tak statečným i hrdinským odporem jejích vojáků a dobrovolníků. A nyní se snaží odpoutat od agrese, která se z jeho pohledu nevyvíjí nejlépe, pozornost.“

Proto podle Benešíka Putin hrozí jadernými zbraněmi, a to v reakci na agresivní prohlášení vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska.

„Ač je agresorem, chce nyní Rusko stylizovat do role chudáka, jemuž chce Západ ublížit, a tak nic jiného mu nezbývá, než pohrozit atomovými zbraněmi.“ Uchýlil se tak k určitému předstírání. „Putin se upnul k nějaké své představě, která se však nepotkává s realitou,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Ondřej Benešík.

Související

Komunismus, ilustrační fotografie. Komentář

KOMENTÁŘ Ondřeje Benešíka: 70 let od Akce 77 tisíc do výroby. Komunisté poslali inteligenci k pásům v továrnách a na stavby

Jejich slibně rozjetou kariéru násilně ukončili. Lékaři, právníci, inženýři i učitelé náhle skončili v továrnách u pásů a na stavbách. Inteligence, která nebyla k poúnorovému režimu loajální, náhle opustila státní správu, do níž nastoupili prověření dělníci. Právě před 70 lety 25. června 1951 komunisté spustili Akci 77 či 77 tisíc do výroby. Noví vládci se rozhodli vypořádat s částí střední třídy a zbytečné úředníky poslali na práci do průmyslu, který se měl potýkat s nedostatkem sil. Poté, co bolševici znárodněním zlikvidovali živnostníky a zemědělce, zničili lidské osudy i úředníkům.

Více souvisejících

Ondřej Benešík

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy