Uhájí Fiala post šéfa ODS? Volební kongres se blíží, možný comeback Vondry

Lídra, který by měl za rok na podzim ve sněmovních volbách vyzvat premiéra Andreje Babiše (ANO), a zbytek svého vedení si za dva týdny vyberou občanští demokraté. Funkci předsedy ODS velmi pravděpodobně potřetí obhájí Petr Fiala, který stranu vede od ledna 2014 a před pražským kongresem dostal nominace ze všech regionů. Nejužší vedení opustí europoslanec Evžen Tošenovský, ostatní místopředsedové budou funkce obhajovat, sdělil ČTK mluvčí ODS Václav Smolka.

Občanští demokraté naposledy volili vedení na kongresu v Ostravě před dvěma roky. Petr Fiala neměl protikandidáta a získal 451 ze 483 platných hlasů, tedy podporu 90 procent všech delegátů podobně jako na předchozím ostravském kongresu v roce 2016. První místopředsedkyní zůstala Alexandra Udženija, funkce místopředsedů obhájili Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil, nováčkem v nejužším vedení se stal poslanec Martin Baxa.

Funkce by měli obhajovat vedle Fialy i Udženija, Kupka, Baxa a Vystrčil. Vedle nich získali nominace do funkce místopředsedy senátor za obvod Ostrava-město Zdeněk Nytra, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, poslankyně Miroslava Němcová a europoslanec Alexandr Vondra.

Někdejší ministr zahraničních věcí a obrany Vondra byl už ve vedení ODS byl v letech 2010 až 2012. "Mám těch nominací, aniž bych si o ně říkal, poměrně hodně. A tu stranu mám rád, takže já to nebudu odmítat. Jsem připraven se o to ucházet, pokud si strana bude myslet, že ji mohu ještě pomoci," řekl serveru idnes.cz Vondra.

ODS v říjnu představila osm týmů pro jednotlivé oblasti, jejichž cílem je připravit podrobný program pro volby v roce 2021. Fiala uvedl, že nejde o klasickou stínovou vládu, protože skupiny tvoří vždy hned několik expertů v dané oblasti. "Ale jsou tam lidé, se kterými bych počítal, kdybych skládal vládu," uvedl tehdy. Kromě kongresu chystá ODS dílčí programové konference.

Kongres v pražském centru O2 universum bude jednodenní. V sobotu 18. ledna začne v 10:30 a podle odhadů strany by měl skončit v pozdních večerních hodinách. Součástí by měly být tradiční vystoupení představitelů dalších stran. "Na kongres jsou jako obvykle pozváni zástupci KDU-ČSL, STAN a TOP 09," uvedl Smolka.

ODS vznikla v únoru 1991. V Poslanecké sněmovně je po posledních volbách druhou nejsilnější stranou po vládním ANO, po loňském odchodu Václava Klause mladšího a Zuzany Majerové Zahradníkové má 23 poslanců. V Senátu má s 18 členy druhý nejsilnější klub a díky Jaroslavu Kuberovi drží křeslo předsedy komory.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Alexandr Vondra Zbyněk Stanjura Aleksandra Udženija Miroslava Němcová Martin Kupka (ODS) Evžen Tošenovský

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy