Vláda má za sebou bouřlivý rok: Pokus o sesazení Babiše, plané výhrůžky ČSSD

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) letos přečkala druhé sněmovní hlasování o nedůvěře kabinetu i hrozbu rozpadu koalice kvůli sporu s Pražským hradem o výměnu ministra kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček při něm nevyužil možnost ukončit spolupráci s ANO, což mu umožnilo vedení strany, když prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat ministrem místopředsedu sociálních demokratů Michala Šmardu. ČSSD hrozila koncem koalice i kvůli možnému zvolení kandidáta SPD Michala Semína do Rady ČTK, ANO naopak partnera varovalo, aby neporušil koaliční smlouvu vlastním návrhem daňových změn.

Hlasování o nedůvěře se v červnu uskutečnilo rok od jmenování kabinetu a zhruba půl roku od prvního, rovněž neúspěšného návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování vyvolala pětice opozičních stran ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše. Opozice ale nesehnala potřebných 101 hlasů proti kabinetu. Kromě poslanců ANO a ČSSD podpořili vládu také zákonodárci KSČM, kteří se zdrželi hlasování. Pro vládu i proti ní hlasovalo 85 poslanců.

Opozice zvažovala hlasování o nedůvěře znovu poté, co do Česka dorazila koncem listopadu finální zpráva EK, která stejně jako původní verze konstatuje, že Babiš je ve střetu zájmů, protože zůstává konečným vlastníkem Agrofertu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová novinářům řekla, že se svým návrhem na další hlasování o nedůvěře u ostatních opozičních stran neuspěla.

Koalice byla nejblíže rozpadu při sporu o jmenování Šmardy, kterého nechtěl prezident Zeman jmenovat ministrem kultury kvůli údajným odborným nedostatkům. Sociální demokraté tlačili na Babiše, aby Šmardu na Hradě prosadil, nebo podpořil kompetenční žalobu na hlavu státu, protože Zeman se podle nich pohyboval mimo ústavní pravidla. Hamáček pak dostal od předsednictva strany zmocnění odejít kvůli sporu z vlády, možnost ale nevyužil. Šmarda se nominace vzdal a sociální demokraté na ministerstvo dosadili bývalého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka.

ČSSD hrozila koncem koalice i před sněmovním výběrem kandidátů do Rady ČTK. Sociálním demokratům vadila možnost, že by díky hlasům ANO mohl uspět kandidát SPD Semín. Hamáček řekl, že pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních personálních hlasováních, nemělo by smysl ve spolupráci pokračovat. Babiš poté úspěšně apeloval na poslance ANO, aby Semínovi ve volbě radních hlasy nedali.

Sociální demokraté v koalici neuspěli s návrhem na zdanění bank. Babiš řekl, že s vládním partnerem o záležitosti vůbec nebude jednat. ČSSD se ke svému návrhu vrátila znovu v říjnu a zvažovala, že by mohla novelu poslat do Sněmovny jako poslanecký návrh. Před tím však varovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Šlo by podle ní o porušení koaliční smlouvy, která požaduje, aby předpisy týkající se daní schválili nadpoloviční většinou ministři obou stran. Pro ANO by pak nebyla jiná cesta než dohodu vypovědět, uvedla Schillerová.

ČSSD u Babiše neuspěla ani se svými návrhy na změny rozpočtu ve zdravotnictví. Premiér sociálním demokratům vyčítá jejich působení v čele tohoto resortu v minulé vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Označil ho za devastaci, po které podle něj nemají sociální demokraté ve zdravotnictví co radit. Obdobné požadavky, jaké vznášela ČSSD, pak Babiš naopak probíral s komunisty, kteří tolerují vládu svými hlasy.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš Hnutí ANO ČSSD Alena Schillerová Poslanecká sněmovna Michal Šmarda Jan Hamáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy