Vláda odmítla dvojí přijímací zkoušky na střední školy i omezení škol pro žáky s postižením

Návrh poslanců KDU-ČSL, aby se přijímací zkoušky na střední školy i letos konaly ve dvou termínech, ne pouze v jednom, vláda na svém dnešním jednání odmítla. Podle informací ČTK k němu ministři zašlou Sněmovně negativní stanovisko. Autoři novely měli také v úmyslu zachovat možnost se letos odvolat proti nepřijetí na střední školu.

Ministerstvo školství k novele sdělilo, že jeden termín zkoušek v červnu místo dvou dubnových byl schválen kvůli epidemii koronaviru. Byl kompenzován tím, že uchazeči měli letos delší čas na vyplnění přijímacích testů. Zrušení možnosti odvolání bylo přijato kvůli tomu, aby se na přijímací řízení dále neprotahovalo, sdělilo ministerstvo.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že právo na odvolání ve správním řízení nelze dovodit ani z ústavy, ani z mezinárodních smluv. Podotklo, že by novela by nabyla účinnosti pravděpodobně až o letních prázdninách a nebylo by tak možné dodržet třídenní lhůtu pro odvolání proti zamítavému rozhodnutí o přijetí.

Ministerstvo spravedlnosti se k novele postavilo neutrálně s ohledem na "důvodné obavy, že budou nesrovnalosti v průběhu přijímacích zkoušek řešeny cestou žalob, což by vedlo k vyššímu nežádoucímu zatížení správního soudnictví".

Novelu podpořil úřad Veřejného ochránce práv, podle něhož s ohledem na zlepšenou epidemiologickou situace není důvod omezovat počet termínů přijímacích zkoušek. Rovněž zrušení možnosti se odvolat nepovažuje ombudsmanův úřad za dostatečně odůvodněné tím, že je třeba zrychlit přijímací řízení.

Vláda odmítla i snahu SPD omezit školy pro žáky s postižením

K návrhu poslanců hnutí SPD, aby základní školy mohly odmítnout vzdělávání žáků s mentálním postižením nebo autismem, vláda dnes podle informací ČTK přijala negativní stanovisko. Poslanci SPD navrhli upřednostnit vzdělávání handicapovaných žáků s více vadami, z nichž alespoň jedno postižení je mentálního charakteru, nebo s autismem, ve speciálních základních školách. Pro jejich zařazení do klasické základní školy by měl být podle SPD nutný její souhlas, žádost žákova rodiče a písemné doporučení školského poradenského zařízení. Návrh projedná Sněmovna.

Ministerstvo školství k poslanecké novele školského zákona uvedlo, že návrh je v rozporu s cíli školského zákona, mezinárodními závazky České republiky i s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva. Podle ministerstva je předloha nejasná, neboť vzdělávání v základní škole speciální ponechává jen jako možnost a podmiňuje jej doporučením školského poradenského zařízení a žádostí rodiče dítěte.

"Základní školy mají nástroje k tomu, aby vzdělávání žáků se speciálními potřebami mohly realizovat," zdůvodnilo svůj nesouhlas ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ministerstva zdravotnictví novela "představuje nesystémový zásah do současného nastavení společného vzdělávání". "Návrhem by byla dotčena i řada dětí s lehkým mentálním postižením, pro které je společné vzdělání prokazatelně přínosné," dodalo ministerstvo. Rovněž úřad Veřejného ochránce práv označil předlohu za nekoncepční a nadbytečnou.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Školství

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy