Vláda předvádí neskutečný šlendrián. Neví, co dělá, je zcela odtržena od reality, říká pro EZ šéfka TOP 09

Její hněv na vládu sílí. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová užívá na adresu kabinetu Andreje Babiše velice ostrou rétoriku. Vytýká mu chaotickou komunikaci a je přesvědčena, že koaliční politici jsou zcela odtrženi od reality běžných lidí. „Přístup vlády je neakceptovatelný, nepochopitelný. Ukazuje na to, že vůbec neví, co dělá. Je naprosto nekompetentní a předvádí neskutečný šlendrián, na který tady doplácí, ať už zdravotně anebo ekonomicky, celá společnost,“ říká pro EuroZprávy.cz Markéta Pekarová Adamová, která nesouhlasí s bonusem pro seniory.

Absolutně nerozumí počínání vlády Andreje Babiše. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při pondělním vyhlášení dalších restrikcí kvůli narůstající koronavirové pandemii postrádala vyjádření o podpůrných programech pro živnostníky a podnikatele. „Ruku v ruce s oznámením o zpřísňujících se podmínkách, měla hned přijít informace o kompenzačních bonusech. Soukromníci jsou omezeni na výdělku, bojí se o své živobytí, když jejich provozovny musely opět zůstat uzavřeny. Přijde mně, že se kabinet tváří, jako by se nic nedělo a jen strká hlavu do písku. Tím se ale nic nevyřeší,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz.

Stát nyní prostě nemá 15 miliard na bonus pro seniory

Poslankyně si moc dobře uvědomuje, že živnostníci jsou ekonomicky na limitu. „Je opravdu nezbytné, aby pro ně přišla konkrétní pomoc a vláda ji nastolila hned a nepatlala ji zase několik měsíců, což by bylo likvidační, neboť mnozí už vyčerpali finanční rezervy,“ uvědomuje si členka Výboru pro sociální politiku, která dodává, že pro stovky tisíc lidí, kteří podnikají, je nadcházející situace už těžko únosná. „Po složitém jaru, kdy se mohli trochu nadechnout, přicházejí znovu o své zákazníky a živobytí.

Alarmující situace je podle ní v gastronomii, která je už třetím týdnem omezována. Nejprve její majitelé museli uzavírat ve 22 hodiny, poté se s hosty loučili už v osm hodin večer, aby se nakonec nyní dozvěděli, že jsou už zase úplně uzavřeni. „Doposud jim ale vláda neřekla, jak jim pomůže, a takové jednání ji jako opozice vyčítáme,“ zlobí se bývalá zastupitelka městské části Prahy 8.

Pekarová Adamová odkrývá, jaké konkrétní návrhy opoziční strany nabídly. „Už několik týdnů na vládu tlačíme, aby přijala odškodňovací zákon, který leží ve Sněmovně, anebo aktivizovala pomoc ve formě pětadvacítky či souhlasila s odpuštěním zdravotních i sociálních odvodů pro živnostníky či proběhla reaktivace jiných programů. Po vládě chceme, aby všechny zmíněné návrhy akceptovala a začala jednat. Bohužel se nic neděje,“ povzdychne si.

Za současné situace je mladá ekonomka zásadně proti tomu, aby stát vyplácel seniorům jednorázový pětitisícový bonus, který schválil kabinet. „Bonus pro seniory nepodporujeme jako TOP 09 od samého začátku, protože si jej v současných podmínkách nemůžeme dovolit.“ Samozřejmě chápe, že se seniorům nežije snadno.

„Ale na druhou stranu nyní čelíme opravdu bezprecedentní ekonomické krizi, která ještě zdaleka není za námi, spíše naopak. Právě teď evidentně dostáváme další ránu, která nemusela přijít, protože vláda se na současnost mohla lépe připravit, ale neučinila tak. Proto si ekonomické následky poneseme všichni. A bohužel na výdaj patnácti miliard korun, nakolik přijde jednorázový pětitisícový bonus, zkrátka nemáme. Nebyla jsem pro něj od samého začátku a nesouhlasím s ním ani nyní,“ argumentuje.

Politička upozorňuje, že od koalice neslyšela, na základě jakých predikcí vybrala ohlášená omezující opatření. „Má vůbec potvrzeno, že dochází k přenosu nákazy právě v restauračních zařízeních? Má informace, že poté, co se uzavřou základní školy, což má ohromný dopad na ekonomiku, protože děti musí někdo hlídat a firmy tím přicházejí o své zaměstnance, tak skutečně dojde ke zploštění křivky nákazy?“

Pekarová Adamová tvrdí, že čelní představitelé neposkytují dostatečně validní data ani scénáře vývoje. Klíčové podklady dostala opozice až čtvrthodiny před zásadní pondělní schůzkou s vládou. „Přitom je ministr zdravotnictví Roman Prymula slíbil dodat už v pátek. Nakonec jsme je obdrželi, ale v takové formě, že by se i student střední školy musel za takto vypracovaný dokument stydět,“ netají své rozladění.

Ceremoniál? Odmítá Orwellovu Farmu zvířat, poslouchat musí i prezident

Šéfka TOP 09 naprosto odhodila diplomacii a vůči týmu Andreje Babiše namířila neobvykle ostrou rétoriku. „Přístup vlády je neakceptovatelný, nepochopitelný a ukazuje na to, že kabinet vůbec neví, co dělá, je naprosto nekompetentní a předvádí neskutečný šlendrián, na který tady doplácí, ať už zdravotně anebo ekonomicky, celá společnost.“

Absolventka Českého vysokého učení technického, oboru Ekonomie a managmentu v průmyslu, se s opozičními kolegy snaží neustále vysílat do Strakovy akademie vzkaz, aby její členové podstatně zlepšili komunikaci. „Po vládě chceme, aby informace nedávala zmatečně, jak je jejím zvykem, ale vydávala jednoznačné pokyny.“ Komunikační strategie podle zákonodárkyně musí srozumitelně zasáhnout celou společnost, včetně mladších věkových skupin, mezi nimiž podle dostupných dat nyní dochází k velké míře přenosu. „A tudíž je potřeba i na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně, což se samozřejmě nemá dělat formou výhrůžek nebo určitým osočováním, ale vše by mělo probíhat vstřícně, úplně a přehledně.“

Rodačka z Litomyšle tvrdí, že výtky opozice nepadají na úrodnou půdu, kabinet je údajně zcela ignoruje. „Mně už to trochu připadá jako házení perel sviním, protože ve stejném systému nepokorné komunikace vláda nepochopitelně pokračuje dále.“ Za důkaz chaotického počínání uvádí pondělní avizované televizní vystoupení ministra zdravotnictví Romana Prymuly, na které národ ve dvacet hodin večer čekal. Nakonec bylo úplně zrušeno. „Což svědčí o tom, že klíčová jednání na vládě probíhala velmi neslavně a uvedený způsob komunikace nevzbuzuje u obyvatel důvěru. Současný trend je naprosto tragický. Navíc občané se v řadě věcí neorientují.“

Na důkaz zmatenosti lidí uvádí, že jí od rána píší známí, jež se jí doptávají na věci, které jim ze včerejšího vystoupení čelních představitelů nejsou jasné. Poslankyně se táží, jak je možné, že se studenti musejí odstěhovat z vysokoškolských kolejí, když ve městě pracují. „Nevědí, jak mají zmíněný uvedený problém vyřešit. Mám pocit, že vláda žije ve vzduchoprázdnu, někdy mně opravdu přijde, že odtrženost vlády od běžného života je obrovská, neuvědomují si všechny možné okolnosti, které společnost řeší, a mnohým lidem nyní půjde skutečně o život i po stránce ekonomické. To si kabinet musí uvědomit a vyrovnat se s tím,“ říká expertka na dobrovolnickou práci.

Markéta Pekarová Adamová je rezolutně proti tomu, aby se 28. října konal slavnostní ceremoniál na Pražském hradě ke svátku země, jak si to přeje prezident Miloš Zeman, který navzdory sílící koronavirové pandemii chce udělovat státní vyznamenání ve Vladislavském sále. „Slavnostní večer by měl být jednoznačně zrušen. Hrad nemůže dostat výjimku v době, kdy se ruší všechny ostatní akce. Nemělo by zde platit, že jsme si rovni, ale někdo si je rovnější. I na prezidenta a jeho okolí se musí vztahovat pravidla, nemůžeme tady žít jako v Orwellově Farmě zvířat.“ (Román zprvu pojednává o ušlechtilé, idealistické myšlence o rovnosti, svobodě a blahobytu, představa záhy bere za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura. Autorem je Eric Arthur Blair, jenž vystupoval pod pseudonymem George Orwell – pozn. red.)

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Vláda ČR top 09 politika Andrej Babiš Roman Prymula (epidemiolog) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 25 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka

Britská média ve středu informovala o rozsáhlém policejním zásahu ve škole ve městě Ammanford na jihu Walesu. Při útoku nožem tam tři lidé utrpěli zranění, podle deníku The Telegraph má mezi nimi být i učitelka. Podezřelá osoba byla zadržena. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy