"Vláda žene malé obchody ke krachu." Piráti chtějí narovnat podmínky, jinak podají podnět k ÚS

Piráti podají podnět k Ústavnímu soudu, pokud vláda nenarovná podmínky malých obchodů a velkých řetězců v souvislosti s protiepidemickými opatřeními při vyšších stupních rizika. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda strany Ivan Bartoš.

Kabinet ANO a ČSSD podle Pirátů naprosto ignoruje usnesení Poslanecké sněmovny, proto strana nehodlá podpořit prodloužení nouzového stavu, které dnes dolní komora projedná.

Podle Pirátů je situace dlouhodobě neúnosná, jedná se o faktickou likvidaci obchodníků, provozovatelů restaurací či služeb, kteří zároveň nedostávají dostatečné kompenzace. "Je nezbytné upravit stupně (protiepidemického) systém PES tak, aby při vyšších stupních rizika nebyly plošně uzavřeny menší obchody, zatímco velké nadnárodní řetězce mohou zboží dále prodávat," řekl Bartoš. "Pokud se tak nestane, rozhodli se Piráti v případě dalšího nekonání či uzavření maloobchodu a provozoven přistoupit k právním krokům a podat podnět k Ústavnímu soudu," doplnil předseda.

Kromě toho vláda podle Bartoše ignoruje i další usnesení Poslanecké sněmovny, která ji vyzvala například k revizi protiepidemického systému PES tak, aby první, nejmírnější stupeň nevyžadoval nouzový stav, nebo k vyhodnocování efektivity zaváděných opatření. V takovém případě Piráti nemohou hlasovat pro prodloužení nouzového stavu o 30 dní, poznamenal Bartoš.

Vláda bude dnes ve Sněmovně usilovat o prodloužení stavu nouze kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Stav nouze zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince.

"Za takových podmínek pro nás není možné dát vládě bianco šek na to, aby schvalovala svoje absolutní nesmysly dál. Na nás to začíná působit, že se někdo tam nahoře zbláznil a začal vyhlašovat věci, které jsou úplně proti selskému rozumu," přidal poslanec Mikuláš Ferjenčík a zmínil například to, že restaurace nyní mohou být s omezeními otevřené, ale nemohou z výdejního okénka prodávat třeba svařené víno.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Obchody

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 27 minutami

před 37 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy