Zatčení ruského diplomata vedlo k čistkám na ambasádách

Případ ruského diplomata, kterého loni zatkla policie v Říčanech při nelegálním nákupu munice, způsobila vzájemné čistky na velvyslanectvích obou států. Uvedl do dnes Radiožurnál s odkazem na zdroje z tuzemských bezpečnostních složek a diplomacie. Napjaté česko-ruské vztahy měly napravit konzultace, které ale ani po půl roce podle Českého rozhlasu nezačaly.

"Rusko od loňského léta postupně vypovědělo nebo odmítlo tři oficiální vojenské diplomaty z Česka. V praxi to představuje polovinu tamní vojenské sekce. Česká strana na to reagovala stejně tvrdě a podle zásady reciprocity," informoval Radiožurnál.

Zatčeným diplomatem byl podle týdeníku Respekt oficiální vojenský přidělenec na ruské ambasádě v Praze Jevgenij Borisenko.

České ministerstvo zahraničních věcí se k důsledkům zatčení pracovníka ruského velvyslanectví nechtělo vzhledem k citlivosti případu vyjádřit. Ruské ministerstvo zahraničí neodpovědělo vůbec.

Oba státy se neshodnou v tom, kdo udělal první krok. Česká strana si myslí, že to bylo Rusko. Zatčený diplomat totiž nebyl vyhoštěn - sám tomu předešel tím, že okamžitě po propuštění odcestoval zpátky do Ruska. Moskva nicméně podle informací Radiožurnálu kauzu označila za provokaci Prahy a poslala domů prvního českého diplomata. Česko na to reagovala stejným krokem.

Podle zjištění Radiožurnálu museli skončit v Moskvě i další dva Češi. "Čistě technicky nešlo ani v jednom z těch případů o vyhoštění, ale vše se řešilo přes neprodloužení víz, případně přes takzvaný agrément," cituje Radiožurnál nejmenovaný zdroj z diplomatických kruhů. Agrément je udělení souhlasu hostitelské země s působením diplomata, bez něho nemůže v dané zemi pracovat.

Dva ze tří odmítnutých diplomatů museli podle Radiožurnálu Moskvu během loňského druhého pololetí fyzicky opustit, třetí se tam naopak ani nedostal. Měl nahradit jednoho z vypovězených, ale to Rusko odmítlo. Na ambasádě Ruské federace v Praze museli během uplynulého půl roku skončit dva vojáci.

Pošramocené vztahy mezi oběma zeměmi měly podle ministerstva zahraničních věcí napravit vzájemné konzultace, které česká strana Rusku navrhla loni. Pokus o vyřešení sporů se ale ani po půl roce nerozběhl. "Přípravu těchto jednání zkomplikovala jak pandemie, tak několik významných událostí, jako jsou vývoj situace v Bělorusku a otrava a odsouzení Alexeje Navalného. Tyto okolnosti nevytvářejí dobrý kontext pro formální zahájení bilaterálních konzultací," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. .

Konzultace měl vést ředitel zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák. Jednání s ruskou stranou podle něj nezačala zejména s ohledem na pandemii koronaviru. "Mým partnerem pro jednání je první náměstek ruského ministra zahraničí Vladimir Titov a z hlediska pandemické situace není možné cestovat. A nejsme ani jeden, ani druhý velkými příznivci videokonferencí," řekl Jindrák. Formální jednání se podle něj připravuje. Citlivá kauza zatčeného ruského diplomata se podle něj do rozhovorů nepromítla.

Související

Více souvisejících

Velvyslanectví Rusko Rusko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy