Zeman poobědval s Hamáčkem. Probrali zahraniční politiku či volební zákon

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem mluvil o aktuální situaci na Blízkém východě, přípravách sociální demokracie na krajské volby či o prioritách vlády v tomto roce. Při společném obědě, na kterém by se podle Hradu měli oba politici po dnešku scházet jednou měsíčně, diskutovali i o návrhu volebního zákona, jehož aktuální podobu Zeman kritizuje. Hamáček to po jednání řekl novinářům.

Hamáček uvedl, že v souvislosti s konfliktem USA a Íránu prezidenta informoval o tom, co vláda činí, aby byla zajištěna bezpečnost českých vojáků a policistů, kteří jsou v Iráku. "Diskutovali jsme také o tom, jak dál. Prezident řekl, že vidí prostor, aby se do věci vložila Evropská unie a pokusila se situaci moderovat," řekl Jan Hamáček.

Politici diskutovali také o prioritách, kterými se chce zabývat v nejbližší době vláda. "Prezident vyjádřil velmi jasný názor na aktuální návrh volebního zákona, který je připraven na základě konzultací s jednotlivými politickými stranami," uvedl Hamáček.

Nová tradice zahájena! Pan prezident na Hradě přivítal u příležitosti pracovního oběda 1. místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka. Setkání se budou konat jednou měsíčně. pic.twitter.com/aKoM4im0y2

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 9, 2020

Prezidenta bude na příštích schůzkách informovat o tom, jak situace kolem zákona vypadá. Hamáček očekává, že ve Sněmovně ještě dozná změn.

Zeman v listopadu kritizoval plán, aby se volby konaly jen jeden den. Podle aktuálního zákona mohou čeští voliči hlasovat v pátek i sobotu. Zeman je přesvědčen o tom, že novela by snížila volební účast. Pokud by tento návrh Parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Miloš Zeman prezident čr Ministerstvo vnitra Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy