Zeman v Lánech obědvá s členy vlády. Razii na MPSV označil za průšvih

Na lánském zámku začal pracovní oběd prezidenta Miloše Zemana s vládou. Členové kabinetu Andreje Babiše (ANO) se do venkovského sídla prezidenta vydali společně autobusem ze Strakovy akademie. V Lánech by podle předpokladu měli premiér s ministry strávit asi hodinu a půl. Mezi ministry chybí šéfka ministerstva práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která odjela řešit policejní zásah na svém úřadu. Zeman záležitost při setkání označil za "průšvih".

Zeman setkání zahájil společnou fotografií. Ještě před jejím pořízením ministrům podal ruku. Řekl při tom, že s polovinou z nich si tyká a doufá, že do konce volebního období si potyká i s ostatními. Šéfce úřadu vlády Tünde Bartha vytkl, že v minulosti pracovala pro podnikatele Zdeňka Bakalu, kterého Zeman často kritizuje.

Babišův kabinet odjel od úřadu vlády několik minut po poledni s asi čtvrthodinovým zpožděním. Členové vlády čekali na premiéra, který k autobusu přiběhl na poslední chvíli. Novinářům řekl, že oběd s hlavou státu bude spíše společenskou záležitostí. Předsedu vlády bude například zajímat názor prezidenta na politiku České národní banky a na její rozhodnutí zvýšit úrokové sazby.

Pan prezident na zámku v Lánech při příležitosti pracovního oběda přátelsky přivítal členy vlády. Na úvod pracovního oběda pan prezident vyzdvihl skvělé vzájemné vztahy. Předseda vlády Andrej Babiš poděkoval panu prezidentovi za pozvání. pic.twitter.com/PCT0KpvKzN

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) February 24, 2020

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) očekává, že se prezident členů vlády bude ptát na priority jednotlivých ministerstev pro letošní rok. Jednou z otázek, o nichž se bude mluvit, podle něj může být i nový koronavirus. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se Zeman obvykle při vzájemných setkáních zajímá o problémy spojené s jadernou a solární energetikou.

Zeman měl původně Babišův kabinet přijmout už na začátku února. Protože se ale 3. února Česko loučilo se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou, byl termín přesunut na 17. února. Kvůli jarním prázdninám a nemoci členů vlády byl pak termín podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka posunut na dnešek.

S ministry se Zeman setkává po více než roce. Předloni prezident menšinový kabinet hostil 10. prosince na adventní večeři.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Vláda ČR Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy