Jak se budeme stravovat v roce 2020? Restaurace zásadně mění menu

Rok 2020 přinese nové trendy i v oblasti jídla a pití. Jaká nová jídla najdeme v našich jídelníčcích a které naopak zmizí? V posledních letech bylo na vrcholu žebříčku avokádo, kadeřávek nebo plody Acai.

Přidejte svůj názor 31 komentářů

Nákupní vozík
doporučujeme

Budeme v roce 2020 jíst některé druhy zeleniny nebo ryby z důvodu změny na planetě? „Třeba zmizí tuňáci, protože jsme jich snědli tolik, že v některých mořích na ně už skoro nenarazíte. Nebo, že se díky klimatickým změnám přestanou pěstovat některé druhy zeleniny, nebo že jsme ovoce a zeleninu tak dlouho geneticky modifikovali, že už se vlastně vůbec nedá jíst. Tedy dá, ono se nechá konzumovat v podstatě všechno, ale bohužel, v mnoha surovinách po tom nekonečném přešlechťování a vylepšování často nezbylo téměř nic. Takže my různá jídla sice můžeme jíst, ale pro naše tělo už nejsou žádným velkým přínosem, častěji spíše zátěží.,“ řekl v Radiožurnálu Pavel Mauer.

Tento rok budou trendem potraviny, které jsou pro naše zdraví nejlepší. Potravináři a kuchaři budou hledat suroviny ze svého okolí a podpoří lokální farmy. 

Některé restaurace vyškrtly ze svého jídelníčku potraviny, které nejsou vyprodukovány šetrným způsobem. Nepřipravují masové pokrmy ze zvířat chovaných a zpracovávaných nehumánně. Nenabízejí velryby, želvy a určité druhy ptactva. „Ano, já jsem si vědom, že na naší planetě žijí stovky milionů lidí, kteří snědí prakticky všechno, na co narazí nebo co chytí. Oni ovšem, na rozdíl od nás, nemají jinou šanci. My, co máme k dispozici prakticky všechno, můžeme hloubat nad tím, jaké budou trendy v gastronomii. Zda bude v tomto roce frčet fialová kukuřice z peruánských kopců, bio-káva z etiopských plantáží, nebo náhražkové sladidlo z březové kůry,“ vysvětlil Mauer.

Začíná se šířit myšlenka bez alkoholu a hlavně zdravě. Vyrábějí se různé nealkoholické nápoje. V obchodech najdeme kromě vody a džusů i nápoje obohacené o vitamíny, potravinové doplňky a jiné tělu prospěšné látky.

Populární je i strava, která je bohatá na zdravé tuky, ty jsou zastoupeny například ve vejcích či másle. Doporučuje se je kombinovat s vlákninou.

Postupně se nahrazuje mouka jinými alternativami. Nahrazují ji například semínka nebo zelenina. Nejoblíbenějšími alternativami jsou kokosová, mandlová nebo líškooříšková mouka. Alternativní mouka je vhodná pro lidi, kteří chtějí konzumovat méně obilí, nebo mají dietní omezení.

Loading...
Vstupte do diskuze (31)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Demonstrace před Českou televizí? Herečka se pořádně dopálila

28.01.2020 16:16 Herečku Aňu Geislerovou naštval komentář o budoucnosti České televize. V něm se autor podíval na…

Kuriózní zásah. Hasiči zachránili srnku na zamrzlém rybníku, vzápětí…

27.01.2020 09:16 Dvě srny uvízlé na zamrzlých rybnících u Tovačova na Přerovsku zachránili postupně v neděli večer…

Hmyz na talíři: Zájem Čechů roste. V Brně ochutnali šváby, cvrčky a…

26.01.2020 20:17 Šváby, cvrčky, sarančata nebo štíra mohli dnes ochutnat lidé v restauraci v Brně na hmyzím večeru,…

Stane se internet metlou lidstva? Závislost mezi teenagery se zvyšuje

25.01.2020 17:00 Internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Závislost na něm má devastující účinky na život člověka.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama