Invaze žravých slimáků: Jak s nimi na zahrádce zatočit? Rady

Praha - Slimáků a plzáků je letos požehnaně. Víte, jak s nimi správně zatočit?

Největšími nepřáteli jsou slimáček polní (6 cm, šedá barva) a slimáček síťkovaný (až 5 cm, výrazný síťkovaný vzor). Tito slimáci jsou nepříjemní především tím, že se neobyčejně rychle množí. Najednou nakladou až 500 vajíček a za celý život tak mohou mít až 10 000 potomků! Protože jsou obojetníci, může každý klást vajíčka od jara až do podzimu.

Pyrenejský predátor

Vůbec nejhorším nepřítelem našich zahrad je ale plzák španělský. Tenhle velký slimák se k nám dostal už před několika desítkami let u Pyrenejského poloostrova, ale především v poslední době se čím dál víc množí. Je nebezpečný zejména svou velikostí – měří až 12 centimetrů, takže toho zpustoší mnohem víc než menší druhy.

Slimáci žerou skoro všechno. Najdou se na většině druhů zeleniny, na obilninách, okrasných květinách, ale žerou i jahody. Mají rádi vlhké prostředí, takže letošní léto jim mimořádně prospívá. K duhu jim jde i hodně organických látek v půdě a zvýšená kyselost půdy. Lidová pranostika říká, že podzim s mlhami přináší na jaře slimáky – a je to naprostá pravda.

Nejhumánnější je nůž

Slimáků se nezbavíte. Je to smutné, ale je to pravda. Můžete jim jen zamezit, aby vám ničili úrodu, a omezovat jejich počet. Klasický způsob, jak se plžů zbavit, je vysbírat je.

Známý český malakolog (neboli odborník na slimáky) Libor Dvořák doporučuje klasický podvečerní lov: „Večer obejděte zahradu a všechny slimáky, které uvidíte, vysbírejte." A co pak s nimi? Libor Dvořák doporučuje: „Asi nejhumánnější metoda je nůž. Chyceného plzáka rozkrojte nějakým starým nožem na půlku, pak ho hoďte do PETky s vodou, kde se rozloží. Solení je dost drastické a polévání horkou vodou zbytečně drahé."

Další možností je lov na návnadu. Slimáci, stejně jako Češi, milují pivo. Dá se připravit past, kdy se plž v pivu utopí: vyrobíte ji z obyčejného jogurtového kelímku, který zapustíte do půdy. Bohužel takhle přilákáte i slimáky ze širšího okolí, kteří by se jinak vaší zahradě vyhnuli.

Lapáky na plže

Slimáci se dají chytit i do složitějších pastí. Používají se na ně foliové nebo jutové pytle, případně dřevěné desky o velikosti asi 1m2. Ty se přikryjí černou lepenkou a zatíží v rozích. Jako lákadlo do nich můžete dát melounové, grapefruitové nebo okurkové slupky, případně aksamitníky.

Pasti na plže se dají i koupit. Například společnost Reproplast vyrábí lapadlo Antiplž. Účinnost krmítka je do 5 metrů a stojí 40 korun. Podobný výrobek dostanete i od firmy Gardiso – ten stojí 90 korun. Profesionální lapače se naplňují prostředky na lákání plžů.

Chemická válka je vyhlášena

Proti slimákům už existuje i spousta účinných chemikálií. Mezi vyhlášené přípravky patří například Feramol (200 gramů stojí 111 korun), Mesurol Schneckenkorn (50 gramů stojí 60 korun) a Vanish Slug Pellets (200 gramů za 82 korun). Všechny jsou zcela neškodné pro ostatní užitečná zvířata. Mají velmi silný účinek, jediný problém je jejich cena.

Malakolog Dvořák před chemií varuje: „Je to jako s každou jinou chemií – vždycky se vám může dostat do půdy a pak se vám už zaručeně dostane do úrody. Není nad přirozené způsoby odstraňování slimáků..."

Neprojdou

Pokud myslíte boj se slimáky a plzáky vážně, měli byste jim zamezit, aby se k vám dostali. Libor Dvořák vysvětluje: „Plži se plazí po vlhké noze, takže jim cokoliv suchého znesnadňuje pohyb." Prostory kolem zahrady se proto dají vysypat čímkoli, co pohlcuje vlhko, například popelem nebo vápnem. Záhonky se také dají ohradit asi 10 centimetrů širokým pruhem pilin, které se pak polijí kávou s logrem.

Výzkumníci zjistili, že roztok s 1 až 2% koncentrací kofeinu je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje. A rostlinám přitom vůbec nevadí!

Nechte to na matce přírodě

Nejpřirozeněji plže odstraníte, když jen pomůžete přírodě, aby se o ně postarala sama. Slimáci mají hromadu nepřátel, bohužel jich dnes ubývá. Takoví ježci už z našich zahrad téměř zmizeli. Aby proti slimákům mohli zasáhnout ptáci, udržujte své trávníky nízké. Slimáci se také vyhýbají některým rostlinám, čehož se dá s úspěchem využít. Patří mezi ně například kerblík, petržel, šalvěj, tymián nebo brutnák.

Související

Více souvisejících

Příroda Zvířata

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

včera

29. září 2024 21:56

29. září 2024 21:11

Počasí, jaké způsobilo povodně, se může opakovat. Musíme změnit optiku, nabádá expert

Září přineslo do střední Evropy velmi deštivou epizodu, která způsobila povodně na rozsáhlém území. Vědci jsou přesvědčeni, že k extremitě jevu přispěla i klimatická změna. Expert ze Slovenska proto nyní nabádá, aby se změnila optika na problematiku velké vody. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy