Adéla dorazila za Tondou do stanice metra A Veleslavín

Praha - Přes 800 tun vážící razící štít Adéla dorazil ve čtvrtek za štítem Tondou do stanice Veleslavín na budoucí prodloužené trase metra A z Dejvické do Motola. Tonda prorazil levý tunel budoucího metra již na začátku prosince loňského roku.

"Jsou tomu přesně čtyři měsíce od prorážky stanice Petřiny. Jsem rád, že stavba metra pokračuje hladce a oba štíty se v rekordních časech postupně blíží svému cíli ve stanici Dejvická," řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Během posledních ražeb Adély se týmy společnosti Metrostav předháněly v rekordech jako na atletickém mítinku. Uprostřed prosince ohlásila noční směna půldenní rekord 18 metrů a následně došlo k vyrovnání dosavadního celodenního maxima na 33 metrů. Rekordní ražba byla nakonec 36 metrů za 24 hodin. Adéla dosáhla průměrné rychlosti téměř 1,5 metru za hodinu.

"Razili jsme v homogenním geologickém prostředí, a protože většinou pracoval pouze jeden štít, probíhalo hladce i zásobování stavebním materiálem," vysvětlil vedoucí projektu David Cyroň z Metrostavu. Oba štíty urazily 1062 metrů dlouhou cestu z Petřin shodně zhruba za dva měsíce. Tonda se ale s Adélou příliš nezdržel a vyrazil dál směrem ke stavební jámě na Evropské. Traťové tunely jsou tak hotové zhruba z poloviny. Ražba bude pokračovat směrem k budoucí stanici Červený vrch.

Prodloužený úsek trasy metra A bude měřit 6134 metrů a bude mít celkem čtyři stanice – Červený vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Stanice se razí novou rakouskou tunelovací metodou NRTM. Ta slouží i při budování dvoukolejných tunelů z Vypichu do Motola a odstavných kolejí. Prodloužená trasa metra A bude končit v Motole, úsek by měl být zprovozněný v roce 2014. Pokladnu hlavního Prahy prodloužení podzemky vyjde na více než 20 miliard korun. Po roce 2014 má pokračovat stavba metra A dalšími dvanácti kilometry na letiště, kam povede přes zastávky Bílá Hora, Dědina, Dlouhá míle, Staré letiště a Letiště Ruzyně. Na Dlouhé Míli se bude opět křížit s železnicí, na místě by proto měl vzniknout velký dopravní terminál. Všechny stanice budou bezbariérové.

Související

Více souvisejících

Metro Bohuslav Svoboda Praha

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy