Kellner a Tykač chtějí koupit CME, která ovládá televizi Nova

Praha - Miliardáři Petr Kellner a Pavel Tykač jednají o koupi mediální skupiny CME, která mimo jiné ovládá televizi Nova, píše Mladá fronta Dnes (MfD). CME vlastní kromě ČR televize i v dalších pěti zemích. Finančníci si ale podle deníku chtějí nechat pouze Novu, ostatní trhy rozprodají. Kellner s Tykačem svůj zájem o CME oficiálně nepotvrdili.

Samotná Nova na prodej není. Pokud chce případný zájemce uspět, musí dát hlavnímu akcionáři CME, kterým je americká společnost Time Warner, nabídku na odkup celé skupiny. Cena by se podle MfD mohla vyšplhat na 1,5 až 1,7 miliardy dolarů, tedy 30 až 34 miliard korun. Případný nový vlastník by ale zaplatil reálně jen polovinu, protože zadlužení CME je asi 870 milionů dolarů.

Kellnerovi a Tykačovi lidé se se zástupci Time Warner již několikrát sešli v Londýně, píše MfD. Dohoda ale zatím nepadla. Již nyní jsou ale podle deníku známí zájemci o televize, které CME vlastní v dalších zemích. Například bulharskou bTV by rád získal spolupracovník a poradce CME Krasimir Gergov. Rumunské stanice by pak mohl koupit bývalý šéf CME Adrian Sarbu. Zájem je i o slovenskou Markízu a slovinskou televizi Pop, kupce by tak Kellner s Tykačem museli najít jen pro televizi v Chorvatsku.

Již dříve se spekulovalo o tom, že zájem o koupi Novy má například také Andrej Babiš, jenž vlastní vydavatelství MAFRA, nebo Daniel Křetínský a skupina J&T, která získala vydavatelství Ringier Axel Springer. Podnikatelé ale zájem oficiálně popírají, mlčí také CME. Podle jejího mluvčí Marka Kobala skupina spekulace z trhu nikdy nekomentuje.

Jak vydělávala TV Nova

Všechno to začalo na začátku února před dvaceti lety. Licenci na vysílání získala TV Nova (respektive společnost CET 21, která za projektem první komerční televize v Česku stála) v roce 1993, první vysílání proběhlo až 4. února 1994 v Praze. A byl to trhák. Již v dubnu v témže roce se na Novu dívalo 59,4 procenta diváků. Tržby za rok 1994 dosáhly 1,5 miliardy korun, uvedl podnikovyzpravodaj.cz.

V posledních deseti letech máme Novu spojenou zejména s divácky úspěšnými seriály a talentovými show. Právě nástup těchto pořadů pro televizní stanici znamenal udržení vysoké sledovanosti a miliardové zisky i ve chvíli, kdy se novácká hegemonie zlomila. V roce 2005, kdy Novu přebírala od tuzemské PPF americká CME, televize dosahovala pravidelně minimálně dvoumiliardového zisku.

Byla to právě Nova, která vydělávala. Podnikání americké CME v dalších částech Evropy bylo totiž na hranici rentability. Adrian Sarbu, tehdejší superšéf Novy a prezident celé skupiny CME, se ale loni snažil zabránit dlouhodobému poklesu výnosů z prodeje reklamy tím, že se rozhodl pro „agresivní" prodej reklamy. Ona „agresivita" prodeje spočívala v tom, že reklama na Nově výrazně zdražila a televize ji nabízela bez zvýhodnění do té doby obvyklých.

Velký počet inzerentů na tuto hru ovšem nepřistoupil a raději vykoupil prostor pro reklamu například na konkurenční Primě nebo v jiných médiích. Tuzemská TV Nova, která provozuje celkem šest kanálů, na to zle doplatila a mimo jiné přišla i o pozici nejvýnosnější stanice ve skupině. Přeskočila ji rumunská pobočka. Mnohem větším šokem ale bylo to, že se Nova loni propadla do provozní ztráty 217 milionů korun, což bylo v posledních osmi letech něco takřka neoředstavitelného. Zároveň se její podíl na trhu s reklamou poprvé dostal pod 50 procent (meziročně o 15 procent) a výnosy z reklamy se snížily o hrozivých 3,8 miliardy korun.

Na začátku měsíce jsme mohli zaznamenat pro Novu po delší době dobré zprávy o vývoji na reklamním trhu. Nova se na něm opět dostala před konkurenční Prima Group. Nova Group v únoru zaznamenala nárůst prodaných GRPs (Gross Rating Point - kumulovaná sledovanost v populaci) v cílové skupině 15-54 let meziročně o téměř 80 procent a je vyprodaná z 60 procent. Nova odhaduje, že se do zisku dostanu znovu v roce 2015.

Související

Více souvisejících

Petr Kellner TV Nova CME

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy