Aerolinky zrušily kvůli koronaviru pro příští dva týdny 70 letů

Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet zrušily kvůli koronaviru pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a severoitalskými městy. Od dnešního dne platí zákaz ministerstva zdravotnictví přímých letů do severní Itálie a Jižní Koreje. Již dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

"Cestující, kterým byl nebo bude zrušen let by se měli obrátit na leteckou společnost, která by jim měla nabídnout náhradní řešení," uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

V Itálii se zákaz týká letišť Bergamo a Malpensa v milánské oblasti a dále Benátek, Trevisa a Boloně. ČSA již v pondělí oznámily přerušení všech přímých letů mezi Prahou a Milánem a Boloňou. Do Milána měla provozovat společnost v březnu až pět letů týdně, do Boloně až čtyři lety týdně.

Letecká společnost Ryanair ode dneška do 18. března zrušila všechny lety mezi Prahou a Benátkami, Milánem a Boloní a také linku z Brna do Milána. Za koupené letenky bude vracet plnou cenu nebo pasažérům nabídne změnu termínu letu. Firma to uvedla na svém webu.

"Ryanair byl nucen pozastavit řadu italských letů z Itálie do České republiky. Všichni zákazníci, kterých se tyto konkrétní změny týkají, byli informováni o svých možnostech plné náhrady nebo bezplatné změny času/data letu," uvedla firma. Spoj Ryanairu z Bergama do Brna letěl naposledy ve středu. Využilo jej 16 pasažérů. Ve středu také letěl naposledy spoj Korean Air ze Soulu do Prahy.

České aerolinie lety z Prahy do Milána a Boloni pozastavily již v pondělí. Přerušení letů bude trvat do 6. dubna. "Případné prodloužení přerušení provozu těchto linek bude záviset na situaci a doporučení Bezpečnostní rady státu," uvedla firma. Cestujícím dotčených letů dopravce umožní vrácení peněz v plné výši nebo přesměrování na lety s jinými dopravci.

Další letecké společnosti jako WizzAir nebo easyJet kvůli nižší poptávce zrušily některé lety i do měst, na které se zákaz české vlády dosud nevztahoval. "Vzhledem ke zpomalení poptávky v regionu jsme se však rozhodli zrušit některé lety mezi 13. březnem a 31. březnem 2020. Zákazníci na zrušených letech byli kontaktováni a přesunuli se na alternativní lety nebo nabídli plnou náhradu," oznámil například easyJet.

Prodejci letenek ve velké míře nabízejí dopravu z Prahy do italských měst s mezipřistáním v destinaci, na kterou se zákaz nevztahuje. Například Air France prodávají lety z Prahy do Milána přes Paříž.

Itálie patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím, loni bylo podle statistik Letiště Praha na těchto linkách v Praze odbaveno více než 1,46 milionu cestujících.

Související

Více souvisejících

ČSA RyanAir EasyJet Česká republika Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy