Firmám se vyplatí vlastní výroba elektřiny, tvrdí experti

Firmám v České republice se bez ohledu na velikost vyplatí v nejbližších letech investovat do vlastní výroby elektřiny. S odklonem od využívání uhlí jako zdroje elektřiny její cena nadále poroste a malé zdroje budou zapotřebí i pro zajištění výkonové rovnováhy. Novinářům to dnes řekli účastníci konference Energetika 2021, kterou pořádala poradenská společnost EGÚ Brno.

"V regionu střední a východní Evropy bude za 30 let chybět obrovské množství elektřiny. Jen u nás budou postupně odstaveny elektrárny zajišťující přibližně polovinu dnešního výkonu a jeho nedostatek začneme pociťovat už mezi roky 2028 a 2031," uvedl ředitel pro strategie firmy EGÚ Michal Macenauer. Uvedl, že podle současného vývoje do roku 2030 stoupne cena elektřiny o 60 procent. Spotřeba totiž stále poroste, zatímco zdrojů elektřiny bude ubývat.

Odklon od uhlí povede podle něj jednoznačně k výraznému zapojení obnovitelných zdrojů energie. Malé podnikové zdroje pro výrobu elektřiny budou zásadní jednak pro náhradu výkonu odstavených elektráren, ale také pro vyrovnávání kolísavých dodávek energie z obnovitelných zdrojů.

"Dostupnost spotřeby a regulačních služeb malých zdrojů budou zprostředkovávat takzvaní agregátoři flexibility. Ti budou sdružovat výkon od provozovatelů jednotlivých zdrojů a budou efektivně řídit jejich nasazení. Na českém trhu jsou už dnes certifikovaní dva, konkrétně společnosti innogy a E.ON," uvedl Pavel Šolc, člen představenstva společnosti společnosti ČEPS.

Pro průmyslové nebo výrobní podniky je podle účastníků konference nejvhodnější využití kogeneračních jednotek, které umožňují společnou výrobu tepla a elektřiny a v současnosti je využívají zejména teplárny po celém Česku. Využít tyto jednotky ale mohou také instituce se stabilním odběrem energií, zejména tepla, jako jsou nemocnice nebo pečovatelské domy. Jejich výhodou je rychlé zavedení, které od projektu po spuštění jednotky trvá od 12 do 18 měsíců.

Aby po ukončení využívání uhlí po roce 2033 mohla být Česká republika energeticky soběstačná, potřebuje do té doby do energetiky investovat. Pomoci mají operační programy i modernizační fond, v němž je na snižování emisí vyčleněno 300 miliard korun. Bez investic do energetiky budou podle EGÚ v Česku chybět 40 procent elektřiny pro pokrytí spotřeby.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy Elektřina

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 11 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy