Nejhorší je nejistota, říká o zavírání hospod šéf Staropramenu. Pivovar bude zdražovat

Koronavirus dopadl na české restaurační provozy, zatím zavřely své podniky desítky odběratelů pivovarů, jde o jedno nebo dvě procenta. Dalších deset až 15 procent podniků čeká, co bude po létě.

Nejhorší je nejistota, kdy se neví, jestli stát nakonec nezavře provozy restaurací a hospod úplně, což by byla likvidace ještě pro větší část segmentu, řekl v rozhovoru s ČTK ředitel Pivovarů Staropramen Zdenek Havlena.

Dopad opatření přímo na pivovar podle něj není velký, už kvůli možnosti prodeje piva domů. Do budoucna by měl podle něj stát přemýšlet o dočasném snížení spotřební daně na pivo, aby se obor zotavil.

Za celý letošní rok odhaduje desetiprocentní nárůst v tržbách v tzv. kanálu off-trade, tedy prodeji baleného (například lahvového nebo plechovkového) piva přímo koncovým zákazníkům. Naopak propad prodejů čepovaného piva se podle něj vykompenzovat nepodaří, pivovary tak nejspíš v celkových prodejích skončí mírně pod loňským rokem.

Pivovary se podle Havleny s první vlnou pandemie vyrovnaly, připravily opatření pro ochranu zdraví zaměstnanců jako je například měření teploty pracovníků při příchodu na pracoviště, odstavily také sudové linky, protože spotřeba čepovaného piva kvůli zavřeným provozům klesla skoro k nule. "Pro hospody je nejhorší míra nejistoty. Neví, jestli budou otevření, jestli budou držet personál. Proti tomu je pivovar velká stabilní firma, která nežije z týdne na týden," uvedl ředitel.

Opatření ze strany státu jsou podle něj nepředvídatelná. Postup úřadů v první jarní vlně nehodnotí úplně jako špatný krok, ale úplné uzavírání provozů restaurací mu nedává smysl. "Kontakt lidí v hromadné dopravě je daleko intenzivnější," dodal.

Podobně tomu je podle něj u barů a restaurací, které byly do tohoto týdne otevřené do půlnoci, nyní musí zavírat v 22:00. Už dříve byly podle něj některé poloprázdné a riziko přenosu mezi zákazníky tak velké podle Havleny nebylo. Podle něj je třeba udržovat rozestupy mezi lidmi a chránit se rouškami ve všech oborech, nikoliv ostrakizovat pohostinství.

Pivovary Staropramen zvýší u balených piv od prosince cenu o tři až čtyři procenta, podle typu piva. "K tomuto kroku jsme přistoupili po důkladné analýze nákladů a situace a momentálně informujeme naše obchodní partnery," řekl ČTK Havlena. Kromě cen obalů je podle něj důvodem nárůst cen obalových materiálů, personálních a logistických nákladů.

Konkurenční pivovar Budějovický Budvar zdraží od ledna 2021 v ČR lahvové a plechovkové pivo v průměru o 3,7 až čtyři procenta. Víc zdraží ležáky, cena výčepního piva se prakticky nezmění. Ze sudového piva stoupne jen cena Budvaru 33, kde po více než roce skončí zaváděcí sleva. Ostatní ceny sudového piva zůstanou stejné jako letos.

Zdražení již v srpnu oznámil Plzeňský Prazdroj. Ode dneška zvýšil cenu některých piva v lahvích a plechovkách. Zvýšení cen v průměru o 3,6 procenta, tedy asi o 50 haléřů, se dotkne zejména ležáků a prémiových piv, jako Pilsner Urquell, Radegast 12 a Gambrinus 12. Čepovaná piva v sudech a tancích ani desetistupňová piva Gambrinus či Radegast v lahvích a plechovkách nezdraží.

Zdenek Havlena (Staropramen) Staropramen Pivo Restaurace Ekonomika zdražování

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy