Pokles průmyslové výroby v únoru zpomalil. Jak si vedlo stavebnictví?

Průmyslová výroba v Česku letos v únoru zpomalila meziroční pokles z lednových 1,2 procenta podle revidovaných údajů na 0,9 procenta. K poklesu přispěly hlavně výroba a rozvod energií nebo výroba strojů a zařízení.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Do výroby v únoru podle statistiků pandemie koronaviru výrazněji ještě nezasáhla.

"Výroba v průmyslových podnicích běžela bez výrazných omezení a odpovídala aktuální ekonomické situaci před vypuknutím pandemie," sdělil k únorové průmyslové produkci ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby přispěly nejvíce výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu s poklesem o 7,5 procenta a výroba strojů a zařízení s poklesem o 7,6 procenta. Produkce naopak vzrostla například ve výrobě motorových vozidel o tři procenta, ve výrobě elektrických zařízení o 4,7 procenta a ve zpracování dřeva a výrobě dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků o 16 procent.

Tržby z průmyslové činnosti v únoru meziročně stouply o 0,5 procenta. Hodnota nových zakázek ale ve sledovaných odvětvích klesla o 3,1 procenta. Důvodem byl pokles zakázek ze zahraničí o 5,5 procenta. Nové tuzemské zakázky naopak vzrostly o 2,8 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se letos v únoru meziročně snížil o 2,4 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda pracovníků v průmyslu se oproti loňsku zvýšila o 6,8 procenta.

Stavební produkce v Česku v únoru vzrostla

Stavební produkce v únoru meziročně reálně vzrostla o 5,3 procenta, meziměsíčně se po vyloučení sezonních vlivů nezměnila. 

"Dopad epidemie zatím v datech za stavebnictví není patrný. Stavební produkce si v únoru udržela meziroční růst a tahounem bylo i nadále inženýrské stavitelství. Děkuji všem respondentům, kteří nám data i v současné nelehké situaci poskytli, a výsledky tak mohly být zpracovány v plném rozsahu," uvedla v tiskové zprávě vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební produkce v únoru 2020 reálně meziročně vzrostla o 5,3 %, po vyloučení sezónních vlivů se meziměsíčně nezměnila. Meziročně bylo zahájeno o 26,8 % bytů více, dokončeno bylo o 2,5 % bytů více: https://t.co/pLzi1OOpJW#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace #stavebnictvi

— ČSÚ (@statistickyurad) April 6, 2020

Stavební úřady v únoru vydaly 6353 stavebních povolení, což bylo meziročně o 4,2 procenta víc. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,4 miliardy korun, ve srovnání s loňským únorem klesla o 1,1 procenta.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 26,8 procenta na 3228 bytů. Proti loňskému únoru přibylo i dokončených bytů, a to o 2,5 procenta na 3047.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se druhý měsíc tohoto roku meziročně zvýšil o 0,5 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 8,3 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl Stavebnictví Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy